Haberler

Bursa'daki Doğalgaz Faciası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da 5 kişinin doğalgaz şofbeninden sızan gaz nedeniyle öldüğü evde çekilen fotoğraflar faciayı gözler önüne serdi.

Bursa'da 5 kişinin doğalgaz şofbeninden sızan gaz nedeniyle öldüğü evde çekilen fotoğraflar faciayı gözler önüne serdi. İncelemelerde, evdeki ısıtma tesisatın kaçak olduğu, karbonmonoksit uyarı cihazının bulunmadığı ve havalandırma menfezlerinin koli bandıyla yapıştırıldığı tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre olay, merkez Osmangazi ilçesi Hocahasan Mahallesi Bahçe Sokak'taki apartman dairesinde meydana geldi. Bodrum kattaki banyoda doğalgaz şofbeninin bacasından sızan gaz, 5 kişinin ölümüne yol açtı. 3 gün önce taşındığı tespit edilen Fadime Madenci (36) kızları Gülben Şeker (14) ve İpeksu Şeker (7) ile birlikte yaşadığı Çetin Mete (37) ve onun oğlu Metehan Mete'nin (4) karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybettiği anlaşıldı. Olay yerine gelen ölenlerin yakınları sinir krizleri geçirdi. Cesetler, savcının incelemesinin ardından Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

Olayın ardından Makine ve Elektrik Mühendisleri odası evde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemede, tesisatın standartlara uygun olmadığı ortaya çıktı. İlk tespitlerde, evdeki tesisatı kaçak olarak yapıldığı belirlendi. Dairedeki havalandırma menfezleri ise soğuk girmesin diye koli bandı ile bantlandığını raporlayan yetkililer, evde karbonmonoksit alarm cihazının olmadığını tespit etti. Ayrıca evde, bacanın çelik olması alüminyum şeklinde yapıldığını belirleyen yetkililer, bacalı tip kombinin hermatik kombi şeklinde bağlanmasının faciayı tetikleyen unsur olduğunu açıkladı.

MENFEZLER BANTLA YAPIŞTIRILMIŞ

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, evdeki incelemelerin ardından raporu en kısa zamanda yayınlayacaklarını söyledi. Evdeki ısıtma projesinin uygun olmadığını dile getiren Mart, "Bizim gördüğümüz, öncelikle projesiz uygulama yapılmış. Şofbenden gaz sızması sonucu ölüm meydana geliyor. Proje yok. Bu tip şeylerde ısıtma sistemlerinde havalandırma çok önemli. Bütün menfezler var, ama 2 oda kullanılır vaziyette. Mutfak odalara açık durumda. Bütün menfezlerin kapalı olduğun tespit ettik. Bantla yapıştırılmış" dedi.

"İHMALLER ZİNCİRİ"

Şofbenin projesiz olduğunu tespit ettiklerini açıklayan Mart, ihmaller zincirinin ardından facianın yaşandığını dile getirdi. Mart, şöyle devam etti:

"Bacanın da havalandırma boşluğuna verildiğini gördük. Herhangi bir bacanın da cihaza bağlı olmadığını gördük. Bunlar bir araya geldiğinde içeriye karbonmonoksit gazının yayılması neticesinde vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş. İhmaller zinciri söz konusu. Normalde doğalgaz kullanılıyor. Bu sistemlerde de tesisatların belli aralıklarla denetlenmesi lazım. Oda olarak buna dikkat çekmeye çalışıyoruz. Projenin onaylı olması gerek. Uygulamanın belli aralıklarla denetlenmesi gerek. Zamanla bu bağlantılarda problem olabilir. Projeye uygun olsa bile. Riskin ortadan kaldırmanın yolu bunlara uymak ve denetimleri yapmak" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close