Haberler
Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada 3 genç hayatını kaybetti

Kız meselesinden çıkan kavga 3 genci hayattan kopardı

Biber Gazına Alternatif Milli "Soğan Gazı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya Üniversitesi’nde soğandan sağlıklı göz yaşartıcı sprey geliştiren öğrenciler, ürünü ilk olarak rektörün üzerinde denediler.

Amasya Üniversitesi'nde soğandan sağlıklı göz yaşartıcı sprey geliştiren öğrenciler, ürünü ilk olarak rektörün üzerinde denediler.

Amasya Üniversitesi ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen 'Süper Bir Fikrim Var' adlı yarışmaya katılan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencileri Mustafa Dicle, Gülşah Uysal, Sibel Özkaya ve Sümeyye Terzi, kimyasal madde kullanmadan ürettikleri soğan gazı spreyini Rektör Prof. Dr. Metin Orbay ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feda Öner'in üzerinde denediler. Spreyin etkisiyle gözleri yaşaran Rektör Orbay, "İnşallah hiç gerek kalmaz. Ama kalırsa da kimyasallara alternatif olarak kullanırız. Bizim öğrencilerle hiçbir sorunumuz yok. Tıp tarihinde bazen ustalar, doktorlar kendilerine panzehiri uyguluyorlar. Öğrenciler de toplumsal olaylarda kullanılmadan önce üniversitenin akademik ve idari kısmının başı olarak öncelikle rektörlerinin üzerinde uyguladılar" dedi.

Yaklaşık 250 liraya kurulan düzenekte üretilen gazdan etkilenen Rektör Yardımcısı Öner de uzun süre mendille gözlerini sildi.

Biberden de üretim yapabildiklerini ancak Amasya bölgesinde soğan üretiminin yoğun olduğunu, bazı zamanlarda satılamadığı ve çürüyüp döküldüğü için soğana yöneldiklerini anlatan öğrencilerden Mustafa Dicle, "Biber gazı kimyasal yolla üretiliyor ve ithal ediliyor. Sağlığa da ciddi zararları var. Kronik astım hastalıkları, bronşit, ciltte yanmalar oluyor. Hatta çok ender görülse de körlük ve kalp krizine kadar ölüme sebebiyet vermekte. Bizim projemizde de bunu zararsız hale ve kimyasal kullanmadan doğal bir yolla üretmeyi hedefledik" diye konuştu.

Spreyi kendilerinin ve üniversite personelinin üzerinde de denediklerini söyleyen Dicle, ürünün geliştirilmesi halinde biber gazına alternatif olup, güvenlik güçlerinin kullanımına da sunulabileceğini belirtti. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title