Haberler

Çözüm Süreci Diyarbakır'a Yabancı Turist İlgisini Artırdı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çözüm süreciyle Diyarbakır'a yabancı turist ilgisi, geçen yıl önceki yıla göre büyük oranda arttı.

TUTKU ŞENEN - Çözüm süreciyle Diyarbakır'a yabancı turist ilgisinin geçen yıl, önceki yıla göre büyük oranda arttığı belirtildi.

Yüzyıllarca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, farklı inanç ve kültürleri bünyesinde barındıran, kültürel zenginliği ile büyüleyen kadim kent Diyarbakır, sağlanan huzur ortamıyla önceki yıl 13 bin 298, geçen yıl da 17 bin 307 yabancı turiste ev sahipliği yaptı.

Vali Mustafa Cahit Kıraç, AA muhabirine, çözüm sürecinin etkisiyle Diyarbakır'da ilk kez son bir yılda terör olaylarının yaşanmadığını vurgulayarak, çatışmaların ve ölümlerin olmadığı 2013 yılını geride bıraktıklarını söyledi.

"Çözüm süreci Diyarbakır'daki projelerin kutup yıldızı"

Başta turizm olmak üzere eğitim, sağlık ve ekonominin canlanması için huzur ortamının vazgeçilmez bir ön koşul olduğuna dikkati çeken Kıraç, "Diyarbakır son 35-40 yıldır türbülansa girmişti. Çözüm süreciyle bunu geride bırakıyor, bölge üzerindeki külleri atarak yolumuza devam ediyoruz" dedi.

"Çözüm süreci Diyarbakır'daki projelerin kutup yıldızı" diyen Kıraç, bir bölgeye huzur, güvenlik, diyalog ve hoşgörü olmaması halinde turist ve yatırımcının ilgisinin de olmayacağını kaydetti.

Vali Kıraç, öncelikli olanın huzur iklimini geliştirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu vurgulayarek, şöyle dedi:

"Çözüm sürecinin ardından Diyarbakır'a ilgi ciddi oranda arttı. 2012 yılında 13 bin 298, geçen yıl ise 17 bin 307 yabancı turist ilimizi ziyaret etti. Önceki yıla oranla yabancı turist sayısında ciddi oranda artış görüyoruz. Diyarbakır'ın turizm potansiyelini artırmak için kentin mevcut tarihi varlığı olan Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, cami ve kiliselerinin dünyaya tanıtılması gerekir. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğimiz ortak çalışma yürütüyor. Fırat ve Dicle'nin kesiştiği Mezopotamya'nın kuzeyinde 'bereketli hilal' diye adlandırlan bölgedeyiz. İnsanoğlu için çok değerli bir şehirde yaşıyoruz. Diyarbakır'ı kültür ve turizm şehri olarak ne kadar tanıtırsak, turizm pastasından alacağımız pay da o oranda artacak ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine buradan destek vermiş olacağız."

Uluslararası havalimanı ve kentsel dönüşüm projesi

Vali Kıraç, turizmin gelişmesindeki en önemli faktörün, farklı ülkelerde yaşayanlara direkt uçuş hizmetinin verilmesi olduğuna dikkati çekerek, Diyarbakır'da yapımına başlanan ve uluslararası terminali bulunan 5 bin yolcu kapasiteli modern havaalimanının bu yıl tamamlanacağını belirtti.

Diyarbakır'ı eski tarihi kimliğine kavuşturmak ve açık hava müzesi haline getirmek için kentin kentsel dönüşüme tabi tutulacağını ifade eden Kıraç, bu sayede bölgenin orijinal dokusunu ortaya çıkaracaklarını vurguladı.

Kıraç, Diyarbakır'ın yaklaşık 30 bin yeni konuta ve yeni alana ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, kentsel dönüşüm tamamlandığında Diyarbakır'ı kültürel yapısına kavuşturmuş olacaklarını dile getirdi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel
title
Close