'Bahçeli Evi Olan Denizli Horozu Beslesin'
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, kent merkezindeki yapılaşmanın apartman ağırlıklı olduğunu, bu nedenle ilin simgesi olan Denizli horozu sesinin son yıllarda duyulmadığını söyledi.
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, kent merkezindeki yapılaşmanın apartman ağırlıklı olduğunu, bu nedenle ilin simgesi olan Denizli horozu sesinin son yıllarda duyulmadığını söyledi. Gülsever, ırkın devamına katkıda bulunulması için Denizlili hayvanseverlere, "Bahçeli evi olan herkes Denizli horozu beslesin" dedi.
Denizli ile özdeşleşen, uzun ve ahenkli ötüşlerinin yanında renk ve görünümleriyle de ilgi odağı olan Denizli horozunun sesi, yaşanan kentleşme süreciyle artık şehir merkezinde duyulmuyor. Asırlar boyunca her türlü çevre koşullarına uyum sağlayarak ve çeşitli salgın hastalıklara direnerek günümüze kadar gelen Denizli horozu ırkının, kentleşmeden dolayı yok olmaması ve korunması için 2001 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde bin metrekare kapalı alana sahip modern kümes yapıldı. Orhan Abalıoğlu Şirketler Topluluğu'nun o dönem 250 bin lira katkı koyarak yaptırdığı klimalı modern kümeslerde Denizli Horozu ile tavuğunun üretimi sürdürülüyor. 2011 yılında 495 yetişkin Denizli horozu, 550 tavuk, 2 bin civciv ile 2 bin 500 yumurta satışı yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli Horozu ırkının korunması için devletin çok sıkı çalıştığını, ama buna hayvanseverlerin katkısının da önemli olduğunu söyledi. İl Müdürlüğü bahçesindeki kümeslerden başka yerde Denizli horozunun sesinin duyulmadığını kaydeden Gülsever, "Kent halkına çağrıda bulunuyorum. Süs hayvanı olarak insanımızın evlerinin bahçelerinde Denizli horozunu besleyebilmeleri mümkündür. Kent merkezinde evi bahçeli olan herkes horoz beslesin. Denizli horozu, asırlardır varlığını sürdürerek bugünlere kadar geldi. Bundan sonra da hep birlikte bu ırkın korunması ve yaygınlaştırılması için gayret göstermeliyiz. En başta köylülerimiz Denizli horozu beslemelidir" diye konuştu.
Denizli HOROZU'NUN ÖZELLİKLERİ
Denizli horozunun görünüşü canlı, bacaklar yüksek, boyun uzun ve kuvvetli, göğüs geniş ve derin, kuyruk dik ve başa doğru meyillidir. Ötüşünün başlama ve bitişi önemlidir. Ötüşün temposu yavaş yavaş hızlanır, bitişte de yavaş yavaş azalır ve birden kesilmez. Birinci yılda ötüş uzunluğu 20 saniye civarındadır. İkinci ve üçüncü yılda bu süre artmaktadır. Vücut rengine göre Pekmez kefi, Demirkır, Pamukkır, Al, Kürklü olmak üzere 5 tipe ayrılır. - Denizli