Haberler

Baba Oğul Demire Şekil Veriyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yarım asırdır faaliyet gösteren demir atölyelerinde el yapımı bıçak ve balta üreten baba ile oğlunun ürünleri çevre illerden talep görüyor.

CEM SÜRMENELİ - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yarım asırdır faaliyet gösteren demir atölyelerinde el yapımı bıçak ve balta üreten baba ile oğlunun ürünleri çevre illerden talep görüyor.

Yedigelli köyünde, dedelerinden kalan 50 metrekarelik atölyede demircilik mesleğini sürdüren baba Kadir Özdemir (67) ve oğlu Özgür Özdemir (40), bilek gücüyle sıcak demire verdiği şekillerle teknolojiye meydan okuyor.

Özgür Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 150 yıl önce dedelerinin demirci ustalığına başladığı atölyeyi babasıyla sürdürmeye çalıştığını söyledi.

Atölyede çakıdan baltaya kadar üretilen tüm ürünlerin bilek gücüyle sıcak demir dövülerek yapıldığını anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu mesleğe 10 yaşındayken babamın yanında çırak olarak başladım. Babamdan izleyerek, seyrederek zaman içinde kendimi geliştirerek mesleği öğrenerek usta oldum. O zamandan beri bu atölyede babamla birlikte demir dövüyorum. İşimi severek, zevkle yapıyorum. Atölyemizde çakıdan baltaya kadar birçok ürünü bilek gücüyle işleyerek yapıyoruz. Özelikle yaptığımız el emeği bıçakları Türkiye'nin birçok bölgesine satıyoruz. Ayda 150 civarında bıçak, 100 adet balta gibi ürettiğimiz çeşitli ürünleri başta Zonguldak olmak üzere Bartın, Kastamonu, Karabük, Ankara, İstanbul, Bolu ve Düzce illerindeki firmalara satıyoruz."

Bir bıçağın 500 ile bin arasında çekiç darbesiyle üretildiğini belirten Özdemir, bıçak üretmenin çok hassas ve titizlik isteyen bir iş olduğunu vurguladı.

Özdemir, "Bıçaklarınızın uzun yıllar kullanılmasını istiyorsanız. Özelikle dövülürken çekiç darbeleri çok önemlidir. Bıçak üretiminde 500 ile bin çekiç darbesiyle bıçak şeklini alıyor. Önemli olan bıçağa suyunu vermektir. Bütün bu işlemler bittikten sonra en son kemik ya da fiberden yaptığımız sapları takarak satışa hazır hale getiriyoruz. Bıçak ve baltaları 50 ile 150 lira arasında fiyatlardan satıyoruz." dedi.

Alaplı Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Muharrem Gelgeç de unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden birinin de demircilik ve bıçakçılık mesleği olduğunu vurgulayarak, "Özdemir ailesi atalarından gelen bu mesleği yıllardır sürdürüyorlar. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmak için oda olarak elimizden geleni yapıyoruz. İlçemizde semercilik, sapçılık, demircilik, bıçakçılık, yorgancılık gibi unutulmaya yüz tutmuş mesleklere devam eden oda üyelerimiz var. Onlar için teşvik kapsamına alınan kredilerimiz var. Biz bu mesleği sürdüren tüm meslek üyelerimizi ziyaret ederek bilgilendiriyoruz. İnşallah bu meslekleri tekrar canlandıracağız." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
AK Parti'den muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt: Bugün olsa yine yenilgiyi tadacaklar

Erken seçim çağrılarına verdiği yanıt muhalefeti küplere bindirecek

Saadet Partisi kongresinde AK Parti protestosu

Sloganların yükselmesiyle AK Partili 2 isim salonu terk etti

3 adayın yarıştığı Saadet Partisi kongresinde büyük arbede

3 adayın yarıştığı kongrede "Saadet" maadet kalmadı

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama kule vinç operatörlüğünde personel açığı çok

Maaşı 90 bin lirayı buluyor ama bu mesleği yapmak isteyen yok

title