Bosna'nın "En Tatlı" Fuarı Açıldı
Bosna-Hersek'in Zenitsa kentinde, geleneksel yemekler ve tarihi eserlerin sergilendiği 2.Organik Tarım Ürünleri ve Yöresel Girişimcilik Fuarı açıldı.
Bosna-Hersek'in Zenitsa kentinde, geleneksel yemekler ve tarihi eserlerin sergilendiği 2. Organik Tarım Ürünleri ve Yöresel Girişimcilik Fuarı açıldı.
Ziyaretçilere 10 bin adet Hurmacık (şekerpare) tatlısı ile 2 ton patates ve 2 bin yumurta dağıtılan fuarda, yöresel Hurmacık tatlısının sunulduğu 5 metre çapındaki tepsi, büyük ilgi gördü.
Zenitsa-Doboy Kantonu Organik Tarım Derneği tarafından düzenlenen ve gelenekselleşmesi hedeflenen fuarın bu yıl ikincisi gerçekleştirildi.
Başkent Saraybosna yakınlarında bulunan Zenitsa kent merkezindeki Aliya İzzetbegoviç Meydanı'na fuar için 400 metre uzunluk ve 30 metre genişliğinde çadır kuruldu. Yaklaşık 5 bin çeşit organik tarım ürünü, geleneksel Boşnak yemeği ile tarihi eserin sergilendiği fuarda, 2 ton patates ile 2 bin haşlanmış yumurta ziyaretçilere dağıtıldı.
Çeşitli etkinliklerle 11 Kasım'a kadar devam edecek olan fuarda, Bosna topraklarında 10 asır önce yaşadığı düşünülen İlir medeniyetinde kullanılan bir geminin maketi de sergilendi. Gemiyi tasarlayan ve yeniden yapan Yasmin Feyziç, maket gemi projesinin kendisi için şimdiye kadar gerçekleştirdiği projelerden en zoru olduğunu söyledi.
Sergilenen geminin 12 metre uzunluka, dört metre yükseklik ve üç metre genişliğinde olduğunu, gemide 12 kürek bulunduğunu belirten Feyziç, "Bu gemi aslında benim çocukluk hayalim. Bu yüzden böyle bir gemiyi yapmaya karar verdim" diye konuştu.
Gemi için iki sene tek başına çalıştığını belirten Feyziç, "Gemiyi yaparken ahşap, özel vidalar, çeşitli reçine türleri kullandım. Bunun için yaklaşık 5 bin avro masraf yaptım. Gemi yüksek kaliteli malzemelerden yapıldı ve dayanma süresi 50 yıldan fazla" dedi.
Eserinin Zenitsa'da kalmasını istediğini belirten Feyziç, bunun için Zenitsa'daki yerel yetkililerle görüştüğünü söyledi.
-5 metrelik tepside 10 bin hurmacık tatlısı-
Fuarda beş metre çapındaki sinide 10 bin tane Hurmacık tatlısı da sergilendi ve misafirlere dağıtıldı. Zenitsalı pastaneci Mirza Yukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlıları beş gün boyunca sekiz kişilik ekibin yaptığını söyledi. Yukan, tatlılar için 450 kilogram pekmez ve 15 çuval un kullandıklarını belirtti.
Yukan, tepsinin ortasında fuarın adının yazılabilmesi için tatlıları iki farklı renkte yaptıklarına dikkati çekti.
Fuar organizatörü Yasmin İmamoviç de fuarın düzenlendiği 400 metre uzunluğundaki çadırın Bosna-Hersek'te kurulan en büyük çadır olduğunu söyledi. İmamoviç, "Fuar aslında büyük eserleri yapan sıradan insanları tanıtıyor. Burada bir İlirya gemimiz var. Bunun Bosna-Hersek'te düzenlenen en büyük fuarlarından biri olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Fuarda sadece Bosna-Hersek'ten değil, Hırvatistan ve Sırbistan'dan da katılımcıların olduğunu belirten İmamoviç, dolayısıyla fuarın uluslararası bir etkinlik olduğunu kaydetti. Bosna-Hersek topraklarının yüzde 50'sinin işlenmemiş olduğunu, ülkede çok sayıda işsiz vatandaş bulunduğunu vurgulayan İmamoviç, organik tarımın Bosna-Hersek tarımının geleceği olduğunu söyledi.
Bosna-Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan da ülkede bu tür fuarların saysının artmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Kaplan, "Biz de bakanlık olarak fuara katkı sağladık. Türkiye'den gelen Yunus Emre Kültür Merkezi'nden de bir heyetimiz var. Hedefimiz kültürel ilişkileri daha da geliştirmek" dedi.
Zenitsa'daki 2. Organik Tarım Ürünleri ve Yöresel Girişimcilik Fuarı dört gün sürecek.
Muhabir: İvana Despotoviç - Kemal Zorlak
Yayıncı: Serkan Fidan - ZENİTSA