Birleşmiş Milletler: Türkiye Uluslararası Hukuka Uygun Hareket Etmeli
YPG mevzilerinin vurulmasının ardından Rusya'nın talebiyle toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'da, 15 ülke "Türkiye'nin uluslararası hukuka uymalı" fikrinde anlaştı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin YPG mevzilerine yönelik top atışı gündemine taşıdı. Konsey, Rusya'nın talebi üzerine düzenlenen kapalı oturumda biraraya geldi. Görüşmenin ayrıntılarını Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik açıkladı. Çevik, toplantıda Türkiye ile ilgili alınmış bir karar olmadığını vurguladı.
15 ÜYE ORTAK KARAR ALMADI
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, "Herkesin ayrı ayrı ifade ettiği hususları gruplayarak Konsey başkanı özetlemeye çalıştı. Ama Konsey üyeleri 15'i birden Konsey'in pozisyonu budur diye kurumsal bir karar almamış vaziyette.
15 ülkenin bir konuda fikir beyan etmesi ayrı birşey, Konsey'in bu belirtilen fikirler çerçevesinde Konsey'in kurumsal olarak pozisyonu budur demesi ayrı birşey. Onun için ayrı bir karar gerekiyor. Böyle bir kararın alınmadığını bize Konsey'deki muhataplarımız teyit etmiş vaziyetteler" dedi.
"TÜRKİYE ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN HAREKET ETMELİ"
Konsey, Rusya'nın talebi üzerine bugünkü kapalı oturumunda TSK unsurlarının Suriye'deki PYD mevzilerine yönelik top atışı konusunu görüştü.
Toplantının ardından BMGK şubat ayı dönem başkanı olan Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey üyelerinin Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyine yönelik bombalamalarından endişe duyduğunu söyledi.
15 ÜYE TÜRKİYE KONUSUNDA ANLAŞTI
Suriye'nin bu konuya ilişkin Konseye mektup gönderdiğini ifade eden Carreno, "Tüm BMGK üyeleri, Türkiye'den uluslararası hukuka uygun hareket etmesini isteme konusunda anlaştı" dedi. Gazetecilerin, 15 üyenin tamamının da aynı görüşte olup olmadığını sormaları üzerine Carreno, değişik seviyelerde olmakla birlikte tüm üyelerin bu konuda hemfikir olduğunu savundu.
HALEP'DEKİ SALDIRILAR ARAŞTIRILIYOR
Konseyin halen Münih'teki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydeden Carreno, ateşkes konusundaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Carreno, Halep ve İdlib'teki hastane ve okullara yönelik saldırılar konusundaki sorular üzerine de Konseyin sağlık kuruluşlarına saldırılmasından endişe ettiğini ancak saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin üyelerin farklı görüşleri savunduğunu ifade etti.