Haberler

CHP ve BDP Milletvekilleri Kck Davasını İzlemek Üzere Adliyeye Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü KCK'ya yönelik İstanbul'da açılan üçüncü davanın ilk duruşması bugün görülüyor.

Terör örgütü KCK'ya yönelik İstanbul'da açılan üçüncü davanın ilk duruşması bugün görülüyor. Duruşma öncesi adliye önündeki basın açıklamasına katılan BDP'li milletvekilleri sanıkların gazetecilik faaliyetleri yüzünden tutuklandıklarını iddia ederken bazı CHP'li vekillerde duruşmayı izlemek üzere adliyeye geldi. Gergin başlayan duruşmaya öğle arası verildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 36'sı tutuklu 44 sanık yargılanıyor. Çoğunluğu gazeteci olan sanıklara destek için duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya tutuklu sanıkların yakınları, BDP Genel Başkanı Gülten Kışanak, BDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkcü, Sebahat Tuncel, Halil Aksoy ile bağımsız milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Levent Tüzel de katıldı. KCK sanığı Büşra Ersanlı, CHP milletvekilleri Oktay Ekşi ve İlhan Cihaner de adliyeye geldi.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı adliye önünde açıklama yapan Kışanak, sanıklara yöneltilen suçlamaların tamamının meslekleriyle ilgili olduğunu ifade etti.

Tutuklanan kişilerin yaptıkları tek şeyin bu ülkede olan biten şeyleri doğru olarak kamuoyuna iletmek olduğunu belirten Kışanak "Arkadaşlarımıza yönelik suçlama çok açık bir şekilde gazeteciliğin, devlet nezdinde tehlikeli bir suç ve görev olduğunu gösteriyor" dedi.

Adliye önünde açıklama yapan Eski Almanya Milletvekillerinden Prof. Dr. Norman Paech ise davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

Almanya'dan davayı izlemek üzere geldiklerini belirten Paech, "Türkiye'de yaşanan bu olumsuz gelişmelerden kaygı duymaktayız. Türkiye'deki gelişmeleri şu açıdanda kaygıyla izliyoruz, Kuvvetler ayrılığı tamamen ortadan kaldırılmaktadır" dedi.

"Bu kadar gazetecinin tutuklanması Avrupa'da bir ilktir ve bu bir skandaldır" diyen Paech, "2011'den beri 100'ü aşkın gazetecinin hapiste tutulmuş olması bir ilktir ve bu bizce büyük bir skandaldır. Basın çalışanları hepiniz bu gelişmelerden basın ve fikir özgürlüğünün saksı altına alınması konusunda herkes sözünü söylemelidir. Giderek Türk yargısının bağımsızlığına kaybetmesine karşı olduğumuzu göstermek ve bunu Avrupa'ya da aktarabilmek için buradayız" diye konuştu.

Açıklamaların ardından sanık yakınları sloganlar eşliğinde adliyeye girdi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesinde adliye önünde ve dışarıda yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü. Çok sayıda çevik kuvvet polisi adliye dışında görev alırken adliye içinde de duruşma salonuna girilen koridorda güvenlik barikatı kuruldu. Duruşma salonunda çok sayıda jandarma görevlisi ise sanıklar ve izleyiciler arasında etten duvar ördü. Duruşma başladığı sırada Mahkeme Başkanı Ali Alçık ayakta duran avukatların arka sıralara oturmasını istedi. Avukatlar oturmayınca Başkan Alçık duruşma düzenin sağlanması için ara verdi. Bu sırada izleyiciler alkışlar ve sloganlarla mahkeme heyetine tepki gösterdi. Başkan Alçık salonun boşaltılmasını istedi. Salondaki oturma düzenin sağlanmasında güçlük yaşanınca mahkeme başkanı duruşmaya saat 13.00'e kadar ara verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close