Çocuklar Ne Yemeyi Seviyorsa Su Ürünleriyle Benzerini Yapın" Önerisi
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berik: "Su ürünleri esansiyel yağ ve amino asitler bakımından daha zengindir" "Çocuklar ne yemeyi seviyorsa onun su ürünlü benzeri yapılabilir.
MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nermin Berik, çocuklar ne yemeyi seviyorsa onun su ürünleriyle benzerinin yapılmasını önererek, "Fırın yemekleri, ızgara, arada kızartmalar olabilir. Köfte en kolay uygulamadır" dedi.
Berik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su ürünlerinin balıklar, kabuklular, su bitkileri ve bunlardan elde edilebilecek her şey olarak düşünülebileceğini, bunların biyolojik değerlerinin yüksek olduğunu söyledi.
Su ürünlerinin protein, esansiyel yağ asitler (dışarıdan alması gereken, vücutta sentezlenemeyen yağ asitleri) ve esansiyel amino asitler bakımından oldukça zengin olduğuna işaret eden Berik, "Su ürünleri yağda çözünen ADEK vitaminleri bakımından da zengindir. Karbonhidrat içeriği çok düşük olduğu için şeker hastaları bile rahatça tüketebilirler. 1.5-2 yaşından itibaren yaşam boyu tüketilmeleri sağlık için uygundur" dedi.
Berik, su ürünlerini uygun pişirme teknikleri kullanılarak çocukların dışında, yaşlı, sindirim sorunları olan kişilere bile sunulabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Et yapısı boşluklu olduğu için sindirimi kolaydır. Vejeteryanlar, ceviz, soya, keten tohumu gibi örnekler verip esansiyel yağ asidi ve proteinlerin bitkilerde de bulunduğunu iddia etmekte. Elbette maydanozda bile yağ vardır ancak insanın gereksinimlerini karşılayacak elementleri dengeli olarak bünyesinde bulunduran doğal gıdalar su ürünleridir."
Su ürünlerine yapılan övgülerin hayata geçirilmesi için herkese önemli görevler düştüğünü aktaran Berik, "Bakkal, market hepsinde çocukların boy ve göz hizasında, ulaşabilecekleri yerlerde 'abur cubur' dediğimiz, çocukların tüketmemesi gereken ama albenisi olan şeyler yerleştirilmektedir. Oysa işlenmiş su ürünleri çok zaman tozlu raflarda, zor bulunur yerlerdedir" diye konuştu.
"Bunu başaran çok sayıda anne ve baba var"
Berik, çocukların ne yemeyi seviyorsa onun su ürünlü benzerinin yapılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bunu başaran çok sayıda anne ve baba var. Fırın yemekleri, ızgara, arada kızartmalar olabilir. Köfte en kolay uygulamadır. Başlangıçta kırmızı etle karıştırılıp da yapılabilir. Yalnız balık eti daha çok su içerdiği için içine galeta unu, ekmek gibi katkılar eklenebilir. Marinat dediğimiz balık turşuları evde hazırlanabilir. Tuz ve sirke karışımlı salamurada sardalya veya hamsi 24 saatte olgunlaşır. Alabalık gibi büyük balıklar da düzgün kesilerek daha küçük parçalar ortaya çıkarılabilir. Damak tadınıza göre sirke ve tuz oranları değişecektir ama balık için limon veya elma sirkesi gibi açık renkli sirkeleri tercih etmeliyiz. Salamurayı dereotu, kereviz sapı, sarımsak veya soğan gibi sevdiğiniz eklerle zenginleştirebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken, ev koşullarında hazırladığımız böyle ürünler mutlaka buzdolabında, temiz cam kavanozlarda muhafaza edilmeli ve az hazırlanıp, çabuk tüketilmelidir." - Çanakkale