Haberler

Beyaz Altın" Hasadı Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'un Osmancık ilçesinde 'beyaz altın' olarak adlandırılan çeltiğin hasadı başladı.

Çorum'un Osmancık ilçesinde 'beyaz altın' olarak adlandırılan çeltiğin hasadı başladı. Hasat sezonu nedeniyle ilçede cadde ve sokak araları çeltik harmanına dönüştü. Osmancık ilçesinde yılda 25 ila 30 bin ton üretilen pirinç, binlerce ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor. İlçede üretilen Osmancık97 pirinci ülkedeki pirinç ihtiyacının yüzde 5'ini karşılıyor. İlçe halkı en büyük gelir kapıları olarak gördükleri pirinç sezonu öncesi sular içerisindeki tarlalarla biten hummalı çalışmaların ardından başakları olgunlaşan çeltiğin hasadı başladı.

Verimli geçen bir çeltik ekim sezonunun ardından, olgunlaşıp yetişen çeltiğin hasadına başlayan üreticiler, umutlu bekleyişlerinin sonucunu alarak mutlu olduklarını belirterek, bu yılki ürün rekoltesinin beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade ettiler.

İlçede çeltik hasadına başlandığını hatırlatan Osmancık Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Şahiner, çeltik rekoltesi ve tarla veriminin çok güzel ve beklentinin üzerinde olduğunu ancak pirinç fiyatlarının üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

Bu durumun çeltik üretimi yapan bölgeler arasında sadece Osmancık'ta olduğunu savunan Şahiner, "Tüccarın düşük fiyat vererek pirinci alması çiftçinin ezilmesi gibi bir durumu söz konusu ediyor. Diğer pirinç üretimi yapan illerde yani Trakya'da ton başına 3 bin 500 TL, Gönen'de 3 bin 300 TL, bize bölgesel olarak en yakın olan Samsun'da bile 3 bin 300 TL iken randımanın en iyi olmasına rağmen Osmancık'ta 3 bin TL'nin altında alınmaya çalışılarak çiftçimiz mağdur edilmeye çalışılıyor. Osmancık'ta pirinç ticaretini yapanlara ısrarla söylememize rağmen bu söylediklerimizi dikkate almıyorlar. Osmancık'ta pirinç üreten çiftçimizin mağdur olmaması için sürekli takipçi olacağız. Ürünlerimizin bizim istediğimiz makul fiyattan alınana kadar çiftçilerimizden ricamız ellerindeki çeltiklerini bekletmeleridir. Fiyat araştırmasını iyi yaparak ellerindeki ürünlerini ona göre satmalarını istiyoruz" dedi.

Osmancıklı çiftçilerin menfaatleri doğrultusunda araştırmaları sürdürdüklerini ve gerekirse ilçe dışından ürünleri yüksek fiyatta alabilecek tüccarları bile getirmeyi düşündüklerini dile getiren Şapiner, "Diğer taraftan TMO ile çiftçimizi mağdur etmeyecek fiyattan almaları yönünde görüşmelerimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

(İsmail Kabakdere / İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close