Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 Yıl Hapis Cezası Verilmesi
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: "Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi Bosna Hersek'in Tuzla şehrindeki Srebrenitsa Anneleri Derneği'nde duruşma kararını takip etmesinden detaylar "Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi Kurban yakınları, mahkemenin Karadzic hakkındaki kararından memnun olmadıklarını dile getirdi Karara karşı çıkan Bosnalı Sırplar da Banya Luka şehrinde eylem yaptı SARAYBOSNA(AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY), Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'i 40 yıl hapse mahkum etmesi kurban yakınlarını memnun etmedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
"Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi
Bosna Hersek'in Tuzla şehrindeki Srebrenitsa Anneleri Derneği'nde duruşma kararını takip etmesinden detaylar "Bosna Kasabı" Karadzic'e 40 yıl hapis cezası verilmesi
Kurban yakınları, mahkemenin Karadzic hakkındaki kararından memnun olmadıklarını dile getirdi
Karara karşı çıkan Bosnalı Sırplar da Banya Luka şehrinde eylem yaptı
SARAYBOSNA(AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY), Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'i 40 yıl hapse mahkum etmesi kurban yakınlarını memnun etmedi.
Bosna savaşında iki oğlunu ve eşini kaybeden Habiba Masic, Lahey'den çıkan kararın "siyasi çıkarlar" doğrultusunda verildiğini ifade ederek, kurbanların saldırganlarla eşit tutulduğunu savundu.
Savaş sırasında çok sayıda akrabasını kaybeden Mirsada Kahriman da Karadzic'in Srebrenitsa dışındaki diğer bölgelerde yaşananlar nedeniyle de soykırımdan hüküm giymesi gerektiğini vurguladı.
Kurban yakınlarından Vasfija Kadic, Karadzic'in iddianamede yer alan 11 maddenin tamamından suçlu bulunması gerektiğini belirterek, "Karadzic'in 40 yıl daha yaşamayacağının farkındayız ama karar canımızı yaktı. Bu, kesinlikle siyasi bir karardır." diye konuştu.
Başkent Saraybosna'dan Faruk Hadzovic, Karadzic'in müebbet hapis cezası alması gerektiğini, yaptıkları göz önünde bulundurulduğunda 40 yıldan fazlasını hak ettiğini dile getirdi.
Zenicalı Muhamed Suljic de Karadzic'e verilen 40 yıllık cezanın az da olsa kurban yakınlarını rahatlatabileceğini ifade ederek, "Srebrenitsa'daki soykırımdan sorumlu tutuldu. Ancak diğer şehirlerde yapılanlardan dolayı soykırımdan hüküm giymemesine üzüldüm." dedi.
Karadzic'in az ceza aldığını savunan Hazim Dizdarevic, kurban yakınlarının karardan memnun olmaması gerektiğini söyledi.
"Müebbet gerekirdi"
Bu arada, duruşmayı takip etmek için Lahey'de bulunan kurban yakınları ve savaş mağdurları, Karadzic'in müebbet hapis cezası alması gerektiğini kaydetti.
Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği Başkanı Murat Tahirovic, Karadzic'in soykırımdan suçlu bulunmasından memnuniyet duyduklarını aktardı.
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ise Karadzic'in müebbet hapis cezası alması gerektiğini, 40 yılın yeterli olmadığını ifade etti.
Mostar'daki bazı sivil toplum kuruluşları da kentteki Hasan Brkic Köprüsü'ne "Srebrenitsa'yı unutmayalım, unutturmayalım" yazılı pankart açarak, karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Organizatörlerden Dzevad Pasic, mahkeme kararının tüm Bosna Hersek için önemli olduğunu belirterek, "Bugün, Srebrenitsa için tarihi bir karar verildi. Srebrenitsa soykırımı sırasında yakınlarını kaybedenler için bugün son derece önemli bir gün." ifadesini kullandı.
Sırplar karardan memnun değil
Bu arada, karardan memnun olmayan Bosnalı Sırplar ise Banya Luka şehrinde eylem yaptı.
Doğu Alternatifi Derneği Başkanı Vojin Pavlovic, mahkemenin kararının Sırp halkı üzerinde baskı oluşturduğunu ileri sürerek, "Karar karşısında dehşete kapılmış durumdayız. Kararın utanç verici olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Derneğin Başkan Yardımcısı Milan Avramovic de Lahey'deki mahkemenin Sırp karşıtı tutum sergilediğini iddia ederek, "NATO'nun eski Yugoslavya'ya yönelik bombardımanının da 17 yıl önce bugün başladığını hatırlatmak isterim. Büyük güçler, bu milleti yıkmak istedi ama Radovan Karadzic gibi liderler ismimizi tarihe yazdırdı." diye konuştu.
Pavlovic, gazetecilere yaptığı açıklamanın ardından elindeki NATO bayrağını yere atarak diğer dernek üyeleriyle birlikte üzerine bastı.
Saraybosna yakınlarında, nüfusunun büyük çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu Pale kasabasında yaşayan halk da karardan memnun olmadıklarını dile getirdi.
Paleli Zeljko Eric, Lahey'deki kararı önceden tahmin ettiklerini söyleyerek, "Yaptıkları tamamen saçmalık. Sırp olan herkes o mahkemede ağır cezalar aldı." ifadesini kullandı.
Lahey'deki mahkeme, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan "Bosna Kasabı" lakaplı Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu bularak