Haberler

Avukat Kamalak'ın Başörtülü Girdiği Duruşma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ın başörtüsü nedeniyle daha önce ertelenen duruşmalar görüldü.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ın başörtüsü nedeniyle ertelenen duruşmalar bu defa görüldü.

Ankara 11. Aile Mahkemesinde art arda görülen iki ayrı davaya, Zübeyde Kamalak ile Mustafa Kamalak, "davacı vekilleri" ve "davalı vekilleri" olarak katıldı.

Duruşmalarda Hakim Mustafa Karadağ, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) gönderdiği yazıda, "avukatların kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin hükümlerin Avukatlık Yasası'nın 49. maddesinde ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 20. maddesinde yer aldığı, Danıştay 8. Dairesi'nin de meslek kurallarındaki 'başları açık" ibaresinin yürütmesini durdurduğunu ve yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda işlem oluşturulduğunu" bildirdiği tutanağa geçirildi.

Bunun ardından Hakim Karadağ, avukatlığın bir kamu hizmeti olduğunu, yargının asli ve kurucu unsuru olan avukatların da yargıçlarla eşit statüde bulunduklarını ifade etti. Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları ile Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nin belirlediği meslek kuralları uyarınca avukatların, görev yaptıkları mahkeme yargıçlarının meslek kurallarına tabi olduklarını kaydeden Karadağ, Anayasa'nın 153. ve 90. maddeleri uyarınca Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesinin ve AİHM'nin, "başörtüsünü, laiklik karşıtı güçlü bir dinsel simge olarak tespit ettiğini" aktaran Karadağ, bağımsız ve tarafsız yargılamanın gerçekleşmesi, adaletin sağlanması için yargıç ve avukatların her türlü siyasal ve dinsel simgeden arınması gerektiğini, bunun gereği olarak adalet hizmeti görenlere cübbe giyme zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Bangalore Yargı Etiği Kuralları ile avukatların meslek kurallarının, yargının bağımsız ve tarafsızlığının temin edilmesi amacıyla belirlendiğini kaydeden Karadağ, şunları tutanağa geçirdi:

"Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları hatırlatılmak suretiyle bağlayıcı meslek kurallarını belirlemeye tek yetkili kurum olan TBB'ye yazılan ve yargının asli ve kurucu unsuru olarak yargıçlarla eşit statüde olan avukatların mahkemelerde başı açık olarak görev yapma zorunluluğu olup olmadığına dair yazıya verilen cevap karşısında; hak arama özgürlüğünün anayasal bir hak olması, davanın daha fazla sürüncemede kalarak yurttaşların adalete ve hukuka erişiminin engellenmemesi bakımından duruşmaya bu şartlarda devam edilip, açık duruşmaya devam olundu."

-"Siz de açıkların tarafındasınız"

Duruşmada söz alan Mustafa Kamalak, Hakim Karadağ'a, "Şahsınız hakkında açacağım ceza ve tazminat davası için söylediklerimizin tutanağa aynen geçirilmesini istiyorum" dedi.

Bu sırada söz alan Zübeyde Kamalak, tutanağa yazılanların, TBB'ye ve ilgili makamlara iletilmesi gereken şeyler olduğunu ifade ederek, "Başörtüsü, taraf görünümü veriyor diyorsunuz. Tersi düşünüldüğünde asıl taraf olan sizsiniz. Bizi kapalı olarak duruşmalara kabul etmeyerek, siz de açıkların tarafında olduğunuzu gösteriyorsunuz. Siz tarafsınız" dedi.

Hakim Karadağ'ın, başörtülülerin katıldığı yargılamalarda taraflı davrandığını savunan Kamalak, adil yargılamanın ve uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini belirtti.

-"Baronun hakimi değilsiniz"

Mustafa Kamalak, tekrar söz almak istedi ancak Karadağ söz vermedi. Kamalak da "Siz baronun değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin hakimisiniz" diye tepki gösterdi.

Hakim Karadağ'ın, "Hakimin reddi ve başörtüsü ile katılma sorunu bu davada çözüldü. Davaya devam edebiliriz" demesi üzerine Mustafa Kamalak, "Nasıl çözüldü, hani eşit statüdeydik?" karşılığını verdi.

Kamalak, avukatlara söz verilmeyerek, Anayasa'nın çiğnendiğini iddia etti.

Daha sonra görülen davada, Zübeyde Kamalak'ın da olduğu taraf avukatlarını dinleyen mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close