Haberler

"Çocuk Terbiyesinde Dayak Ön Plana Çıkıyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Selim Doğanay, Türkiye'de ailelerde çocuk terbiyesi için dayağın ön plana çıktığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Doğanay, Türkiye'de ailelerde çocuk terbiyesi için dayağın ön plana çıktığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı'nın ev sahipliğinde Türk Radyoloji Derneği Ankara Şubesi'nin faaliyeti olarak düzenlenen '2'nci Erciyes Pediatrik Radyoloji Sempozyumu', Erciyes Dağı Sosyal Tesisi'nde gerçekleştirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Doğanay, sempozyumda 'Çocuk istismarına radyolojik yaklaşım' konulu sunum yaptı. Dünyada çocuk istismarı sıklığının yüzde 1 ila yüzde 10 arasında değiştiğini kaydeden Doç. Dr. Doğanay, ABD'de her yıl fiziksel istismara bağlı 1 milyon kanıtlanmış vaka, 600 bin çocukta da ciddi yaralanma ve 2 bin ölüm vakasının gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'de çocuk istismarına yönelik istatiksel bir rakamın mevcut olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Doğanay, ailelerde çocuk terbiye yönteminin daha çok dayak olarak görüldüğünü ifade etti. Doç. Dr. Doğanay, "Çocuğu tedaviye getirmede; açıklanamayan bir gecikme, fiziksel bulgularla uyumsuz öykü, tekrarlayan şüpheli yaralanmalar, hasardan çocuğu ya da başka birini sorumlu tutan anne-baba, çocuğun hasar ile ilgili anne-babayı suçlaması, anne-babanın çocuktaki hasar konusunda ilgisiz ya da aşırı kaygılı görülmesi durumunda, çocukta fiziksel istismarı düşünmek gerekir" diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun ise 'Türkiye'de pediatrik radyoloji eğitimi' konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Coşkun, Türkiye'de pediatrik radyolojinin bilim dalı olarak kabul edilmesinin henüz yeni olduğuna dikkat çekti ve artık pediatrik radyolojide yan dal ihtisas eğitimlerinin de verilmeye başlandığını söyledi. Türkiye'de pediatrik radyolog sayısının 30 civarında olduğunu, bunların 15'inin pratikte sadece pediatri ile uğraştığını kaydeden Prof. Dr. Coşkun, "Türkiye'de genç nüfus, dolayısıyla çocuk hasta sayısı çok fazla. Bu yüzden çocuk hastaların görüntülenmesinde pediatri radyologlarına büyük görev düşmekte. Ülkemizde pediatri radyologlarının sayısının artması ve bu konuda ihtisas için daha çok kadro ayrılması gerekir" dedi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close