Haberler

Ceo Ajanda 2016

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, 2015'in 9 ayında elde ettikleri karın yeterli olmadığını belirterek, "Özsermaye karlılığı olarak baktığımızda aslında bu rakamlar oldukça düşük. Sabancı Holding'in özkaynakları 20 milyar. Yani biz yüzde 15 kazanmayı, yüzde 15 özsermaye getirisi hedefliyoruz.

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, 2015'in 9 ayında elde ettikleri karın yeterli olmadığını belirterek, "Özsermaye karlılığı olarak baktığımızda aslında bu rakamlar oldukça düşük. Sabancı Holding'in özkaynakları 20 milyar. Yani biz yüzde 15 kazanmayı, yüzde 15 özsermaye getirisi hedefliyoruz. Hedef, 3 milyar lira artı net kar" dedi.

Kurtul, Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda düzenlenen "CEO Ajanda 2016"da yaptığı konuşmada, 2015'in kendileri için risk yönetimi yaptıkları bir yıl olduğunu belirterek, ekonomide yaşananları tahmin ettiklerini söyledi.

Yıl içerisinde ekonomiyi etkileyen ulusal ve uluslararası gelişmelerden bahseden Kurtul,  politik istikrarın bozulması ve uzun seçim dönemi nedeniyle krizin ülke olarak fırsata çevrilemediğinden yakındı.

Kurtul, Doğu ve Güneydoğu'da ve Suriye'de yaşanan olayları anımsatarak, "Doğu Anadolu aslında müthiş bir büyüme katkısı yapabilir ülkeye. Türkiye'nin büyümesine 1,5-2 katkı yapabilir. Bütün bunlarda maalesef gecikiyoruz. Bu politik durumlar neticesinde reformlar gecikiyor" diye konuştu.

Serbest piyasa ekonomisinin, Türkiye'de her sektörde hayata geçmesinin önemine değinen Kurtul, 2015'te karlarının yüzde 16 arttığını, konsolide net karlarının 1,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Kurtul, "Banka harici baktığımızda yüzde 66 büyüdük. Bu, bizim için sevindirici. Baka ile harici tarafı dengelemeye, banka harici tarafta daha hızlı büyümeye çalışıyoruz. Banka harici karımız 750 milyon lira oldu" bilgisini verdi.

"Hedefimiz 3 milyar lira net kar"

Şirketin hedeflerine dikkati çeken Kurtul, "Özsermaye karlılığı olarak baktığımızda aslında bu rakamlar oldukça düşük. Sabancı Holding'in özkaynakları 20 milyar. Yani biz yüzde 15 kazanmayı, yüzde 15 özsermaye getirisi hedefliyoruz. Hedef 3 milyar artı net kar olması hissedarlarımızın beklentisi" ifadelerini kullandı.

Kurtul, bankacılık sektörünün karlılık bakımından ciddi anlamda gerilediğini belirterek, "İyi haber belki, yine tek parti hükümeti... Umuyoruz ki bu reformlara devam edecek. Yeni hükümet kurulduktan sonra reformlara bir an önce devam etmesi kritik" dedi.

Enerjide geçen yıl kötü bir dönem geçirdiklerini, bu yılın ise düşük de olsa karlı geçtiğini anlatan Kurtul, 2015 yılında hiçbir yatırımlarını kesmediklerini, enerji sektöründe liberalizasyonu beklediklerini söyledi.

"Elektrik piyasası özelleştirilsin" talebi

Kurtul, enerji sektöründe rekabetçi ve özgür bir piyasanın sektör ve ülke için önemli olduğunu, devletin ağırlığının ise regüle edilmesini beklediklerini kaydetti.

Elektrik fiyatının çok düşük olduğunu ifade eden Kurtul, "Bu iyi bir fırsat. Hükümetin enerji sektöründe reform yapabilmesi için çok iyi bir fırsat. Birçok verimli santral, düşük fiyatlardan dolayı çalışamıyor. Ancak birçok verimsiz santraller devletin alım garantisi nedeniyle çalışmaya devam ediyor" görüşünü paylaştı.

Kurtul, çimento sektöründe en çok pazar payını Sabancı Grubu'nın aldığını ve sektörde gelecek yıl sıfır büyüme öngördüklerini aktardı.

Perakende sektöründe CarrefourSA'da önemli bir değişim yaşandığını, kuvvetli bir büyüme görüldüğünü belirten Kurtul, "Şirket çok iyiye gidiyor piyasa fiyatı olarak. 2016'da karlılık anlamında daha iyi neticeler bekliyoruz. Sigortada AvivaSA bir numara oldu" diye konuştu.

Kurtul, Lassa'yı dış piyasada daha çok tanıtmak istediklerini, enerji fiyatlarının düşmesinin maliyetleri düşürdüğünü söyledi.

Yılı verimlilik ve risk yönetimine odaklanarak geçirdiklerini dile getiren Kurtul, bu açıdan senenin yeniden yapılanma dönemi gibi geçtiğini vurguladı.

"2016, Türkiye'de volatilitenin devam edeceği bir yıl olabilir"

Kurtul, 2016'yı Sabancı Holding için nasıl gördüklerine dair bir soru üzerine, gelecek yıl verimlilik, maliyetler, risk yönetiminin devam edeceğini söyledi.

"Çünkü her ne kadar politik ortam daha iyi de olsa Fed'in faiz artırımı, gelişen piyasalar, Suriye meselesi, Türkiye'de volatilitenin süreceği bir yıl olabilir" diyen Kurtul, ancak bunun 2015 kadar olmayacağını bildirdi.

Kurtul, kur ve faiz riski alanlarına dikkat ettiklerini, emtia fiyatlarının düşük seyrinin devam edeceğini, doların daha da kuvvetleneceğini belirtti.

Tufanbeyli Santrali'nin 2016'da, Bandırma'daki ikinci doğal gaz santralinin de gelecek yılın sonunda devreye gireceğini kaydeden Kurtul, çimentoda yurt dışı satın alma fırsatlarına baktıklarını vurguladı.

Kurtul, "2016'da hem şirketlerimiz hem Sabancı Holding olarak acaba satın almalarla daha hızlı nasıl büyüyebiliriz diye bakıyor olacağız. Daha güvenli bir yıl olarak düşünüyoruz. Daha fazla yatırım yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2001-2007 döneminde iyi bir verimlilik artışı yakaladığına dikkati çeken Kurtul, 2008'den sonra artışın düşük oranda olduğunu, reel ücretlerin çok daha hızlı arttığını anımsattı.

Asgari ücretteki artış

Kurtul, asgari ücrette yaşanması beklenen artışa ilişkin ise şunları kaydetti:

"Tabii ki çalışanlar için, hepimiz için daha yüksek ücret vermek iyi bir adım ama verimlilik, prodüktivitede artış sağlamamız lazım. Mevzuatta tabii bazı konuların daha netleşmesi lazım. Bu sırf ücret artışı ile kalmıyor. SSK primlerinde artışlar da olacak. Dolayısıyla bu sırf asgari cüretin artışı olarak kalmıyor, bütün çalışanlar için bir prim artışı manasına geliyor. Bunun yarısını şirketlerimiz yarısını çalışan kendisi ödüyor. Bütün bu değerlendirmeleri yapmak lazım. Türkiye'nin ihracattaki gücü çok önemli. Bunun getireceği bir enflasyon söz konusu olabilir. Enflasyon, faiz artışı... Tüm ekonomiye etkisini değerlendirmek lazım. Ama bu reformlarla prodüktivite artışı aslında çözüm. Daha iyi ücret vermek için mutlaka prodüktivite artışı sağlanması lazım."

Kurtul, "Hükümetten 2016 yılı için ne isterdiniz?" şeklindeki soruya karşılık, adil gelir dağılımı için optimum serbest piyasa regülasyonunun gerekliliğine dikkati çekti.

"2015 beklenenden iyi bir yıl oldu"

Kibar Holding Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Saka, 2015 yılının olması gerekenden daha iyi bir yıl olduğunu söyledi.

Saka, "Hem dışarda hem içerde, etrafında bu kadar çok şey yaşanmasına rağmen 2015 yılı iyi bir yıl oldu. Daha da iyi olabilirdi ama maalesef malum sebeplerden dolayı 2015'in belli bir kısmını kaybetmiş olduk" ifadelerini kullandı.

Kibar Holding'in yeni iş alanlarını değerlendirdiğini, bu yıl Amerikalı bir ortakları ile yeni bir anlaşma yoluna gittiklerini ve atık yönetimi işine girdiklerini anlatan Saka, 2016'da bunu geliştireceklerini dile getirdi.

Saka, bu yıl içinde bulundukları sektörlerde operasyonel karlılıklarını belli seviyelerde tutmayı başardıklarını, otomotivde yaptıkları yatırımların karşılığını bu yıl tam olarak aldıklarını aktardı.

Araç üretim kapasitelerini 100 binden 230 bine taşıdıklarını hatırlatan Saka, "Bu üretimin yüzde 94'ünü Avrupa'ya gönderiyoruz. Dolaylısıyla orada bizim ürettiğimiz modeller Türkiye'ye özgü modeller. Ciddi kabul gördü. Bir yıl geçmesine rağmen ek yatırımı şu anda ortağımızla konuşmaya başladık. O anlamda otomotiv sektöründe bizim için iyi bir yıl oldu" diye konuştu.

Saka, paslanmaz çelik üretiminde sektörde yaşanan sıkıntının kendilerini de etkilediğini, alüminyum tarafında uzun yıllardır Avrupa'ya yaptıkları pazar yatırımının zor dönemlerde kendilerine yardımcı olduğunu, satışlarının yüzde 75'inin Avrupa'ya gitmesinin kendilerini burada önemli bir oyuncu haline getirdiğini ifade etti.

"2015 yılında Avrupa'daki konjonktür çok yukarıya gitmiyor olsa da alüminyum tarafındaki pazar payımızı ve konumumuzu korumayı başardık" diyen Saka, 2015'te gayrimenkul işlerini geliştirmeye karar verdiklerini söyledi.

"2016 daha iyi olacak"

Saka, 2016 yılı beklentilerine ilişkin, "Beklentimiz 2016 yılının bu yıla bakarak çok daha pozitif olacağı... Tabii ki riskler var. Onların daha etkin yönetileceğini varsayarak bunu söylüyorum. İnşallah daha olumlu bir tabloyla karşı karşıya kalacağız" dedi.

İçinde bulundukları her sektörde irili ufaklı yatırım yapacaklarını anlatan Saka, gelecek dönemde yatırım kararlarını peyderpey vereceklerini belirtti.

Saka, 2016'da dijitalleşme konusunu ön plana koyacaklarını, geç kaldıkları inovasyon konusunda da hızlı koşarak arayı kapatacaklarını aktardı.

"Hükümetten 2016 yılı için ne talep ederdiniz?" sorusu üzerine Saka, "Ben sanayi politikası görmek istiyorum. Temelde sanayinin arzu edilen yönde büyümesi ve gelişmesi için… Mutlaka etkin bir sanayi politikasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

"2015, 'dur, dinlen, kendini koru' manasında geçti"

Akkök Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, çok dalgalı bir yıl geçirdiklerini, yıl boyunca Fed'in faiz artırımının "yılan hikayesine döndüğünü" söyledi.

Dördüncü, bunun etkisiyle kurlarda yaşanan hareketliliğe dikkati çekerek, aynı dalgalanmanın dünya ekonomisinde de yaşandığını anımsattı.

Ciro olarak, 2014'ü korumak istedikleri bir yılı daha geride bırakmaya hazırlandıklarını dile getiren Dördüncü, böyle bir ortam olmasına rağmen faaliyet karlılıklarında ciddi iyileşme gördüklerini, net karda da daha iyi olacaklarını anlattı.

Dördüncü, "Sonuç olarak bakarsak 2015 yılı 'dur, dinlen, kendini koru' anlamında geçti bizim için" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetten 2016 yılı için beklentileri sorulan Dördüncü, "Biraz daha sektör odaklı teşviklerin olması lazım. Ülkenin kaynaklarını etkin kullanabilmek için mesela çok yatırım yapılan yere teşviklerin biraz daha az, teknoloji şirketlerine biraz daha farklı ve coğrafi bölgeden bağımsız olması önemli reformlardan olabilir" ifadelerini de kullandı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close