Haberler

Çal'a Biyoteknoloji Enstitüsü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Menderes Nehri yakınındaki hazine arazisi üzerine biyoteknoloji enstitüsü kurulması için çalışma başlatıldı.

Arazi Maliye Bakanlığı tarafından Pamukkale Üniversitesi'ne devredildi. Kaymakam Fatih Arıkoğlu, " Çal'a dünyanın sayılı tesislerinden biri kurulacak, çok mutluyuz" derken; Belediye Başkanı Hasan Gündüz, arazinin üniversiteye devri için çok büyük mücadele verdiklerini, sonunda müjdeli haberi aldıklarını söyledi.

Çal merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Kumral mevkiindeki 650 dönümlük hazine arazisinin özel sektöre satılması için yapılan girişimlere üç yıl önce Kaymakam Fatih Arıkoğlu ile Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Gündüz karşı çıktı ve Pamukkale Üniversitesi'nin bu arazide biyoteknoloji enstitüsü kurması için çalışma başlatıldı. Arıkoğlu ile Gündüz'e, dönemin Denizli Valisi Yavuz Erkmen ile Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı da destek verdi.

Üniversite, buraya enstitü kurulması onayını verince, arazinin devri için gerekli işlemler başlatıldı. 650 dönümlük arazinin Maliye Bakanlığı tarafından üniversiteye devredildiğinin müjdesini Çallılar'a Ak Parti Milletvekili Nihat Zeybekci verdi. Zeybekci, "En basit domates tohumunda bile dışa bağımlıyız. İsrail'e bağımlı hale geldik. Çal'a kurulacak tesis, Türkiye'yi belki de dışa bağımlılıktan kurtaracak" dedi.

Çal Kaymakamı Fatih Arıkoğlu, iki yıl önce Pamukkale Üniversitesi'nin ilçede Şarapçılık ve Bağcılık ile Organik Tarım bölümlerini açtığını ve 55 öğrencinin öğrenim görmeye başladığını belirtti. Kurulacak enstitü ile öğrenci sayısında artış olacağını kaydeden Arıkoğlu, "Çal'a dünyanın sayılı tesislerinden biri kurulacak. Enstitü meyve ve sebze tohumu için bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak. Sayılı bilim adamları Çal'a gelecek, burada tohumla ilgili önemli çalışmalar yapılacak. En geç 1 yıl içerisinde faaliyete geçecek olan biyoteknoloji enstitüsü ile sadece Çal'ın değil, bölgenin kaderi değişecek. Çok mutluyuz" dedi.

BÜYÜK MÜCADELE VERDİK

Belediye Başkanı Hasan Gündüz de, hazine arazisinin özel sektöre satışının gündeme gelmesiyle arazinin üniversiteye devri için çok büyük mücadele verdiklerini, sonunda müjdeli haberi aldıklarını dile getirdi. Gündüz, "Çal'a kurulacak enstitü bölgenin tamamen organik tarıma yönelmesinde de etkili olacak. Dünyanın en kaliteli üzümü ile şarabını üreten Çal, meyve ve sebze tohumlarının genetiklerinin değiştirilmeden üretilmesinde de öncülük edecek. Bu enstitü yıllardır göç veren ve 60 yıldır nüfusu yerinde sayan 4 bin nüfuslu ilçemizin kaderini değiştirecek. Çal, bölgesel ve ulusal tarım merkezi haline gelecek" diye konuştu.

ÖZLEDİĞİMİZ MEYVE SEBZE TOHUMU

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise, Çal'da kurulacak enstitüde yöreye özgü tohumların genetik teknolojiler kullanılarak üretileceğini söyledi. Prof. Dr. Bağcı, "Çok sayıda bilim adamı enstitünün kurulmasından sonra Çal'a gelerek çalışmalara katılacak. Ayrıca, araştırmacı şirketler de enstitüye gelerek çalışmalar yapacak. Amacımız kesinlikle genetiği değiştirilmiş organizmalar tarzında üretim yapmak değil. Genetik teknoloji kullanılacak ama özlediğimiz meyve ve sebzelerin tohumlarını üreteceğiz. Arazinin devri bitti, artık sıra bizim yatırımlarımızda. Denizli, kenetlenip enstitünün en kısa zamanda faaliyete geçmesini sağlayacaktır" diye konuştu. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Bakan Güler: 3. Dünya Savaşı her an çıkabilir

3. Dünya Savaşı çıkar mı? Bakan Güler: Türkiye hazır olmalı

Donald Trump, Elon Musk'ın görevini duyurdu

Trump resmen duyurdu! İşte Elon Musk'ın yeni görevi

Netanyahu İran halkına seslendi: Bu savaşı ben de istemiyorum

Netanyahu'dan İran halkına: Bu savaşı ben de istemiyorum

Para nakil aracından 8 milyon euro çalan Yasemin yargılanıyor

8 milyon euro çalan Yasemin yolun sonunda! Duruşmaya "lüks" geldi

title