Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Beyşehir Gölü Kıyıları Dondu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölünün kıyıları aşırı soğuk nedeniyle buz tuttu.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölünün kıyıları aşırı soğuk nedeniyle buz tuttu.

Göl kıyılarının donması üzerine Konya'nın Beyşehir ilçesinde balıkçı tekneleri limanlarında mahsur kalırken, avcılık faaliyetleri durdu. Buzlar arasında kalan Eşrefoğlu Köprüsü önünde bekleyen gezinti yatları gölde turlarına ara verdi. Göl kıyılarının buz tutması gölde yaşam süren su kuşlarını da olumsuz etkiledi. Açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan su kuşları ve ördekler, göl kıyılarına akın eden vatandaşlar tarafından atılan bayat ekmek ve simitle beslendi. Vatandaşlar, buz tutan göl kıyılarında özçekim (kendinçek) yaparken, ortaya çıkan kartpostallık manzaraları çektikleri fotoğrafla ölümsüzleştirmeye çalıştı.

Öte yandan, bir balıkçı teknesi kıyıların donması üzerine su kuşlarına yaşam alanı açabilmek için seferber olurken, teknenin motor gücünden istifade ederek buzları kırma çalışması başlattı. Gezinti yatı işletmecisi Mehmet Kesen, yaptığı açıklamada, göl kıyılarının buz tutması üzerine göl üzerinde hayatın bir bakıma durduğuna dikkati çekerek, "Hiçbir faaliyet şu an yok, balıkçılık faaliyetleri durdu, yat gezileri durdu. Artık bundan sonra kuşların yaşaması için buzları kırıyoruz. Aşırı soğuk nedeniyle göl kıyılarının donması üzerine su kuşlarının suya dalabileceği alanlar oluşturabilmek için buzları kırmaya başladık. Çünkü sakar mekeler suyun içerisindeki otları yiyerek, martılar ise suya dalarak balıkla besleniyor. Onlara kıyılarda açıklık oluşturabilmenin yanı sıra can güvenliği açısından gençlerimizin buzun üzerine çıkmasını önlemek için kenarlardaki buzları kırıyoruz. Çünkü gençler buz kalınlığını ölçmek için buzun üzerine taş atıp, ardından üzerinde yürümeye kalkışabiliyor. Buzun üzerine çıkmamaları için kenardaki buzları kırmış oluyoruz. Şu an buz kalınlığı 3 santim civarında, o yüzden bu durum tehlike oluşturuyor" dedi.

Beyşehir Göl Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Sami Tan da, vatandaşları ve gençleri can güvenliği açısından donan göl üzerine çıkmaması konusunda uyardı. Tan, henüz buz kalınlığının çok ince olduğuna vurgu yaparken, insanların açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan su kuşlarını beslemek için göl kıyılarına bayat ekmek, simit gibi yiyecekler atmasından memnun kaldıklarını belirtti. Tan, bu duyarlı davranışın buzlar eriyinceye, havalar normale dönünceye kadar devam etmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka da, dondurucu soğukların Beyşehir gölünün kıyı kesiminin de buz tutmasına yol açtığını belirterek, bu durumun göl üzerindeki avcılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Balıkçı teknelerinin göl kıyılarının buz tutması nedeniyle hareket edemediğini aktaran Karşıyaka, "Balıkçı tekneleri şu an ava çıkamıyor. Balıkçılar, zaman zaman teknelerinin başına gelerek hava şartlarından motorlarının olumsuz etkilenmemesi için çalıştırıp bakımlarını yapıyor. Kıyılarda buzların teknelerine zarar vermemesi için buz kütlelerini kırmaya çalışıyorlar" dedi.

Karşıyaka, göl kıyılarının donmasının sevindirici bir tarafı olduğunu da belirtirken şunları söyledi.

"Gölün donmasının şöyle bir faydası oluyor. Gölümüzde popülasyonu giderek artan gümüş balığı diye bilinen küçük balıklar var. Bu tür, kenarlarda, özellikle sığ yerlerde yaşıyor. Bu balık, diğerlerinin larva ve yumurtalarıyla besleniyor, hal böyle olunca onların neslini azaltıyor. O yüzden gümüş balıkları yüzeyde yaşayan türler olduğundan, gölün buz tutması ile birlikte donup kalıyor ve sayıları bu şekilde azalıyor. Doğal dengenin yeniden sağlanması ve diğer balıkların üremesine katkısından dolayı don olaylarının bu yönden de gölümüze bir faydası oluyor." - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title