Haberler

Bayındır ve Yeprem Kutupta Namaz Vakitlerini Belirleyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Süleymaniye Vakfı Din ve Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır, Diyanet Takvimi'ni 1972'de ilk kez hazırlayan komisyona başkanlık yapan ve eski Diyanet İşleri...

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Süleymaniye Vakfı Din ve Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Diyanet Takvimi'ni 1972'de ilk kez hazırlayan komisyona başkanlık yapan ve eski Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem ve İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ökten, kutuplarda namaz ve oruç vakitlerini belirlemek için Svalbard'a gitti.

Yola çıkmadan önce Süleymaniye Vakfı'nda konuyla ilgili açıklama yapan Bayındır, daha önce Torino'da namaz ve oruç vakitlerinin belirlenmesi için çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak bugün Norveç'e bağlı bir takım ada olan Svalbard'a gideceklerini söyledi.

Kuzey Buz Denizi'nde yer alan ve yüzde 60'ı buzullardan oluşan Svalbard'da yarın gözlem yapacaklarını kaydeden Bayındır, bu günlerde güneşin ufkun en fazla 10 derece altına kadar çıktığını, bu anda sadece ufukta hafif bir aydınlık belirdiğini dile getirdi.

"Böyle bir noktada namaz vakitleri oluşuyor mu oluşmuyor mu- Bunu tespit etmek için uzman bir ekiple buraya gidiyoruz" diyen Bayındır, çalışmalarında nihai sonuca ulaştıklarını belirterek şunları söyledi:

"Artık bundan sonra hem bilim, hem fıtrat, hem de din konularının tamamen birleştiği bir çözüme ulaştığımız kanaatindeyim. Dönüşte bunları Tromso'da uluslararası bir bilimsel toplantıda tartışacağız. Toplantıya dünyanın değişik yerlerinden bilim adamları katılacak."

Bayındır, heyette bulunan akademisyen, DİB Din İşleri Yüksek Kurulu eski üyesi ve Türkiye'deki1972 yılında ilk kez 365 günlük Diyanet Takvimi'ni hazırlayan komisyonun başkanlığını yapan Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem'in konunun ileri gelenlerinden olduğunu, heyette bulunmasının fazlasıyla önem arz ettiğini aktardı.

Adnan Ökten'in da bütün çalışmalara katıldığını ifade eden Bayındır, Ökten'in bilimsel çalışmalarda büyük bir özveri örneği gösterdiğini, beraber kutup bölgesine gerçekleştirdikleri 3. ziyaret olacağını anlattı.

-"Çalışmalar ilim dünyasına önemli veriler katacak"-

Prof. Dr. Yeprem, Süleymaniye Vakfı'nın çalışmalarını takdir ettiğini belirterek "Bu çalışmalar ilim dünyasına önemli veriler kazandıracak. Özellikle Türkiye'de ve İslam dünyasında namaz vakitleriyle ilgili bir takım tartışmaların çözüme ulaşmasında önemli rol oynayacak diye düşünüyorum" dedi.

Yeprem, toplumlarda her konuda olduğu gibi namaz vakitleri hususunda da tartışmalar yaşanmasını "olayın tabiatı" gereği olduğunu söyledi. İctihatlardaki farklılıkları hatırlatarak kendisinin farklı düşünceleri "bu doğru", "bu yanlış" şeklinde yorumlamaktan kaçındığını belirten Yeprem, farklı görüş ve uygulamaların tolere edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışmalara severek katıldığını aktaran Yeprem, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yöndeki çalışmalarının başından beri içinde olduğunu hatırlattı.

Muhabir: Uğur Aslanhan

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close