Haberler

Beü'de "18 Mart Çanakkale Zaferi" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından "18 Mart Çanakkale Zaferi" paneli düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi tarafından "18 Mart Çanakkale Zaferi" paneli düzenlendi.

BEÜ'de düzenlenen ve yöneticiliğini Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sezai Yalçın'ın yaptığı panelde konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, tarihte çok sayıda zafer olduğunu ancak Çanakkale Zaferi'nin özel bir zafer olduğunu belirtti.

Çanakkale Zaferi'nin, sadece bir savaş sonunda elde edilen galibiyet şeklinde izah edilemeyecek anlamlarla yüklü olduğunu vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bugün sahip olduğumuz birçok şeyi Çanakkale ruhuna borçluyuz. Bugün bu ülkede dimdik ayakta durabiliyorsak, bağımsızlığımızı muhafaza edebiliyor ve giderek dünyanın güçlü devletleri arasına girebilmişsek, bunların tamamını Çanakkale ruhuna borçluyuz. Çanakkale ruhu dediğimiz şey aslında sadece vatan savunması değil, topyekun bir kardeşlik ikliminin tesisidir. O gün tesis edilen kardeşlik iklimi çok şükür ki güçlü şekilde devam ediyor. Onun için ne yaparsak yapalım, bu günün anlamını tam layıkıyla idrak etmiş olamayız. Hakkını tam anlamıyla vermiş olamayız. Çanakkale destanını yazan vatan kahramanlarına karşı vefa borcumuzun belki bir bölümünü ödemeyi ümit edebiliriz. Bu vesileyle panelimizin çok başarılı geçmesini ümit ediyorum."

"Neden Çanakkale" sunumunu yapan panelist Doç. Dr. M. Salih Mercan ise bir insanın, devletin ve milletin geçmişi olmadan geleceğinin olamayacağını belirterek, "Çanakkale Savaşı'nın, 1. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren bir savaştır. Çanakkale Savaşları, Türk milleti ve İslam alemi için bağımsızlık mücadelesidir. Orada kazanılan zafer öz güven ve manevi kuvvetle geleceğe emniyetle ve ümitle bakılmasını sağlamıştır." ifadesini kullandı.

"Mehmet Akif ve İstiklal Marşı" sunumunu yapan Öğretim Üyesi Mehmet Bakır Şengül de 1. Dünya Savaşı'nın çıkış nedeninin Osmanlı'nın parçalanması üzerine kurgulandığını aktardı.

Bu dönemde İslamcılar, Batıcılar ve Türkçü olmak üzere 3 fikir akımının ön plana çıktığını kaydeden Şengül, bu fikir akımlarının da ortak düşüncesinin vatanı bir an önce düşmandan kurtarılması olduğunu ifade etti.

Çanakkale Şehitlikleri ile ilgili yaptığı çalışmaları anlatan Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç da Çanakkale'de deniz ve kara savaşı olmak üzere iki savaş olduğunu anımsattı.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Yalçın da ülkenin belli bir seviyeye ulaşmasının Osmanlı'dan gelen birikimlerin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bir araya getirilmesiyle sağlandığını ifade ederek, panelistlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Panel, Öğretim Üyesi Esra Kürüm'ün "Çanakkale Şehitlerine" şiiri okumasıyla sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close