Haberler

Avustralya'da Oy Verme İşlemi Sona Erdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Seçim Kurulunun, Cumhurbaşkanı seçimi oy verme gününde öngördüğü yasaklar resmi gazetede yayımlandı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), cumhurbaşkanı seçimi oy verme gününde öngördüğü yasaklar Resmi Gazete'de yayımlandı.

YSK'nın Resmi Gazete'de yer alan kararına göre; Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ilgili maddesinde yer alan içki ve silah taşıma yasağı ile yayın yasağının uygulama usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin kurulan komisyonun, çalışmalarını tamamladığı belirtildi.

Kararda, cumhurbaşkanı seçiminde öngörülen yasakların uygulanmasıyla ilgili şunlar kaydedildi:

"-Oy verme günü olan 10 Ağustos Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda da 24 Ağustos Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmasının, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesinin, içilmesinin yasak olduğuna,

-Oy verme günü oy verme süresince umuma açık eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebileceğine, kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dahil bütün umumi eğlence yerlerinin kapalı kalacağına,

-Oy verme günü olan 10 Ağustos Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması halinde de 24 Ağustos Pazar günü sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimsenin, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacağına,

-Oy verme günü saat 18.00'e kadar televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğuna,

-Saat 18.00 ila 21.00 arasında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organlarında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğine,

-Saat 21.00'den sonra bütün yayınların serbest olduğuna ancak YSK'ca gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılabileceğine, karar verildi."

-Kırgızistan'da oy verme işlemi başladı

Türk siyasi tarihinde ilk kez yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının katıldığı cumhurbaşkanı seçiminde Kırgızistan'da yaşayan vatandaşlar, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinde saat 08.00'de açılan sandıkta oy kullanmaya başladı. Randevu alan bin 400 vatandaş, bugün ve yarın oyunu kullanacak.

-Hollanda'da oylar, başkonsolosluk binasına götürüldü

Yurt dışındaki en büyük seçim bölgesi olan 173 bin kayıtlı seçmenin yaşadığı Hollanda'nın Rotterdam kentinde, Ahoy'da kurulan 63 sandıkta verilen oylar, her akşam sandık kurullarının ve Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral'ın denetiminde mühürlü çuvallara konulduktan sonra özel arabayla başkonsolosluktaki güvenli odaya naklediliyor.

- Katar'da yaşayan Türk vatandaşları, sandık başına gitti

Katar'da yaşayan Türk vatandaşları, Doha Büyükelçiliğinde oy kullanmaya başladı. Bugün saat 17.00'ye kadar devam edecek olan oy verme işlemi yarın da sürecek.

YSK'nın verilerine göre Katar'da kayıtlı 2 bin 212 seçmen bulunuyor. Seçmenlerin büyük çoğunluğu Katar'da yaşayan Türkler ile çifte vatandaşlık taşıyan kişilerden oluşuyor.

- Avustralya'da oy verme işlemi sona erdi

Avustralya'da başkent Canberra, Sydney ve Melbourne kentlerinde kurulan oy verme merkezlerinde, 31 Temmuz-2 Ağustos'ta 4255 Türk vatandaşı oy kullandı.

Melbourne kentindeki oy verme merkezine, YSK'nın internet sitesinden randevu alarak gelen seçmenler, sistemin randevu günlerini değiştirmesi, Melbourne'da kayıtlı olmalarına rağmen başkent Canberra'ya yönlendirmesi, alınan randevuların işleme konulmaması gibi sürprizlerle karşılaşarak, seçme haklarını kullanamadı.

-Avusturya'da oy kullandı

Avusturya'da da oy kullanmak için randevu alan seçmenler, sabah saatlerinde seçim merkezlerine akın etti. Kayıtlı seçmen sayısının 107 bin olduğu Avusturya'da, Viyana, Salzburg ve Bregenz'de 77 sandık kuruldu. Sabah yerel saatle 08.00'da başlayan oy verme işlemi, akşam 17.00'ye kadar sürecek.

-Makedonya'da vatandaşlar sandık başına gitti

Makedonya'da yaşayan Türk vatandaşları, Üsküp Büyükelçiliği binasına gelerek, oylarını kullanıyor. Makedonya'da yaşayan Türk vatandaşları, yarın da 08.00 ile 17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Üsküp'te oy kullanacak kayıtlı seçmen sayısı bin 482.

-İngiltere'de yaşayan Türkler oy kullanmaya başladı

Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk vatandaşları, Londra'nın batısındaki Olympia Konferans Merkezi'ne kurulan 57 sandıkta oylarını kullanıyor.

Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, sistemin mükemmel bir şekilde çalıştığını ve herhangi bir sorunun yaşanmadığını belirterek, "Bu seçim süreci, Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt dışında yaşayan vatandaşlarına olan güvenin göstergesidir. Vatandaşlarımız da gelerek bu sürece sahip çıktılar" dedi.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ise "İlk defa İngiltere'deki vatandaşlarımız bir seçimde oy kullanıyorlar, bu çok önemli bir anayasal hak" dedi.

YSK verilerine göre, Birleşik Krallık'ta cumhurbaşkanı seçiminin birinci turu için 3 bin 605 kişi randevu aldı.

-Yunanistan'da Türkler sandık başına gitti

Yunanistan'da Türkiye'nin Atina-Pire, Selanik, Gümülcine ve Rodos temsilciliklerinde oy verme işlemi saat 08.00'de başladı.

Seçmenler, 2-3 Ağustos'ta başkonsolosluk binalarında kendisi için belirlenen günde, seçim komisyonu üyeleri ve konsolosluk görevliler denetiminde 08.00-17.00 saatlerinde oy kullanabilecek.

Yunanistan'da, Atina-Pire Başkonsolosluğu'nda 9 bin 61 kayıtlı kişiden 110'unun, Selanik'te 600 kişiden 43'ünün, Gümülcine'de 259 kişiden 2'sinin, Rodos'ta ise 300 kişiden 160'ının seçim için beyanda bulunduğu öğrenildi.

-KKTC

Cumhurbaşkanı seçimi için Lefkoşa Türk Lisesi'ndeki sandıkta oy kullanan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, vatandaşların randevu sisteminden şikayetçi olduğunu, randevu almayanlara verilen otomatik randevuların ailelerde farklı günlerde ve saatlerde oy kullanma zorunluluğu nedeniyle bölünmelere neden olduğunu belirterek, bu şikayetleri İlçe Seçim Kurulu'na yazılı bildirdiklerini kaydetti.

-Siyasilerin değerlendirmeleri

Siyasilerin, konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde devletin bütün imkanlarını kullandığını iddia ederek, "Devletin valisi, kaymakamı, emniyet müdürü, herkes, Erdoğan için çalışıyor. Böyle bir seçim sistemi olur mu?" dedi.

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, YSK randevu sisteminde sorun yaşadığını belirterek, "YSK, yığılmayı önlemek için bu sistemi uyguladı. Fakat şimdi YSK, henüz randevu alamamış olanlara otomatik olarak randevu saati verdi. Herkesin randevu saatini öğrenip, oyunu kullanması gerekiyor. Yine de sistemde değişiklik için YSK ile konuştuk. Yapacak bir şey varsa değerlendireceklerdir" diye konuştu.

-Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "(İhsanoğlu'nun yüzde 60 oy alacağı iddiası) İhsanoğlu, Kılıçdaroğlu'na güvenerek bu lafı söylüyorsa o başbakan olacaktı, olamadı hala. Kaç seçimdir söylüyor bir türlü olamadı. Yok Bahçeli'nin üçgenine, dörtgenine, beşgenine ve matematik hesaplarına güveniyorsa onun hesapları hep yanlış çıktı, daha belki 40 sene beklemesi lazım" şeklinde konuştu.

-Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 10 Ağustos'taki cumhurbaşkanı seçimimin ülkenin geleceği ve siyasi tarihi açısından son derece önemli olduğunu, Türk demokratik siyasi sisteminde yeni bir başlangıç olacağını ifade etti.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem,"Geçmişte Meclis çevresinde milletvekilleri korkutulur, genel başkanlar baskı altına alınırdı. Yani milletin istediği değil, beylerin istediği cumhurbaşkanı olurdu ama AK Parti ile birlikte biz buna 'son' dedik" şeklinde konuştu.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Bizim halkımız, Müslüman Türk milleti, kadir bilir bir millettir. Hizmet edeni bilir, ayırır. İnanıyorum ki; 10 Ağustos'ta sandıklar açıldığında, çok büyük oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan, inşallah Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı seçilecektir" dedi.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Yurt dışındaki bir spor salonunda 50 küsur sandık var; bir vatandaş geliyor, oyunu kullanmak istiyor ama ona 'senin randevun pazar günü oy kullanamazsın' deniyor. Bu ne biçim bir anlayıştır, hangi akla hizmet ediyorsun (YSK) sen?" diye konuştu.

-HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, seçimi "koltuk mücadelesi" olarak görmediklerini kaydederek, seçimin, Türkiye'de demokrasiyi geliştirme, özgürlükleri inşa etme, HDP'nin savunduğu ilkeleri Türkiye halklarına tanıtma süreci olduğunu aktardı.

-HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da "HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ezilen halkların özgürleşme mücadelesi içinde gelişmiş bir seçenektir" dedi.

Avustralya'da Oy Verme İşlemi Sona Erdi
Kaynak: AA / Güncel
title
Close