Haberler

Canlıdan Karaciğer Naklinde Türkiye Dünyanın En Başarılı Ülkesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, Türkiye'de yapılan karaciğer nakillerinin %80-85'inin canlı vericiden, %15-20'sinin de kadavradan gerçekleştirildiğini söyledi.

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, Türkiye'de yapılan karaciğer nakillerinin %80-85'inin canlı vericiden, %15-20'sinin de kadavradan gerçekleştirildiğini söyledi.

Karaciğer nakilleri ve hastayı nakil sürecine götüren nedenlere dikkat çekmek amacıyla, Türkiye'nin önde gelen cerrah, hepatolog ve gastroenterologlarını 12 Aralık'ta The Ritz Carlton Hotel'de bir araya getiren 'Karaciğer Nakli Eğitim Toplantısı'nda konuşan Prof. Dr. Polat, 'Türkiye'de kadavra organ bağışı gerçekten yetersiz durumda. Yılda biz 400 civarı kadavra organ çıkarabiliyoruz. Ancak olması gereken rakam 1700-1800'lerde. Çok ciddi bir açık var' diye konuştu.

Türkiye'de canlıdan nakil oranı dünyanın 5 katı

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre şu anda kayıtlı olan 2 bin 200 kişinin karaciğer nakli olmayı beklediği ve bu sayının gerçekte 8 bin ila 10 bin kişi olarak tahmin edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Polat, 'Son 13-14 yıla bakıldığında ise ülkemizde organ nakli konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Yılda toplam 4 bin 500 civarında gerçekleştirilen nakillerin 1.200'ünü karaciğer nakilleri oluşturuyor. Canlıdan nakillerde çok başarılıyız ve dünya birincisi konumundayız. Ancak bu durum dünya ülkelerinden faklı olarak organ bağışının ülkemizdeki yetersizliğinden kaynaklanıyor. 250 milyonluk ABD'de yıllık canlı vericiden nakil sayısı 200 iken, bu sayı Türkiye'de yılda 980-1000 arasında değişiyor' açıklaması yaptı.

Türkiye canlı vericiden nakil eğitimi merkezi

Türk doktorların canlı vericiden organ nakilleri konusunda yurt dışında eğitimler verdiğini anlatan Prof. Dr. Polat, yine ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her ülkesinden cerrahın bu konuda gerekli eğitimleri almak için Türkiye'ye geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Polat, 'Dernek olarak toplumda organ bağışı bilinci oluşturmak ve öncelikle kadavradan organ nakli yapabilmek için çalışıyoruz. Düzenlediğimiz eğitim kurslarımızda da bağışın önemini vuruluyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu eğitim kursunu uluslararası platforma taşıyarak daha geniş kitlelere ulaşmayı ve özellikle ABD'deki bazı üniversitelerle ortak bilimsel projeler yürüterek yurt dışındaki meslektaşlarımızla bilgi paylaşımında bulunmak istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Amaç toplumu ve doktorları bilgilendirmek?

Prof. Dr. Yalçın Polat, organ bağışı konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve toplumsal duyarlılık oluşturarak, nakil bekleyen hastaların sağlığına kavuşmasına katkı sağlamak için hem toplumu hem de sürecin en önemli parçası olan doktorları bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını da vurguladı. 2015'te ikincisini düzenledikleri 'Karaciğer Nakli Mezuniyet Sonrası Eğitim Toplantısı'nın bu amaçla düzenlenen organizasyonlardan biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Polat, '2014'te yapılan eğitim kursu, doktorlar tarafından oldukça beğenilmiş ve bu alanda bilimsel olarak eksikliklerin giderildiği konusunda ortak bir fikir oluşturmuştur. Bu eğitimlerin, ülkemizde giderek artan karaciğer nakilleri konusunda sahadaki doktorların eğitilmesi açısından önemli bir boşluğu dolduracağı inancındayız' şeklinde konuştu.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close