Haberler

"Can Veren Pervaneler" Dicle Üniversitesinde

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından "Gazelden Güzele Esrar-ı Aşk" isimli bir şiir dinletisi düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Dört Mevsim Edebiyat Etkinlikleri" kapsamında Nur Hayati İnanç'ın konuk edildiği "Gazelden Güzele Esrar-ı Aşk" isimli bir şiir dinletisi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Timur, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Kadıoğlu'nun yanı sıra çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi A salonunda gerçekleşen etkinliğe ilgi büyüktü. Diyarbakır ve Dicle Üniversitesi'ni selamlayarak başladığı dinletiye Ali Emiri Efendi'nin beyitleri ile devam eden Hayati İnanç, "Esrar-ı Aşk" ın "Aşkın Sırları" anlamına geldiğini ama bu konuyu anlatmanın da oldukça zor olduğunu söyledi. Hayati İnanç, Divan Edebiyatı'nın çıkış noktasının da, beslendiği kaynağın da bu "aşk" olduğuna dikkat çekti. "Nakışta nakkaşı gören herkesin "aşk"la münasebeti başlar. Şeyh Yahya merhum der ki;
Siz bana aşkın sırlarını soruyorsunuz
Bu mesele müşküldür zavallı Yahya bunu nasıl yapsın,
Söyleyenler bilmiyor, bilenler söylemiyor.
Müşkül mesele ama varlık sahasına çıkış nedenimizdir, hepimiz aşktan neşet ettik. Bunun içindir ki aşk meselesi mühimdir" diyen İnanç, bu konuda da ecdadın üstatlığını anlattı.

Dinleti sırasında şiirleri Türkçeden Türkçeye tercüme edeceğini, günümüzde kullandığımız Türkçeden biraz farklı olduğu söyleyen İnanç, "Uzun yıllar bizlere bu edebiyat ve bu dil çok zor ve öğrenilemez olarak gösterildi. Oysa ecdadımızın ne kadar ince ve naif, ne kadar zeki, becerikli, ne kadar güzel bakan insanlar olduğunu ve bize nasıl bir miras bıraktıklarını bilmek çok önemli. Bir dilde kullanılan kelimeler ne kadar eski ise dil o kadar makbuldür aslında" dedi.

Şair Nabi'den, Şeyh Galip'den, Baki'den, Kanuni Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim'den okuduğu beyitlerle dinleyicileri Divan Edebiyatı'nın nadide eserleri arasında dolaştıran ve ne kadar güzel bir söyleyişten mahrum olduğumuzu farkettiren Hayati İnanç yaptığı espirilerle de gençlere keyifli dakikalar yaşattı. Sıcak bir sohbet ortamında devam eden dinletiyi Diyarbakırlı Said Paşa'nın gazeliyle noktalayan İnanç, "Odun yanar kül olur, Adem yanar kul olur" mısralarıyla konuşmasını tamamladı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Timur'un hediye ve plaket takdimiyle sona eren programdan sonra Hayati İnanç kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close