Haberler

Fikri Bursalı Bilgisayar Programcısı Buldu, ABD Üretti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Virgina Üniversitesi, engelli bilgisayar programcısı Alper Şirvan'ın dünyada bir ilk olan güneş enerjili tekerlekli sandalye fikrini hayata geçirdi.

Bursalı engelli bilgisayar programcısı Alper Şirvan'ın güneş enerjili tekerlekli sandalye fikri Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Virgina Üniversitesi tarafından hayata geçirilmesi dünyadaki tüm engeliler için adeta umut ışığı oldu.

41 YAŞINDAKİ BURSALIDAN YEPYENİ FİKİR

Engelli vatandaşların en büyük sıkıntılarından birisi ulaşım. Tekerlekli sandalye, ise engellilerin en önemli ulaşım aracı. Kimi engelli vatandaşlar akülü tekerlekli sandalyeyi tercih ederken, kimileri de maddiyatsızlıktan el gücüyle giden tekerlekli sandalye kullanarak, ulaşım ihtiyaçlarını gideriyor. Engellilerin ulaşım alanındaki sıkıntılarından yola çıkan 41 yaşındaki Bursalı bilgisayar programcısı Alper Şirvan, yepyeni bir fikir ortaya çıkardı.

GİRİŞİMCİ BULMAK İÇİN UZUN SÜRE UĞRAŞTI

Alper Şirvan, güneş panelleri vasıtasıyla çalışan bir tekerlekli engelli aracı fikrini ortaya çıkardı. Hemen bu fikrini videoya çeken Şirvan, fikrini hayata geçirecek bir girişimci bulmak için uzun süre uğraştı.

BİRİNCİ OLDU

Bu konuda gerekli desteği bulamayan Şirvan'ın imdadına Amerika ve Avustralya'da başlatılarak hızla dünya ülkelerine yayılan "World CP Day" (Dünya Cerebral Palsy Günü) farkındalık kampanyası yetişti. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde Türkiye'de de başlatılan kampanyanın haberini alan Şirvan, vakit kaybetmeden projesini anlattığı videosunu gönderdi. Geçen yıl düzenlenen kampanyada "güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye" fikriyle en çok oyu alan Alper Şirvan, yarışmadan birincilikle ayrıldı.

BURSALI MUCİDE AMERİKA'DAN JEST

Ayrıca Alper Şirvan'ın güneş enerjili tekerlekli sandalye fikri ise Virginia Üniversitesi tarafından hayata geçirildi. Üniversite, Şirvan'ın fikrinden yola çıkarak prototip olarak üzerinde güneş enerjisi panellerinin olduğu tekerlekli sandalyeyi üretti. Üniversite, Şirvan'ın fikri olmasından dolayı ilk üretilen tekerlekli sandalyeyi Bursalı mucite hediye olarak takdim etti.

Geçtiğimiz ekim ayında dünyada sadece bir tane bulunan tekerlekli sandalyesine kavuşan Alper Şirvan, Bursa sokaklarında rahat rahat yeni aracıyla tur atabiliyor. Aynı zamanda akülü olan tekerlekli sandalyenin panellerini güneşli havalarda açarak gezintisine devam eden Şirvan, projesinin hikayesini anlattı.

Yıllardır bu fikrin hayata geçirilmesi için canla başla çalıştığını dile getiren Şirvan, "Ah böyle bir şey olsa ne kadar iyi olur, diye düşündüğüm güneş enerjili tekerlekli sandalyeye ait videomu bu kampanyaya gönderdim. ABD'de Virgina Üniversitesi benim bu fikrimi kabul etti ve kendileri bana jest olarak bu yapılan ilk portatifi aracı hediye etti. Bu araç dünyada bir ilk. Başka bir örneği yok. Ben de bunu kullanıyorum. Zaman içinde eksilerini ve artılarını bir şekilde test ediyorum. Bunlar da aracı yapan kişiye de bildiriyorum" dedi.

ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALAN TEKERLEKLİ SANDALYE

Güneş enerjili aracın dik yokuşları bile rahat rahat çıkabildiğini söyleyen Şirvan, şöyle devam etti:

"Kapılkaya'daki evim dik yokuş üzerinde. Eski aracımla 5-6 kilometre uzağa gidebiliyordum. Bu araçla 14 kilometre yaptım. Düz yollarda 20 kilometreye kadar gidebilirim. Aracım güneş enerjisi ile takviye oluyor. Bir yere gittiğimde aracımın şarjı azaldığında panelleri açarak, belli bir süre bekliyorum. Şarj olduktan bir süre sonra gezmeye devam ediyorum. Bütün işin tılsımı orada. Bu paneller direkt şarj için değil, takviye amaçlı olarak kullanılıyor."

Şirvan, fikir babası olduğu projenin seri bir şekilde üretilerek dünyadaki tüm engellilerin hizmetine sunulmasını istediğini de sözlerine ekledi.

"OĞLUM ÇOK YETENEKLİ BİR İNSAN"

Oğlunun fikri üzerine üretilen güneş enerjili tekerlekli sandalyenin engelli insanlar içi önemli bir kazanım olduğunu kaydeden Hüseyin Şirvan, "Oğlumuzun böyle bir başarıya imza atması anne ve baba olarak bizi memnun etti. Alper çok yetenekli bir insan. Biz onun yeteneklerini göstermesi için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Verdiğimiz desteğin karşılığını da kat ve kat fazlasıyla alıyoruz" dedi.

"EVİ ALPER'E GÖRE TASARLADIK"

Evi engelli evladı için tasarladıklarını anlatan baba Şirvan, "Eskiden apartmanın 4. katında yaşıyorduk. Oğlumu üniversiteye götürmek için sırtımda aşağı ve yukarı taşıyordum. Ama şimdi yeni bir ev aldık. Balkondan giriş yaptık. Rampa yaptık. Balkonda kabin oluşturduk. Bu tekerlekli sandalye gelince saklanması ve muhafaza edilmesi lazımdı. Rampamızın yanına kabin inşa ettik. Ev düzenimizi Alper'e göre yaptık" şeklinde konuştu.

Emekli sınıf öğretmeni Anne Rabia Şirvan ise, engellilerin hayatını değiştirecek projeye imza attığı için oğlu ile gurur duyduğunu belirtti.

Bursa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü bünyesinde çalışan Bursalı mucit Alper Şirvan ve ailesi, engellilerin hayatını kolaylaştıracak proje için kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Fikri Bursalı Bilgisayar Programcısı Buldu, ABD Üretti
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

title