Balıkesir'de Çevre Sağlığı ve Mücadelesi Konuşuldu
Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu tarafından düzenlenen 28’nci eğitim semineri (GES) ’Marmara ve Trakya Bölgesi Çevre Sağlığı ve Çevre Mücadeleleri’ konulu toplantı Balıkesir Tabip Odasında gerçekleştirildi.
Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu tarafından düzenlenen 28'nci eğitim semineri (GES) 'Marmara ve Trakya Bölgesi Çevre Sağlığı ve Çevre Mücadeleleri' konulu toplantı Balıkesir Tabip Odasında gerçekleştirildi.
Balıkesir Tabip Odası ve Sivil Toplum Örgütleri ile Tabip Odası Halk Sağlığı koluna bağlı 22 akademisyenin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Balıkesir'in çevre sorunları konuşuldu. Toplantıda, Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan ve yönetim kurulu üyeleri, Eczacılar Odası Başkanı Sertaç Özmen, TÜKODER Başkanı Necdet Bayhan, EMO Oda yetkilisi Faik Senergin ve Çevre Aktivist Murat Karacan Balıkesir'in çevre sağlığı ve sorunları hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmasını yapan Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, "Balıkesir'de merkezde maalesef güçlü bir çevre derneği yok. Güçlü bir çevre derneği olmadığı için mücadeleyi Balıkesir'de çevre ile Halk Sağlığı ile Akademik Odalar Birliği olarak sürdürüyoruz. Paşaköy Mahallesinde enerji santrali yapılacak. Şirket ÇED raporu aldı. Biz de idari mahkemede bu raporu iptal ettirdik ama şirket yeni bir ÇED raporu aldı. Anayasanın 56. maddesi gereğince devletin çevre ve toplum sağlığını korumasını talep ediyoruz. Tüm konularda halkın sağlığına zarar verecek konuların sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.
Çevre Aktivist Murat Karacan ise Balıkesir'de kağıt fabrikası olarak bilinen bir fabrikada 525 bin ton ithal kömür yakılacağını belirterek, çevre ve su kaynakları üzerinde büyük tahribat olacağını belirtti.
Karacan, "SEKA'da elektrik enerjisini karşılamak için kurulması düşünülen termik santral yörede bulunan tarım topraklarında, yer altı su kaynakları ve doğa üzerinde büyük zararlar vereceğini belirterek ÇED raporları haklarında dava açtık. İngiliz bankaları şirkete kömür ile çalışması için kredi veriyorlar. İngiliz Bankaları ile yaptıkları anlaşmalarda santralde yakılacak ithal kömürü İngiliz şirketlerinden alınmasını istiyorlar. Kağıt fabrikası ile ÇED raporuna biz iptal ettirdikçe, daha güzel bir ÇED raporu hazırlıyorlar. Balıkesir arazisi güneş enerjisine uygun bir bölgedir. Balıkesir coğrafyası güneş enerjisi için çok uygun. Alınmış olan teşvikten dolayı, verilmiş taahhütlerinden dolayı bu yatırımdan vazgeçemiyorlar. Balıkesir Türkiye'yi besleyen bir şehirdir. Bundan dolayı kömür santralinden vazgeçilmelidir" şeklinde konuştu.
Akademik Odalar ve Aktivist Murat Karacan'ın konuşmaları sonrası TTB Halk Sağlığı Kolu üyeleri Doç. Dr. Seval Alsoy ve Doç. Dr. Ahmet Soysal ve çeşitli üniversitelerden 20 akademisyen konu ile ilgili yaptıkları açıklamada şunları belirtti: "TTB Halk Sağlığı Kolu olarak Tekirdağ, Edirne, Çanakkale ve Bandırma'dan sonra Balıkesir'e geldik. Burada değerli katılımcılar kağıt fabrikasına kurulacak kömür santralinin, Balıkesir ve çevre köylere halk sağlığına, çevreye, tarım alanlarına ve su kaynaklarına büyük zarar vereceğini belirttiler. Burada Balıkesir'in çevresel sorunlarını rapor haline getireceğiz. Balya ilçemizde ise eski maden ocaklarının çevresel etkilerini araştıracağız" - BALIKESİR