Daha Kaliteli Çay İçin Proje Geliştirdiler
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünce, çayı daha verimli ve lezzetli kılacak çay kurutma projesi geliştirildi.
ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünce, çayı daha verimli ve lezzetli kılacak çay kurutma projesi geliştirildi.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mehmet Ali Arıcan ve Burhan Mert Yıldız, Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş danışmanlığında "Çay Kurutucuları İçin Dinamik Nem Giderici Projesi" hazırladı.
Bir çay firmasının talebi doğrultusunda hazırlanan ve tasarım aşaması tamamlanarak prototip üretim aşamasına geçen projeyle çay fabrikalarında uygulanan çay kurutma işleminin daha kaliteli ve verimli hale getirilmesi ve çayın kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Altaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası bir çay firmasının talebi doğrultusunda, bölüm öğrencileri Arıcan ve Yıldız'ın yaş çayı en verimli şekilde kurutacak çay kurutucuları için "dinamik nem giderici" tasarlamayı amaçladıklarını söyledi.
Öğrencilerin, çay fabrikasında çay kurutma işleminin daha denetlenebilir hale getirilmesini sağlamak için proje geliştirdiklerini anlatan Altaş, "Belli standartlarda kuru olduğu kabul edilen çayın, bazı bölgelerindeki nem oranı belirlendikten sonra geri besleme ünitesiyle tam kuruyana kadar kurutma işlemi devam edecek. Böylece fırından çıkan çaylar arasında tam kurumamış ürün oranı azaltılarak minimize edilecektir." dedi.
Altaş, projenin prototipinin üretim aşamasına gelindiğini belirterek, "Projenin amacı çayın kalitesi artırmaktır. Kaliteyi artırırken firma daha az yakıt harcayacak ve eşit oranda optimum kurutulan çay daha lezzetli olacak." ifadesini kullandı.
Projeyle çayın kurutulması işleminde herhangi bir kontrolsüz ısı artışı ya da istenilen değerlerin çok üzerinde bir nem miktarının belirlenmesi durumunda o anda önlem alınmasının sağlanacağını kaydeden Altaş, şöyle devam etti:
"Geliştirilecek sistemle çay kurutma işlemi en verimli şekilde yapılacaktır. Çaylardaki nem değerinin doğru şekilde belirlenip motorun hızının kontrolü, bu verilere göre doğru şekilde uygulanacaktır. Anlık olarak doğru okunan değerler, motor hız kontrolünde büyük rol oynamaktadır. Doğru şekilde okunamayan değerler kurutma fırınının çok yüksek derecelere çıkmasına ya da ısınması gerekirken çok düşük bir sıcaklık değerinde kalmasına sebep olur."
"Prototipi 4 bin liraya mal olacak"
Altaş, önerilen bu sisteme ilişkin bir prototip kurulacağını ve yapılan simülasyon çalışması sonuçları ile prototipten elde edilecek test sonuçlarının karşılaştırılarak istenilen yaklaşımların doğruluğunun kanıtlanacağını anlattı.
Altaş, bu projenin sonuçlarının çay fabrikalarında uygulanan çay kurutma işlemleri esnasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümüne destek vereceği gibi çay kurutma işleminin daha kaliteli ve verimli hale gelmesine de imkan sağlayacağını söyledi.
Prototipinin 4 bin liraya mal olacağını düşündüklerini belirten Altaş, projenin, çay kurutma fırınına uygulandığı zaman ortaya çıkacak maliyetin fırına göre değişiklik gösterebileceğini sözlerine ekledi.