Haberler

Çalışkan arılar bal üretimini arttırdı KIRKLARELİ

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışkan arılar bal üretimini arttırdı KIRKLARELİ

Çalışkan arılar bal üretimini arttırdı - KIRKLARELİ

Çalışkan arılar bal üretimini arttırdı

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca koruma altına alınan ve diğer arı ırklarına göre daha çalışkan, hastalıklara karşı dirençli özellikleri bulunan "Trakya arısı" Kırklareli'de bal verimini yükseltti

- Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Ulus :

- "Geçen yıl 450 ton olan bal verimi bu yıl 550 tona yükseldi"

KIRKLARELİ (AA) - UFUK ERTOP - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca koruma altına alınan ve diğer arı ırklarına göre daha çalışkan, hastalıklara karşı dirençli özellikleri bulunan "Trakya arısı" Kırklareli'de bal verimini yükselti.

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya arısının dünyadaki diğer arı ırklarına göre uysal ve daha çalışkan olduğunu söyledi.

Trakya arısından, diğer arı türlerine göre daha fazla verim elde edildiğini belirten Ulus, konuya ilişkin ıslah çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Türkiye'de temizlik yeteneğine sahip en iyi arı ırkınınTrakya arısı olduğuna dikkat çeken Ulus, şöyle konuştu:

"Trakya arısının ıslah çalışmalarına 2005 yılında Namık Kemal Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesiyle başladık. Yaptığımız çalışmada Türkiye'de 5 arı ırk tespit edildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırklareli'nin Armutveren köyünde yalıtılmış alan yapıldı. Namık Kemal Üniversitesi ile işbirliği kapsamında Trakya arısının özelliklerini tespit ediyoruz. Trakya arısının tespit edilen en önemli özelliği temizlik yeteneğidir. Türkiye çapında temizlik yeteneğine sahip en iyi arı Trakya arısıdır."

Ulus, Trakya'da son yıllarda ilaç kullanmadan arıcılık yapıldığını, Trakya arısının testten geçirildiğini belirtti. Bu testlerde en kaliteli ve temizlik yeteneğine sahip ana arıların tespit edilerek üretim yapıldığını dile getiren Ulus, şöyle devam etti:

"Ayrıca yapılan araştırmalara göre, Trakya arısı ile Avusturya arısının genetik yapısının aynı olduğu tespit edildi. Avusturya arısının temizlik yeteneği yüzde 3'ü geçmiyor ancak Trakya arısında ıslah çalışmalarına başladığımızda temizlik yeteneği yüzde 34'lerdeydi. Geçen yıl 450 ton olan bal verimi bu yıl 550 tona yükseldi. Bal verimi yükselişinden son derede mutluyuz. Trakya arısı diğer arı ırklarına göre daha çalışkan. Bu yüzden bal verimi her geçen yıl artıyor."

- " Kovanlarda kış hazırlığı"

Ulus, arıcıların kovanlarda kış hazırlıklarını yapması gerektiğini, kışa hazırlanmayan arılarda koloni kayıplarının yüzde 60'a kadar yükseldiğini belirtti. Bu durumun hem arı sayısının hem de bal veriminin düşmesine neden olduğunu söyleyen Ulus, şunları anlattı:

"Arıcılarımız kış hazırlıkları kapsamında varova hastalığına karşı ilaçlama yapmaları, besi yapılarak arılarını erken yavruya yatırmaları, yaşlı ana arıları genç ana arılarla değiştirmeleri gerekiyor. Yapılacak olan bu hazırlıklar kış kayıplarını yüzde 3'e kadar düşürebilmektedir."

Trakya arısından Türkiye'nin her bölgesinden verim alınabileceğini belirten Ulus, diğer arı ırklarının 54 gün yaşarken, Trakya arısının 63 gün yaşayabildiğine dikkat çekti.

Trakya arısının 9 gün fazla yaşamasının bal verimini etkilediğini dile getiren Ulus, "Trakya arısının saflığının korunması, bölgemiz, ülkemiz ve dünya için çok önemli. Trakya arısının kıymetini bilmeliyiz. Diğer arı ırklarından sadece kendi bölgelerinde verim alınabiliyor. Oysa Trakya arısı Türkiye'nin her bölgesinde çalışabilir" diye konuştu.

arıcılık bal verimi Trakya arısı

Muhabir: Özgün Tiran

Yayınlayan: Sevil Çelik

Kaynak: AA / Güncel
title
Close