Haberler

Bakan Çelik: Yeni Bir Kargaşa Çıksın Gibi Bir Baskı Var

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere ilişkin yaşananları, "Maalesef özgürlüğü, demokrasiyi içine sindiremeyenler, tepeden inmece anlayışlar, ben merkezci yaklaşımlar halen devam ettirilmeye çalışılıyor."

Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere ilişkin yaşananları, "Maalesef özgürlüğü, demokrasiyi içine sindiremeyenler, tepeden inmece anlayışlar, ben merkezci yaklaşımlar halen devam ettirilmeye çalışılıyor. Ne maksatla yapıyorlar. Yeni bir kargaşa çıksın, çatışma ortamı çıksın gibi bir baskı var" dedi.

Türk-İş Başkanlığından istifa eden Mustafa Kumlu, Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik'i makamında ziyaret etti. Başkanlık ve genel sekreterlik döneminde bakanla uzun bir çalışma fırsatı bulduklarını belirten Mustafa Kumlu, "Bu çalışma dönemi içerisinde bakanla en çok dikkat etiğimiz hususların başında diyalog ortamında meseleleri uzun süre tartışarak çözmeye çalıştık. Ancak bu görüşmeler neticesinde gerek toplu iş sözleşmeler, gerekse çıkarılan yasalarda hepsini karşılıklı mutabakat sağlayarak halledemediğimiz hususlarda oldu, ama genelde sayın bakanla birlikte mutabakat sağlayarak hallettiğimiz hususlar çok oldu" dedi.

-"KUMLU'NUN DİYALOGDAN YANA OLMASI ÖNEMLİYDİ"-

Bakan Çelik, Tür-İş'in köklü bir emek hareketi olduğunu ve emekçiler adına öncülük etmenin anlamlı bir görev olduğunu söyledi. Çelik, "Ben Kumlu'nun bu görevi başarı ile sürdürdüğünün inancı içerisindeyim. Ama bu veda ziyareti olmadığının da inancındayım. Çünkü genel başkanlıktan ayrıldınız ama sendika başkanı olarak hizmetlere devam ediyorsunuz. Bu tecrübelerinizi emek hareketine katkı sunma olarak sürdüreceksiniz. Çalışma bakanlığım dönemimde Türk-İş ile çok önemli ve köklü değişiklikleri bu masa etrafında çok yoğun şekilde tartıştık. Bu tartışmalarda taraflar olarak görüşlerimizi masanın ortasına koyduk. Anlaştığımız konular oldu, anlaşamadığımız konular oldu. Ama bunların hepsi emeğin kazanması için yapılan tartışmalardı. Kumlu'nun diyalogdan yana olması önemliydi. Sorunu çözmeye yönelik irade ortaya koyması önemliydi. Hak arama konusunda ısrarcılığın hiç unutmayacağız. Bundan sonraki sendikal ve özel yaşamında kendilerine başarılar diliyorum" diye konuştu.

-"TÜRKİYE'DE SENDİKACILIK BİTMİŞ OLACAKTI"-

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, basında çıkan "gizli protokol" haberlerine ilişkin şunları söyledi:

"Toplu iş ilişkileri yasasında yüzde 10 barajı vardı. Yüzde 10 barajı aşağıya çekilmediğinde istatistikler yayınlanmadığı için sendikalar çok ciddi şekilde sıkıntı içerisindeydiler. Yüzde 10 barajına bir çare bulunmalıydı. Dolayısıyla bu tartışmalar esnasında gerek işveren, gerek işçi kesimleri ile yaptığımız saatlerce süren tartışma içerisinde geldiğimiz yüzde 1 daha sonra yüzde 2, yüzde 3 şeklindeki anlaşma ne işçi kesiminin ne de işverenin talebini karşıladı. Bu yönüyle suçlu aramak yanlış. Çıkış yolu bulduk. Aksi taktirde biz istatistikleri yayınlamak durumdaydık ve 51 sendikanın hiçbirisi de yetki alamaz duruma düşecekti. Türkiye'de sendikacılık bitmiş olacaktı. Olayın içeriğini bilmeyenler bu olayla ilgili çok yüzeysel değerlendirmeler yaptı."

-"SURİYE GELİŞMELERİ SINIRLARDA YIĞILMALARA NEDEN OLUYOR"-

Bakan Çelik, bir gazetecinin, Suriyeli mülteci akınının yarattığı tehlikeye ilişkin Şanlıurfa Valiliği'nin Emniyete rapor sunduğunu anımsatması üzerine Bakan Çelik, şu yanıtı verdi:

"Suriye'deki gelişmeler bir şekilde sınır kapısında bazı yığılmalara neden oluyor. Alınması gereken yeni yeni önlemler karşımıza çıkıyor. Bu konu valilik ile İçişleri Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız arasında yeni projelerinde gündeme gelmesini sağladı. Akçakale ile ilgili kaynak temini sağlanmış. O boyutta bir sorun yok."

-"SURİYE'DEN GELEN NİTELİKLİ İNSAN DA VAR"-

Başka bir soru üzerine de Suriyeli mültecilerin Türkiye'de iş yaşamına dahil olabileceğini anlatan Bakan Faruk Çelik şöyle konuştu:

"Suriye'den gelen nitelikli insan da var, niteliksiz meslek sahibi olmayan insan da var. Bunlar İçişleri Bakanlığı boyutunda oturma izni ve İçişleri Bakanlığının bir işlemi var. O işlemler tamamlanınca bizim açımızda çalışmalarıyla ilgili müsaade etmiş bulunuyoruz. Suriye vatandaşlarımızı yalnız kaplarda tüketen değil, eğer üretme kabiliyetleri de varsa o güçlerinden yaralanıyoruz. Şuan da bakanlık olarak çözüm üretmiş durumdayız."

-"YENİ BİR KARGAŞA ÇIKSIN, ÇATIŞMA ORTAMI ÇIKSIN GİBİ BİR BASKI VAR"-

ODTÜ'de başörtülü öğrencilere ilişkin yaşananları da değerlendiren Çelik, 2013 yılında böyle şeylerin olmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Maalesef özgürlüğü, demokrasiyi içine sindiremeyenler, tepeden inmece anlayışlar, ben merkezci yaklaşımlar halen devam ettirilmeye çalışılıyor. Ne maksatla yapıyorlar. Yeni bir kargaşa çıksın, çatışma ortamı çıksın gibi bir baskı var. Ama öyle bir şey olmadı. Kimin demokrasiye nasıl sahip çıktığı ve bu unsurların ne yapmak istediklerini görmesi açısından ibretlik bir tablo" şeklinde konuştu.

-"TÜRKİYE'YE HAS BİR OLAY DEĞİL, KÜRESEL BİR OLAY"-

Bakan Çelik, doların Türkiye'de yükselmesini ise "Doların yükselmesi Türkiye'ye has bir olay değil. Tüm gelişmekte olan ekonomileri ilgilendiren bir durum. Küresel bir olay" sözleriyle değerlendirdi.

-"VERDİĞİM KARAR ÇOK DOĞRU BİR KARAR DEĞİL"-

Bir soru üzerine istifasının doğru bir karar olmadığını belirten Kumlu ise "Verdiğim karar çok doğu bir karar değil. Türk-İş önemli bir kurum. Huzursuzluk Türk-iş yönetimde başladığında bu işin sahibi emaneti aldığımız kongre ile götürüp teslim etmenin doğru olduğuna inana biriyim. Ancak arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bu 1 yıldır huzursuzluk devam ediyor. Daha fazla devam etmemiz Türk-İş zarar verir" dedi.

Kumlu, bir gazetecinin "Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusuna da "Siyasete girmeyi bu güne kadar hiç düşünmedim. Şuan Tes-İş'in başındayım" cevabını verdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close