Haberler

Atık Malzemeleri Bahçe Süsüne Dönüştürüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta yaşayan Metin Uzun, çöp ve hafriyat yerlerinden topladığı ayakkabı, çizme, sepet, top, kömür kovası gibi atıkları değerlendirerek, oturduğu sitenin bahçesini güzelleştiriyor.

FERDİ AKILLI - Zonguldak'ta yaşayan Metin Uzun, çöp ve hafriyat yerlerinden topladığı ayakkabı, çizme, sepet, top, kömür kovası gibi atıkları değerlendirerek, oturduğu sitenin bahçesini güzelleştiriyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesinden emekli olan 55 yaşındaki Uzun, 15 yıl önce "hiçbir malzeme atık değildir" düşüncesiyle topladığı objeleri değerlendirmeye karar verdi.

Sokakları, hafriyat dökülen ve belediyeye ait çöp yerlerini dolaşan Metin Uzun, bulduğu atık malzemeleri toplayıp biriktirmesinin ardından objeleri değerlendirme konusunda çalışma yaptı.

Topladığı ayakkabı, çizme, sepet, top, kurbağa, kovuk ağaç, kömür kovası, davul, darbuka, saz ve ampullerin içerisine çiçek eken Uzun, bulduğu vitrin mankenlerini giydirerek maden işçisine benzetti.

"Aslında çöp diye bir şey yok"

Metin Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yaşından bu yana bahçe işleriyle uğraştığını, emekli olmasının ardından da boş vakitlerini ikamet ettiği sitenin bahçesini düzenleyerek geçirdiğini söyledi.

Sokakta bulduğu her şeyi değerlendirmeye çalıştığını ifade eden Uzun, "Sokakta bulduğum her şeyi gece, 'Bunu yarın nasıl değerlendirsem.' diye düşünüyorum. Hafriyat dökülen ve belediyeye ait çöp yerlerinden top, lastik çizme, ahşap malzemeleri ve benzeri şeyleri topluyorum. Topladığım malzemeleri sabah 7'de bahçeye inerek yerleştiriyorum, düzenleme yapıyorum ve akşam 8'de eve gidiyorum." diye konuştu.

Bahçe işleriyle uğraşmanın kendisinde bir hastalık olduğunu anlatan Metin Uzun, şöyle konuştu:

"Bahçe işi de bende hastalık oldu. Bahçemde 30'a yakın gül ve yaklaşık 150 çeşit çiçeğim var. Obje olarak ayakkabı, çizme, sepet, top, kurbağa, kovuk ağaç, kömür kovası, lastik, davul, darbuka, saz, ampuller ve vitrin mankeni var. Malzemelerimi oto sanayisinden, belediyenin çöplüğünden veya hafriyat dökülen yerlerden topluyorum. Bahçemde kullandığım topraklarıysa tünel inşaatlarından veya başka yerlerden alıyorum. Nerede bir atık veya toprak görsem değerlendiriyorum. Ben çevremde gördüğüm atık olan her şeyi kullanıyorum. Bazen site sakinleri bile buldukları malzemeleri bana yarayacağını düşünerek getirip bırakıyorlar."

"Aslında çöp diye bir şey yok." ifadesini kullanan Uzun, "Plastik veya katı olarak hiçbir obje çöp değildir. Kullanıldığı zaman sizin için çok güzel bir süs eşyası veya obje olabiliyor. Topladığım malzemelerin içerisine çiçek ekiyorum. Bulduğum vitrin mankenlerini giydirerek güzel bir şeye benzetmeye çalışıyorum." dedi.

"Elim toprağa değecek"

Metin Uzun, çevresindeki herkesin yaptığı işleri görünce şaşırdığını belirterek, daha sonra bu kişilerin atık malzemeleri kendisine getirdiğini dile getirdi.

Birçok kişinin kendisiyle çalışmak istediğini kaydeden Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sitede oturan çocuklar yanıma geliyor. Benle beraber sabah çalışmaya başlıyorlar. Saksılar getirip bir şeyler dikmek isitiyorlar. Mesela bir kalemtıraşı bile değerlendirip bunda ne ekebiliriz diye soruyorlar. Bir komşumuzun çocuğu bana senin dostlarını tanıyorum diyor. Kim diye sorduğumda ise bana, 'kazma, kürek, toprak' diyor. Bu da benim hoşuma gidiyor. Ben mutlu olmak istiyorsam illa elim toprağa değecek. Bu bana bağımlılık oldu."

Atık Malzemeleri Bahçe Süsüne Dönüştürüyor
Kaynak: AA / Güncel
title
Close