Çözüm Süreci
APM Genel Başkanı Koçak: “Türkiye’nin huzur ortamını kimsenin bozmaya hakkı yok. Gönül köprülerini bolca kurarak güçlü bir Türkiye oluşturabiliriz”
Alternatif Politikalar Merkezi (APM) Genel Başkanı Mahmut Koçak, Türkiye'nin huzur ortamını kimsenin bozmaya hakkı olmadığını belirterek, "Gönül köprülerini bolca kurarak güçlü bir Türkiye oluşturabiliriz" dedi.
Koçak, 10 Ocak'ta evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden geçici köy korucusu Hasan Caner'in (44) evini ziyaret etti.
Koçak, burada yaptığı konuşmada, Şırnak ziyaretinde gönül köprüsü kurmak istediklerini belirterek, Caner'in "şehit olması" nedeniyle üzgün olduklarını söyledi.
Teröre karşı herkesin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Koçak, "Devletin vicdanını, merhametini, insanlığını ve bunun sağlayacağı uzun süreli barış ortamını bazılarının acziyet gibi görmemesi gerekir. Cevap şiddetli olur ama ne işe yarar. Türkiye'nin huzur ortamını kimsenin bozmaya hakkı yok. Gönül köprülerini bolca kurarak güçlü bir Türkiye oluşturabiliriz. Allah'ın izniyle ve kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın, burada kardeşlik ortamını inşa edebilmek için sonuna kadar direneceğiz, başaracağımıza da inanıyorum" diye konuştu.
Türkiye'de kardeşlik ve sevginin hakim olabileceğini kaydeden Koçak, şöyle konuştu:
"Ben Ankara'da bir organizasyon yapmak isterim. Mardin ile Amasya'yı, Şırnak ile Afyon'u, Diyarbakır ile başka bir vilayetimizin kaynaşmasını sağlayalım. Birbirimize destek olalım. Birbirimizi kucaklayalım, yardımlaşalım. Üniversitelerdeki, askerlikteki, iş alanındaki arkadaşlarımızla kaynaşıp ilişkilerimizi biraz daha güçlendirirsek, bence silahların susacağı, gözyaşı ve kanın değil, Türkiye'yi kardeşlik ve sevginin hakim olacağı ülke haline getirebiliriz. Avrupalılar yüz yıl savaşları, mezhep savaşları yaptılar. Birbirlerini kırdılar ama şimdi bakın, batı medeniyetlerine bunların hepsini kaldırdılar. Şimdi hepimizin sağlığı, eğitimi, kalkınmışlığı ile imrenerek baktığı bir medeniyet inşa ettiler. 1600'lü yıllarda bizim de çok büyük medeniyetimiz vardı. Avrupalılar bize imreniyorlardı. Şimdi niye yeniden inşa etmeyelim. Her şeyi siyasetçilerden, bürokratlardan beklemeden, gücümüz yettiğince bir yerinden tutarak, gönül köprülerini bolca kurarak güçlü bir Türkiye oluşturabiliriz."
"Tehdit mektupları, infaz listelerinde yer alan arkadaşlarımız var"
Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Genel Koordinatörü Ata Altın ise, korucuların sıkıntılarını bildiğini belirterek, "Bunları daha önce basın aracılığıyla da dile getirdim. Tehdit mektupları, infaz listelerinde yer alan arkadaşlarımız var. 'Silahsız ve demokratik, özgürlükçü ortam' dediğimiz çözüm sürecinde gece hava kararınca evlerinden çıkamıyorlar. Çözüm sürecinde 6 korucumuz şehit olmasına rağmen herhangi bir adım atılmadı. Yetkililerden bu konuda destek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şubesi Başkanı İsmail Kumartaşlı da Türkün de Kürdün evine de ateş düştüğünü anlatarak, "2004 yılında mayın patlamasında çok sevdiğim Adıyamanlı asker arkadaşım ve devremi kucağımda şehit verdim. Burada bir şehit acısı yaşandığı zaman bizim de Afyon'da yüreğimiz yanıyor" diye konuştu.
Çözüm sürecinde dostane yaşamak gerektiğini vurgulayan şehit Üsteğmen Murat Saraç'ın babası Fuat Saraç, "Bu acıyı hep beraber yaşıyoruz. Herkes canı yanınca silaha sarılmamalı. Bunu asla düşünmemek lazım. Çözüm sürecinde hepimizin dostane yaşaması daha mı kötü olur sanki. Ne hikmetse bazı insanlarımız, bu doğruluğu ve dürüstlüğü nedense kabul edemiyorlar" ifadesini kullandı.
Heyet, daha sonra 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ali Doğan İnce ile Şırnak Valisi Hasan İpek'i ziyaret etti. - Şırnak