Atılım Üniversitesi'nden Geçmişten Günümüze Ankara Ticaret Tarihi
Atılım Üniversitesi'nden geçmişten günümüze Ankara ticaret tarihiCan Mert ŞİMŞEK, ANKARA (DHA) - ATILIM Üniversitesi Rektörlüğü tarafından "Geçmişten Günümüze Ankara Ticaret Tarihi" başlıklı 1. Ankara Çalıştayı düzenlendi.
Atılım Üniversitesi'nden geçmişten günümüze Ankara ticaret tarihi
Can Mert ŞİMŞEK, ANKARA (DHA) - ATILIM Üniversitesi Rektörlüğü tarafından "Geçmişten Günümüze Ankara Ticaret Tarihi" başlıklı 1. Ankara Çalıştayı düzenlendi. Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yer alan Orhan Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştaya, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Güriş Holding Kurucusu İdris Yamantürk, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Enver Sağır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar katılımda bulundu.
Daha önce düzenlenen çalıştayın yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Çalıştay Danışmanı Prof. Dr. Berna Alpagut, bu çalıştayın her yıl yapılacağını söyledi. Çalıştay hakkında bilgi veren Alpagut şunları söyledi:
'Çalıştayımız geçen yıl 2016 Haziran ayında yine bu salonda Anadolu da kültür ve iletişim sempozyumu olarak başlamıştı çok ilgi gördü 2017 yılında ayrıca bir Ankara çalıştayı yapılması istenildi. Birincisi olarak adlandırılmasını istedik bunun sebebi her yıl çalıştaylar tekrarlansın diğer çalıştaylarda üniversitemizin bir etkinliği olarak topluma kazandırılsın istedik. Çalıştayda tek bir konu ele alınıyor oda Ankara'nın ticaret tarihi. Bugüne değin ticaret konusu başka herhangi bir sempozyuma ev sahipliği yapmamış bunu düşündük ve bilinenlerden geçmişten günümüze Ankara ticaret tarihi olarak belirledik ki bütün konulara değinelim."
Üniversitelerin evrensel bilgiyi üretmeye çalıştıklarını ve her bir üniversitenin bulunduğu kentin kültürünün ve tarihinin içine girerek evrensel bilgiyi bu şekilde üretmeye çalıştıklarına değinen Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin de söyle konuştu:
'Üniversiteler evrensel bilgi üreten kurumlar olarak adlandırılırlar ve her üniversite bir kentin içinde yer alırlar. Üniversiteler içinde bulundukları kentin kültürü tarihinin içine girerek evrensel bilgiyi üretmeye çalışırlar. Atılım üniversitesi de içinde bulunduğu Türkiye'nin en önemli kentlerinden birisi olan Ankara'nın üniversitesi olması bilinciyle hareket etmektedir. Atılım üniversitesi Ankara'da sorun olarak görülen ve ortak akıl ile çözülmesinin anlamlı olduğu düşünülen konularda caba harcamanın önemli bir sosyal sorumluluk olduğu inancında. Bu sebeple biz atılım üniversitesinde sıklıkla Ankara'nın sorunlarını çözümleyici sempozyumlar düzenlemeye çalışıyoruz. Tabii ki burada Ankara'nın akademik birikimini kullanarak bir araya getirebilmek için bir nevi kolaylaştırıcılık yapmak istiyoruz. Çünkü içinde 16 üniversite ve 10 bine yakın öğrenci ve akademisyen barındıran Ankara'da tabii ki Atılım üniversitesi tek basına Ankara'nın sorunlarına ilişkin meseleleri ele alması mümkün değildir. Bu anlamda bir kolaylaştırıcılık bir eşgüdüm meydana getirecek bir caba ortaya koymak önemlidir diye düşünüyoruz."
Çalıştayda ayrıca Kalkınma Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, Kadın ve Gençlik Platformu, Ankara Kalesi Derneği izinleriyle yürütülen Sergi ve Sanat Evi Projesi dahilinde düzenlenen ve 5 Nisan'a kadar açık olan 'Altın Madalyalı Sergileri' de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 'Altın Madalyalı Sergileri' kapsamında; Mehmet Akan özel arşivinden 'Ankara (1840- 1940)' ve Koray Özalp özel arşivinden 'from ANGORA to ANKARA',' Ankara'da Meslekler ve Sosyal Yaşam? ve 'Ankara'da Ticaret Hayatı' isimli karma sergiler yer aldı.
(FOTOĞRAFLI)
(Tür: Ankara)