Haberler

BTK Başkanı Acarer: "Bu yüzyılın petrolü data olacak"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Japon teknoloji şirketlerine Türkiye'ye yatırım yapmaları çağrısında bulunarak, "Bu kadar ileri teknolojiye sahip makinele...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Japon teknoloji şirketlerine Türkiye'ye yatırım yapmaları çağrısında bulunarak, "Bu kadar ileri teknolojiye sahip makineleriniz varsa, niye bunları Türkiye'de üretmiyoruz? Gelin bu cihazları Türkiye'de üretelim, iki ülke de kazanasın. Bir çok firmanın Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon merkezi varken; NTT, Fujitsu ve Hitachi'nin inovasyon merkezi olmamasını eleştiriyorum" dedi.

Acarer, Turgut Özal Üniversitesi'nde, Türkiye ve Japon hükümetlerinin işbirliğinde düzenlenen "Optik ve Genişbant Şebeke ve Türkiye'deki Çözümler Çalıştayı"nın açılışında bir konuşma yaptı. Dünya nüfusunun 7,1 milyar olmasına karşın 6,9 milyar mobil cihaz abonesi ve 3,5 milyar diş fırçası bulunduğuna dikkati çeken Acarer, "Dünya nüfusunun neredeyse tamamı mobil abone ama sadece yarısı diş fırçası kullanıyor" dedi.

İnternet kullanıcı sayısının ve dijital veri yükünün giderek arttığını belirten Acarer, saniyede 5 bin 700 tweet atıldığını, Facebook'ta ise yaklaşık 40 bin beğeni yapıldığı bilgisini verdi. Acarer, evlerdeki geniş bant ulaşımının etkisinin arttığını belirterek, "Akıllı cihazlar çoğaldıkça, akıllı ev dediğimiz konseptteki ihtiyaç da artıyor. 20 megabitlik bant genişliği yeterken, Almanya'da akıllı evlerde 100 megabitten bahsedilmeye başlandı" dedi. İnsanların eğitim, sağlık, eğlence ve ticarette genişbanttan yararlanma oranının arttığını kaydeden Acarer, talebe bağlı olarak da erişimcilerin daha iyi altyapı sağlamaya başladığının altını çizdi.

- "Fiber altyapıyı geliştirmemiz gerekiyor"

Acarer, Türkiye'deki geniş bant abone sayısının 10 yılda 10 bin kat arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu yüzyılın petrolü, altını çizerek söylüyorum 'data' olacak. Fiber ile ülkeler arasındaki data taşıması, bu yüzyılda petrol taşımasından daha popüler olacak. 2020'de internet kullanıcı sayısı 50 milyar olacak. Dünyadaki data trafiği 1 milyar terabayt iken 2020'de 40 milyar terabayta ulaşacak. Bu şebekelerde dolaşan data trafiği 10 yılda 40 kat artacak. Son 2 yılda fiber altyapı yatırımı çok ciddi oranda artmaya başladı. Türk Telekom'un 175 bin kilometre, diğerlerinin 45 bin kilometre altyapı fiberleri var. Bu artışı daha fazla geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum."

Türkiye'ye her yıl 17,5 milyon telefon geldiğini ve bu telefonların yüzde 60'tan fazlasının smart telefon olduğunu bildiren Acarer, söz konusu telefonların üretilmesiyle ilgili Türkiye'de çalışmalar başlatıldığını, kendi kullandığı telefonlardan birinin de Türkiye'de üretildiğini söyledi.

Japon yetkililere işbirliği çağrısında bulunan Acarer, "Bu kadar ileri teknolojiye sahip makineleriniz varsa, niye bunları Türkiye'de üretmiyoruz? Gelin bu cihazları Türkiye'de üretelim, iki ülke de kazanasın. Bir çok firmanın Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyon merkezi varken; NTT, Fujitsu ve Hitachi'nin inovasyon merkezi olmamasını eleştiriyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

- "Türkiye, sosyal medyada dünya 5.si"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Lütfi Aydın da, Türkiye ile Japonya arasındaki işbirliğinin son dönemde her alanda arttığını belirterek, çalıştayın iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Türkiye'nin sosyal medyada dünyanın 5. ülkesi olduğunu vurgulayan Aydın, Japonya gibi iletişim teknolojileri alanında ileri seviyelere ulaşmış ülkelerle ortak çalışmalar yürütmenin önemine işaret etti.

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı Direktörü Toshihiro Matsui ise ilki geçen yıl 10 Aralık'ta düzenlenen çalıştayın 2.cisini düzenlemekten gurur ve onur duyduklarını söyledi. Akıllı telefonlarla ilgili önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Matsui, "Toplam 27 ülkenin dilinde dowland edilebilecek yeni bir sistemi tanıtacağız" dedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close