Cizre'deki Faili Meçhul Cinayetler Davasında Sona Yaklaşıldı
Kayseri eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da arasında bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanığın yargılandığı Cizre'de 1993- 95 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerle ilgili davada, esas...
Kayseri eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da arasında bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanığın yargılandığı Cizre'de 1993- 95 yılları arasındaki faili meçhul cinayetlerle ilgili davada, esas hakkında mütalaa hazırlaması için dosya savcıya verildi.
Sanıklar hakkında, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 1993- 95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven, Adem Yakın ve uzman çavuş Burhanettin Kıyak ile tutuksuz sanıklar Kamil Atak ve Tamer Atak hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan Kamil Atak'ın adliyeye yine sivil polislerin korumasında geldiği görüldü. Silahlı olarak duruşma salonuna giren koruma polislerinin, Atak'ı burada da yalnız bırakmadıkları dikkati çekti. Sanık sandalyesinde oturan tutuklu itirafçı Adem Yakin'ın, duruşma salonuna giren Kamil Atak'ın elini öpmesi dikkat çekti.
SAVCI MÜTALAA İÇİN DOSYAYI İSTEDİ
Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen evrak okundu. Daha sonra savcı, dosyanın esas hakkında mütalaa hazırlanması için kendisine verilmesini ve sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.
Sanıklardan Hıdır Altuğ, Fırat Altun, suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraatlarını istedi. Tutuksuz sanıklar Kamil Atak ve Temer Atak da suçsuz olduklarını belirterek beraatlarına istedi.
Sanıklardan Adem Yakin ise, delillerin tamamının lehine dönmesine rağmen tutuklu bulunduğunu ifade etti. Yargılamanın 4.5 yılda geldiği sürecin içler acısı olduğunu belirten Yakin, "Olmayan asit kuyularını, ölüm tarlalarını ortaya çıkaramadınız. 4.5 yılda yargılamada bir adım ileri gidemediniz. Basını arkanıza alarak bunu yaptınız" dedi.
Bunun üzerine araya giren Mahkeme Başkanı, "Bunu biz mi yaptık? Savunma yaparken üslubunuza dikkat edin" diye uyarıda bulundu.
Savunmasına devam eden Adem Yakin, "Bu ülkede Menderesleri asıp, pardon demedik mi? Ben iddia edilen tarihlerde örgütte değildim, jandarma eriydim ve bu eylemlere katılmadım. PKK'nın infazları var. Besta, Cudi, Gabar, Herekol'daki çukurlar kemik dolu. Ben yakalandığımda böyleydi. Kimse bunu sormuyor. Biz hedef gösterildik. Aileme birşey olursa suçlusu Türk adaletidir" dedi.
Adem Yakin'in ifadeleri üzerine müdahil avukatı Tahir Elçi, "Musa Anter cinayeti davasının sanıklarından Albay Savaş Gevrekçi, Adem Yakin ile ilgili bazı beyanlarda bulundu. Adem'in JİTEM'de uzun süre çalıştığını söyledi. Kendisiyle ilgili o dönem bazı şikayetlerin olduğunu söyledi. Bu dosyanın istetilmesini talep ediyoruz" dedi.
"GİZLİ TANIK OLMAMI İSTEDİLER"
Duruşmada sanıklardan uzman çavuş Burhanettin Kıyak, 1992 yılında BOTAŞ petrol boru hattının güvenliğini sağlamakla görevli komando birliğinde görev yaptığını belirterek, "BOTAŞ sahasında asit kuyusu da normal kuyu da yok. Orada görevimiz PKK baskınlarına karşı önleyici pusular atmaktı. Biz fedakarca görevimizi yaptık. Biz bayrağın inmemesi için, vatanın bekası için mücadele ettik. 20 yıl sonra vatan haini olarak yargılanıyoruz" dedi. Kendisinin 4 yıl boyunca Cizre'de sivil gezdiğini kimsenin görmediğini vurgulayan Kıyak, "Ben suçlu olsam kendi ayağımla Ankara TEM'e gidip ifade vermezdim. Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi'nde gözlüklü bir görevli bana gizli tanık olayıyla yaklaşmak istedi. Komiser beni gizli tanık yapmak için ikna etmek istedi. Beni dosyadan kurtaracaklarını söylüyorlardı. Böyle bir durumum olsa kendimi kurtarmak için gizli tanıklığı kabul ederdim" diye konuştu.
TEMİZÖZ: BU İŞİN ÜSTÜNDE ÜST DÜZEY BİR BÜROKRAT VAR
Mahkeme daha sonra Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz'ün savunmasını aldı. Mahkemede bütün çelişkileri ortaya koymasına rağmen bunların dikkate alınmadığını belirten Temizöz, "Bu kadar suçla mücadele ederken bana bu tuzağı kurdular. Kimler olduğunu biliyorum. İfade edemediğim isimler var. Ama bunları ima edeceğim. Bu işin üstünde üst düzey bir bürokrat var. Müdahil avukatları arşive girip tek tek evrak arıyorlar" dedi.
Görev yaptığı dönemde Cizre'nin, PKK açısından 'kurtarılmış bölge' olduğunu vurgulayan Temizöz, "Filistin Kurtuluş Örgütü modeli vardı. Kendi mahkemelerinde yargılama yapılıyordu. Kadooğulları olayını öğrenin. Cami avlusunda infaz yapıyorlardı. Devletin gücü oraya gidemiyor. 93-95 döneminde 30 şehit 56 yaralı ve bin 238 terör olayı vardı. 40'ın üzerinde mayınlama eylemi yapıldı. Önce hayatta kalmaya çalışıyorduk. İnisiyatifin PKK'da olduğu bir ortamda nasıl mücadele ettiğimizi anlatmıştım" dedi.
Mahkeme, Cemal Temizöz'ün ifadesinin devamı için duruşmaya öğlen arası verdi. - Diyarbakır