Haberler

"Bilge Kral", Vefatının 10. Yılında Saü'de Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'in milli şairi Prof. Dr. Latiç: "Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ile 30 yıl önce verdiğimiz milli mücadelemizden dolayı yargılandık ve Bosna Hersek'te hapis cezasına çarptırıldık...

Bosna Hersek'in milli marşının yazarı Prof. Dr. Cemalettin Latiç, ülkesinin ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ile 30 yıl önce verdikleri milli mücadele nedeniyle hapis cezasına çarptırıldıklarını, 3 yıl boyunca aynı koğuşu paylaştıklarını söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde İzzetbegoviç'in vefatının 10. yılı dolayısıyla düzenlenen anma töreninde konuşan Latiç, ülkesindeki katliamın insanlık tarihi açısından kara leke olduğunu anlattı.

"Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ile 30 yıl önce verdiğimiz milli mücadelemizden dolayı yargılandık ve Bosna-Hersek'te hapis cezasına çarptırıldık, 3 yıl aynı koğuşta kaldık" diyen Latiç, yaşadıklarını unutamadığını kaydetti.

Ülkesiyle Türkiye arasında önemli kültürel bağlar bulunduğuna dikkati çeken Latiç, "Dünyada birbirini çok seven böyle iki millet bulamazsınız. Bosna, sadece Avrupa'nın sorunu değildir. Bütün İslam coğrafyası ve batının sorunudur. Biz Balkanların en çok acı çekmiş milletiyiz. Bu yüzden Türkiye ile ortak tarihimiz, acılarımız ve sevinçlerimiz vardır" şeklinde konuştu.

"Öncelikli amacımız Türkiye ile Bosna Hersek arasında kültür köprüsü oluşturmaktır"

Türkiye Bosna-Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Utaş ise kendisine örnek aldığı Bilge Kral'ın Bosna Hersek'te bir milleti yok etmek isteyen hainlere karşı büyük mücadele örneği gösterdiğini anlattı.

"Bilge Kral, dünyanın gözü önünde soykırıma uğrayan, ambargolar altında adeta katledilen bir milletin bağımsızlığı için mücadelesinden hiçbir ödün vermemiş ve geri adım atmamıştır" diyen Utaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Batı, insanlık adına sınıfta kalmıştır. Bosna'da ve Balkanlarda adına 'savaş' denilen katliamı unutmadık, unutturmayacağız. Gençlerimize yakın tarihimizi anlatacağız. Yaşananların unutulmaması için her platformda mücadele vereceğiz. Türkiye'de bu bağlamda paneller düzenliyor ve savaş gazilerimizle o dönemi yaşayan vatandaşlarımızı gençlerimizle buluşturuyoruz. Öncelikli amacımız Türkiye ile Bosna Hersek arasında kültür köprüsü oluşturmaktır.

Tüm acılara rağmen çok şükür ayaktayız. Yıkılan ev va camilerimizi yeniden inşa ettik. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Başlattığımız mücadelede eksikler olmasına rağmen bir yerlere geldik. Bundan sonraki görev sizlerindir. Allah'a hamd ediyorum ki bugün elimde dalgalanan bayrağı teslim edeceğime inandığım yüz binler var. Artık Bosna-Hersek hürdür." - Sakarya

Kaynak: AA / Güncel
title
Close