Haberler

Çanakkale haberi! ÇANAKKALE - Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Anafartalar Zaferi'nin 107'nci yıl dönümü etkinliği düzenlendi

Güncelleme:

Çanakkale haberi: Çanakkale Savaşları'nda, Türk Ordusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında kazandığı Anafartalar Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Conkbayırı'nda tören yapıldı.

Çanakkale Savaşları'nda, Türk Ordusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında kazandığı Anafartalar Zaferi'nin 107. yıl dönümü dolayısıyla Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Conkbayırı'nda tören yapıldı.

Program, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Avustralya Askeri Ataşesi Albay Benjamin Esler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ile Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı atışı yapılarak Türk bayrağı göndere çekildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasındaki önemine değindi.

Bunun gelecek nesillere doğru anlatılması gerektiğini ifade eden Çam, "Pek çok acıların kaşımak için değil, düşmanlıkları artırmak için değil, belki de dostlukları pekiştirmek için anlatılması gerekiyor." dedi.

Çam, bu topraklarda gerek taarruz eden devletler gerekse savunmayı yapan Türk halkı ve dostları, müttefikleri için unutulmaması gereken dersler olduğunu söyledi.

Büyük bir komutanlık ve azimle zaferin kazanılmasının ardından acıların devam ettiğini belirten Çam, "Burada yapılan büyük çalışmanın neticesinde oluşturulan kadro hareketi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasının belki de ilk çalışmaları yapıldı. Buradaki zaferle, 6 sene sonra Sakarya Meydan Muharebesi'nde ve İstiklal Mücadelesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin inşası, kurulması ve 'bittik, tükendik, son noktadayız' denildiği noktada tekrar yeniden küllerinden doğan bir devletin ortaya çıkmasına vesile olarak, aslında bir azmin de başlangıcı oldu." diye konuştu.

Çam, Türk milletinin 107 yıl önce ödediği bedeller sayesinde bu denizlerin barış ve huzur içinde dünyaya hizmet ettiğini vurguladı.

Çanakkale Boğazı'nın uluslararası taşımacılık için önemine de işaret eden Çam, "Afrika'daki kıtlığa çözüm ürettiğini, Asya'daki dengelerin, Avrupa'daki dengelerin adaletli bir şekilde çözülmesine katkı sağlayan güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti olarak bu varlığın devam ettiğini de görmek gerekiyor. Dolayısıyla büyük bedeller ödendi ama bütün devletlerin unutmaması gereken bu bedeller neticesinde de Birinci Dünya Savaşı'nda yok olan, biten bir imparatorluktan sonra yeniden doğan bir Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya barışına ne kadar kıymetli bir katkı sağladığını ve her vesileyle de aslında yük aldığını bu vesileyle hatırlatmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise o büyük kahramanlık örneğini, fedakarlığı her daim canlı tutmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya gayret gösterdiklerini anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığında görevli Üsteğmen Tayfun Taş'ın konuşmasını müteakip vatan savunmasında hayatını kaybeden şehitler için dua edildi.

Conkbayırı'ndaki tören sonrası Küçükanafarta köyünde mevlit okutulmasıyla sona eren programa, Çanakkale Belediye Başkanvekili Süleyman Canpolat, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Lucas Robson, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tahsin Saruhan ile kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile askeri yetkililer katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Gelibolu Yarımadası Çanakkale Güncel Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

title