Haberler

Bdp'den Telif İçin Meclis Araştırma Önergesi

Bdp Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Telif Hakları Konusunda Yaşanan Sorunların ve Çözüm Önerilerinin Araştırılması İçin Meclis Araştırma Önergesi Verdi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, telif hakları konusunda yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, müzik, sinema, tiyatro, edebiyat, bilim, kültür ve sanat alanında telif haklarından fikri sınai mülkiyet haklarına, patent, ticari marka ve ticari sırlar rejimi dahil her alanda eser sahiplerinin haklarının ihlal edildiği kaydedildi. Teknik ve bilişim alanındaki gelişmelerle, dijital ortamdaki eserlerin, istenilen sayıda kopya edilebildiğine işaret edilen önergenin gerekçesinde "Yaşar Kemal'in, Orhan Pamuk'un, Elif Şafak'ın eserleri, korsan olarak ertesi gün her yerde satılabiliyor. Sinema alanında binbir emek ve büyük maliyetlerle çekilen filmler, Yılmaz Güney'in "yol' filmi ekranların sevilen dizileri CD/DVD'lerle anında tezgahlarda, Sezen Aksu'nun "Gülümse', Tarkan'ın "Şıkıdım', Şıwan Perwer'in "Xalepçe', Zülfü Livaneli'nin "Özgürlük' Ahmet Kaya'nın "Diyarbakır Türküsü' gibi binlerce eser MP3'lerde" denildi.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber telif haklarının internete taşındığı vurgulanan gerekçede "Yazarların, sanatçıların, yazılım tasarımcılarının, ilgili kuruluşların, Kültür ve Turizm Bakanlığının çabaları da soruna çözüm getirmedi. İnternet üzerindeki eserlerin telif hakkı sahipleri, eserlerine izinsiz erişimi, şifreleme, parola gibi tekniklerle engelleyebilirler. Bu koruma engellerini aşmak, telif hakkının ihlalidir"görüşüne yer verildi. Gerekçede, böyle bir ihlalde kullanılabilecek her türlü aracın üretimi, ithali ve dağıtımının yasaklanabileceği, yeni düzenlemelere gidilebileceğine dikkat çekilerek bu konuda Türkiye'nin ev sahipliğinde dünyanın tanınmış, sanatçıları, uzmanları, kuruluşları ve bilişim dünyasının da katılacağı uluslar arası bir konferans düzenlenebileceği kaydedildi. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten teğmenlerle ilgili yeni çıkış: Kasıt, disiplinsizlik varsa gereği yapılacak

Teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili AK Parti Sözcüsü'nden yeni çıkış

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ümit Özdağ, Engin Polat'la ilgili sözlerine açıklık getirdi: İki politikacı arasındaki pazarlıkta rakam telaffuz edilmiş

"Yazamıyorum" diyen Özdağ, canlı yayında bombayı patlattı: İki siyasetçi pazarlık yaptı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title