Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Bozova'da Hedef Yeni Bir Revizyon

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Bozova İlçe Belediyesi Eş Başkanı Fatma Doğan, ilçede değişimleri gerçekleştirmek için gerekli olan ekibi kurduklarını söyledi.

30 Mart 2015 yerel seçimlerinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bozova'da seçimlerin galibi olarak belediye başkanlığını kazandı.

DBP kontenjanından eş başkan adaylar olarak seçime giren Zeynel Taş ve Fatma Doğan belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Urfa'nın büyükşehir statüsüne geçmesiyle ilk yılda görev karmaşası yaşandığını belirten Bozova Belediyesi Eş Başkanı Fatma Doğan, sistemin hem büyükşehirde hem de Bozova Belediyesi'nde yavaş yavaş oturmaya başladığını söyledi.

Bozova'da yaşanan en büyük sorun işsizlik olarak görünüyor. İlçede sulu tarımın yapılması ve turistik mekanların olması ilçe açısından avantaj gibi görünürken yeterince değerlendirilemediği için herhangi bir getirisi olmuyor. İlçedeki diğer bir sorun ise imar sorunu. Birçok yapının ruhsatsız ve kaçak olduğunu vurgulayan Bozova Belediyesi Eş Başkanı Fatma Doğan'la Gazete İpekyol olarak ilçedeki sorunları, çözüm önerilerini ve geleceğe dair hedeflerini konuştuk.

Örneğin Bozova Belediyesine gelen büyük sıkıntı ne oluyor diye başlarsak? İnsanlar gelip daha çok neyi talep ediyorlar?

Belediyeyi bekleyen en büyük sıkıntı işsizlik sorunudur. Ben bunu açık ve net söylüyorum. Biz daha önce de bu sorunu fark etmiştik. Seçimden sonra da belediyeyi kazanır kazanmaz insanların yoğun bir iş talebi oldu. Tabi belediyenin kapasitesi belli, bütçesi belli. Bu iş taleplerini karşılayacak düzeyde değildik. Bu süreçte de işçi alımı yaptık. Genelde bizim Bozova Belediyesi'nin şirketi üzerinden işçi alımı oldu.

Sizden önce kaç tane personel vardı?

138 civarında personelimiz vardı zannedersem.

Şimdi kaç tane?

95-100 civarında.

İşçi çıkarmalarımı oldu?

Şöyle diyeyim. Yaylak ve Yaslıca bize devroldu. Onlar geçici işçileriyle birlikte bize devrolunca burada bayağı bir işçi yığılması oldu. Biz, bunları havuza devrettik. Onların kadro almasına vesile olduk. Onların da öyle bir talepleri olmuştu. Mağduriyetleri giderildi. İşten çıkmaktansa, normalde bizim 6 ay dolduktan sonra mevsimlik işçi oldukları için onları çıkarmamız gerekiyordu. Biz, bunu yapmayıp, bütün o işçileri havuza aktardık. Bunlar Yaylak ve Yaslıca belediyesinden bize geçen işçiler. Bunun sonucunda da şu anda bütün bakanlıklarda kadrolu işçi olarak çalışıyorlar. O noktada bir sıkıntı yaşamadı işçiler. Ayrıca bizim 30'a yakın işçi vardı, ilk belediyeyi aldığımızda sigortasız işçi çalıştırılıyordu burada. Biz bunları çıkarmak zorunda kaldık. Sigortasız işçi çalıştırmıyoruz. Belediye bünyesinde, şirketimiz de olsa bizim kesinlikle böyle bir yöntemimiz yok ve yasal değil, bütün kurumlarda olduğu gibi. Öyle bir işçi çıkışımız olmuştu. İşten çıkmalarda prosedür gereği gerçekten işini yapmayanlar varsa o şekil çıkış verilmiştir. Farklı bir şekilde işçi çıkışı olmamıştır.

Sizin döneminizden önce işsizliğin dışında alt yapı olarak ne gibi sorunlar vardı Bozova'da?

Biliyorsunuz, büyükşehir olmasıyla birlikte birçok hizmet büyükşehir belediyesine devroldu. Büyükşehir yasası bunu gerektiriyor. Mezar işlerinden tutun da alt yapı sorunlarına kadar, kanalizasyondan 15 metreden büyük caddelerin temizliği olsun, temizlik olsun, defin işleri olsun, mezarlık, ulaşım, birçok hizmet büyükşehire devroldu. Tabi büyükşehre devrolurken, büyükşehrin de yeni olması itibariyle burada bayağı sıkıntılar yaşandı. Bir görev karmaşası, halkın bu konuda bilgilendirilmemesi bu anlamda sıkıntı yaşattı bize. Şu anda büyükşehir çatısı altında Bozova Belediyesi bünyesinde de oturmuş durumda. Büyükşehir daha birçok hizmetini yapmıyor diyebiliriz. Büyük caddenin temizliğini hala biz yapıyoruz. İlaçlama büyükşehirde olmasına rağmen biz yaptık. Buna karşı mahkeme de açmışız. Yaptığımız hizmetler karşılığında büyükşehirin bize ödeme yapması gerekiyor. Bütçemiz gerçekten zorlandı bu noktada.

Ne kadar alacağınız var büyükşehir belediyesinden?

Caddenin temizliğinden tutun, ilaçlamaya kadar ve diğer masraflar olsun, büyükşehire ait olup da defin işleri olsun, yaptığımız bütün kalemleri hesapladık. Bu konuda Viranşehir (belediyesi) de dava açmıştı, biz de açtık. Bu anlamda sonucu bekliyoruz. Kalemleri tam olarak şu anda hatırlamıyorum, ne kadar masraf yapılmış diye.

İlaçlamayı kim yapıyor?

İlaçlamayla ilgili biz, şu anda büyükşehirle bir anlaşma yaptık. Büyükşehir ilçelerde bu işin altından kalkamayacağını düşündüğü için ilçelere bir ödenek göndereceğini söyledi, faturalandırılacak. Bize herhalde 310 bin civarında bir ödenek gönderiyor. Biz, şu anda 4 araçla ilaçlama yapıyoruz. Köylere personel, ilaçlama, benzin giderleri gibi... Birçok masrafı karşılıyoruz ama bunlar yeterli değil. Biz, bu hizmeti halka götürmek durumundayız. Bütçeler hesaplanırken, nüfus oranlarına göre hesaplanmış. Yüz ölçüme veya dağılıma göre hesaplanmamış. O da ayrı bir sıkıntı. Bu anlamda Haliliye'yle burası düşünürseniz, Haliliye nüfusuyla Bozova merkez nüfusu arasında evet arasında bayağı bir fark var. Yüz ölçümü konusundaki sıkıntımız, personelin oraya gitmesi, gelmesi, benzin fiyatını düşünürseniz bu anlamda bizim bütçemize külfeti oluyor. Ama hizmet olarak bunu halkımıza yapmak zorundayız.

Belediye olarak sizin hedefinizde ne var?

Araç alımı yaptık. 4 kamyonu geçen ay aldık. 4 kamyon, 1 greyder, 1 kepçe. Bunun dışında bizim cenaze aracımız eskimişti, onu yılın başında aldık. Belediye hizmetleri için 1 dolmuş, 1 transporter, 1 binek araç, zabıta aracı aldık. Bunların hepsini bir yıl, üç, dört aylık bir süreçte aldık ve bunları halkın hizmetine sunuyoruz.

Belediye olarak önümüzdeki yıllarda yapmayı düşündüğünüz projeleriniz var mı?

Bozova gerçekten köy gibi kalmış. Şehirleşme konusunda sıkıntıları var. İle yakın olan ilçelerin biraz kaderi gibi ama bizim bu kaderi değiştirmeye yönelik projelerimiz var. Özellikle imarda bir revizyona gitmeyi düşünüyoruz. Burada hiç ruhsatı olmayan, kaçak yapılar çok mevcut. Ruhsatsız evler, tapusuz evler…Bu sorunların çözümüne yönelik bizim projelerimiz var. Bunları planlamışız. Bu konuda arkadaşlarımız teknik boyutuyla hazırlıklarına başlamış. Daha önceki dönemde teknik anlamda burada bir sıkıntı vardı. Biz, bunu oluşturana kadar zaman aldı. İnşaat mühendisinden tutun, harita mühendisine, teknikerine, çevre mühendisine, ziraat mühendisine kadar birçok sıkıntı vardı. Bu sıkıntıların giderilmesine yönelik bir politika içerisine girdik. Bu anlamda hemen hemen ekibimizi oluşturduk sayılır. Eksik noktaları tamamlamaya çalışıyoruz.

Genel seçimlerde halk yerel idarecilerden şikayetçiydi. AK Parti'nin az oy almasının bir nedeni de bu şikayetler gösteriliyor. Bozova'da hala birinci partisiniz. Nasıl başardınız bunu?

Biz, halk belediyeciliği diyoruz. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, halkın kararlara dahil olması konusunda partimizin genel ilkeleri içinde yer alan bir bakış açısı. Daha önceki belediyeye baktığımızda, halktan kopuk ve ağalık kültürüyle yönetilen bir yönetim şekli oluşturulmuş. Belediyemiz sürekli halka açık. Halkın dertlerini, sıkıntılarını dinleyen ve bu anlamda birebir eş başkanların da halkla iletişim halinde olduğu bir belediye anlayışımız mevcut. Bizde ulaşılmazlık diye bir durum yok. Bu anlamda isteyen istediği zaman bize ulaşabiliyor. Bu konuda bir sıkıntı yaşamıyor. Biz, halkı belediyelere dahil etme adına mahallelerde toplantı yapıyoruz. Halkı kararlara dahil ediyoruz. Köylerde komisyonlarımız var. Bu komisyonlar üzerinden köylerin ihtiyaçları bize geliyor. O komisyonlar köydeki sorunları tespit ediyorlar. Örneğin, köyün yolu mu bozuk, köyün bir ihtiyacı mı var veya taziye evi ihtiyacı mı var gibi sorunlar bize köy komisyonlarından geliyor ve koordinasyonda bunlar paylaşılıyor ve o sorunlara yönelik çözümler üretiliyor. Yani halkla birebir iletişim halindeki bağlantılarımızı oluşturmuş durumdayız.

Burada örneğin göl potansiyeli var. Turizme yönelik, piknik yapmaya yönelik bir potansiyeli var. Bunu değerlendirmeyi düşünüyor musunuz? Yoksa bu tamamen büyükşehir belediyesiyle mi alakalı?

Büyükşehirde olması dolayısıyla büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Biliyorsunuz Yassıca ve Yaylak belediyesinin işçileri bize devroldu. Aynı zamanda araçları büyükşehire devroldu, işçileri bize devroldu. Farklı bir dosya hazırlanmıştı. Mal varlığı büyükşehire, işçiler bize devroldu. Çatak Tesisi var mesela. Çatak Tesisi burada kaymakamlığa bağlı çalışırken Bozova Belediyesine, İl Özel İdaresinin kapanmasıyla buraya devrolunması gerekirken yine büyükşehire devroldu. Böyle bir dosya hazırlanmıştı. Yassıca için de büyükşehirin talebi var. Bu anlamda biz sahil yoluna yönelik çok proje geliştiremiyoruz. Çünkü büyük projeler. Bütçemiz bunu kaldıracak düzeyde değil. Daha önce vali olan Celalettin Güvenç'in, Bozova'ya yönelik yatırımlarında seçimlerden önce bir vaadi vardı. 'Biz, Bozova'yı turizme kazandıracağız, sahil yolunu yapacağız' şeklinde. Ama seçimlerde DBP kazanınca bu projesinden vazgeçti. Şu anda büyükşehirin öyle bir projesi yok yani. Kendileri de bunu basında söylediler zaten. Bizim de tabi ki, yapacağımız projeler olacaktır buna dönük. Şu anda turizm yönünde ne yapabilir diye bakıyoruz. Bir araştırmamız var ama dediğim gibi biraz büyükşehir projesi buna engel oluyor.

Hayal Park şu anda kimde?

Şu anda Hayal Park bizde ama 10 bin metrekare ve üzeri alanlar büyükşehire devroluyor. Normalde bize yazı gelmiş, devrolmasıyla ilgili. Herhalde bu durumda mecbur da kalacağız yani. Vermek durumunda kalacağız diye düşünüyorum. Çünkü yasa gereği 10 bin metrekare ve üzeri parklar, bahçeler büyükşehire devroluyor. Onların da öyle bir talebi var.

Ramazana yönelik ve diğer çalışmalarınız ne yönde?

Ramazana yönelik biz iftar çadırı açtık. Halka dönük iftar veriyoruz. Bu anlamda bir faaliyetimiz var. Onun dışında Berkin Elvan diye bir park açtık. İsmini de Berkin Elvan koyduk. Onun dışında bizim yaptığımız hizmetler faaliyet raporunda da var. Yani çöp konteynırından tutun banklara kadar, duraklara kadar, saymakla bitmez. Bozova'nın temizliğine yeni bir bakış açısı getirildi. Sıkıntıları aşmaya yönelik bu çabamız devam ediyor. Şunu vurgulamak istiyorum. Bizim bir garaj projemiz var. Şu anda büyükşehirde. 5 bin metrekare ve üzeri şeylerde büyükşehirin onayı gerekiyor. Eğer büyükşehir bunu onaylarsa dolmuşların şehre giriş çıkışlarını da durak şeklinde bir projeye gideceğiz. Önü de yeşil olan olacak şekilde bir projemiz var. Bu projeler hayata geçirilirse daha anlamlı olacağını düşünüyorum. Her mahalleye park düşünüyoruz. Büyük köylere taziye evi. Bu anlamda bizim kalkınma ajansına verdiğimiz projeler de var. Bu projelerimiz gerçekleşirse eminim daha iyi şeyler olacak.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title