Haberler

Bakan Yazıcı, 'Elektronik Genel Kurul Sistemini' Anlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazcı, 'Elektronik Genel Kurul Sistemi (E-GKS) Tanıtım Toplantısı'na katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazcı, 'Elektronik Genel Kurul Sistemi (E-GKS) Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Swiss Otel'de yapılan ve Bakan Yazıcı'nın yanısıra Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ile Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Yakup Ergincan'ın katıldığı toplantıda şirketlerin toplantılarını elektronik ortamda yapmalarına imkan sağlayan yeni ticaret kanunu ile birlikte uygulanmaya başlanan E-GKS uygulaması tanıtıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Türk sermaye piyasalarının yasal altyapı yönünden önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, "İnanıyoruz ve iddia ediyoruz ki geldiğimiz noktada sermaye piyasası mevzuatımız muhtemel ihtiyaçlara cevap verebilecek ve uluslararası çapta örnek alınabilecek dünyanın, en yeni ve en ileri mevzuatlarından biridir" dedi. Ertaş, konuşmasında küresel ekonomi, sermaye piyasası uygulamaları ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Ertaş, ABD Merkez Bankası (FED), Başkanı Ben Bernanke'nin 22 Mayıs 2013 tarihinde yaptığı konuşmayla dünya piyasaları için yeni bir döneme başlandığını hatırlatarak, "Aralık 2013'te FED tahvil alım programında ilk kez 10 milyar dolar tutarında azaltıma gitti, azaltım politikasının 2014'de de artarak devam edeceğine ilişkin beklenti piyasalarda hakimdir. Yeni dönem, daha düşük likidite ve daha yüksek faiz oranlarına dayalı bir politika tercihine dayanmaktadır. Son 5 yılda sadece Fed tarafındaki parasal genişlemenin boyutu 2,5 trilyon dolar gibi devasa bir büyüklüktedir. Dolayısıyla politika değişikliğinin etkileri de tüm dünyada büyük bir yankı yaptı. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturdu" diye konuştu.

"BU SÜREÇTE BİZE DÜŞEN GÖREV TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPAN KURULUŞLARIMIZA DESTEK OLMAKTIR"

Faiz, kur ve borsa endekslerinde geçmiş dönemle karşılaştırıldığında oldukça volatil bir dönemin başladığını anlatan Ertaş, küresel piyasalarda kriz öncesi dönemde olduğu gibi normalleşme sürecine geçişin de birkaç yıl süreceğini belirtti. Ertaş, gelişmekte olan ülke ekonomileri aleyhine işleyen makro ekonomik göstergelere karşın, Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfusuyla, başta enerji ve ulaşım olmak üzere başaracağı önemli projelerle yeni dönemde küresel hasıladan daha fazla pay alabileceğini kaydetti.

Gelişmekte olan piyasaların son dönemde büyük kolaylıklarla karşılaştığını, ancak gelecek 10 yılın böyle olmayacağını dile getiren Ertaş, "Bir ayrışma süreci yaşanacak, her ülke kendi performansına göre değerlendirilecek, teknolojiye yatırım yapan, hukuki alt yapısı güçlü, küresel rekabete dayanıklı firmalar ve ülkeler, küresel hasıladan daha fazla pay alacaktır. Bu süreçte bizlere düşen görev, teknolojiye yatırım yapan kuruluşlarımıza destek olmak, şirketlerimizi küresel rekabete hazırlamak, dünya standartlarında mal, hizmet ve teknoloji üreten küresel bir ekonomi olmaktır" dedi.

BAKAN YAZICI, E-GKS'Yİ ANLATTI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da konuşmasında, ticaretin tarihte olduğu gibi bugün de dünyayı değiştiren, etkileyen, birleştiren ortak payda olduğunu belirtti. Dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak hazırladıkları yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireli bir buçuk seneyi geçtiğini ifade eden Yazıcı, E-GKS'nin de bu kanun ile ticaret hayatına getirdikleri yeni uygulamalardan biri olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, yeni kanun ile geri dönüşlerin pozitif yönde olduğunu aktararak, "Bu kanununun uygulanması Türk ticaret hayatına, Türk müteşebbisine önemli imkanlar sağladı. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türk müteşebbisine bir otoban yaptık. Elektronik Genel Kurul Sistemi ise bu otobanda giden, ileri teknoloji ile donatılmış son model bir arabadır. Bu sistemin uygulanmasıyla bugün itibariyle elektronik ortamda genel kurulunu gerçekleştiren şirket sayısının 437'ye ulaşmıştır" diye konuştu.

"TÜRKİYE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA E-KGS'DE DÜNYADA EN ÖNDE GİDEN ÜLKELERDEN BİRİ"

Hayati Yazıcı, konuşmasında E-GKS'nin uluslararası ölçüm yapan kuruluşlar tarafından ödüllendirilen bir sistem olduğuna dikkat çekti.Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında E-KGS'de dünyada en önde giden ülkelerden biri olduğunu kaydeden Yazıcı şöyle konuştu: "Yeni yaptığımız uygulamalarından biri de Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'nin kuruluşudur. Bakanlık olarak kapılarımızı modernize ettik. Bu uygulamalar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Ajansı'nın gümrük uygulamalarında örnek uygulamalardır. Türkiye gümrüklerinde yapılan uygulamalar bakımından 2010 yılında 46. sıradaydı, 2012 yılında 33. sıraya yükselmiştir. Türkiye'ye kazanım sağlamak, ekonomik hayatına katkı sağlayacak müteşebbisin önünün açılması önemlidir. E-GKS ile zaman planlaması yapabileceksiniz. Ortak olduğunuz ya da sahibi olduğunuz şirketin genel kurullarını yapabiliyorsunuz"

BAKAN YAZICI, TEMSİLİ GENEL KURULDA OY KULLANDI

Toplantının sonunda Bakan Yazıcı'nın katılımı ile temsili olarak kurulan bir şirketin Elektronik Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Genel Kurul'un başlatılması öncesinde Yazıcı, "Bilgi Toplumu Hizmetleri Şirketi"ne ilişkin, "Şirket sanal ama hoşuma gitti" dedi. Toplantının sonunda Bakan Yazıcı, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Yakup Ergincan'a birer plaket takdim etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close