Haberler

Astımın Görülme Sıklığı Artıyor

Astımın Görülme Sıklığı Artıyor
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Astım hastalığının görülme sıklığının her yıl arttığına dikkat çeken Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığını söyledi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Astım Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve ataklar ile seyreden kronik bir akciğer hastalığı olduğunu dile getiren Dr. Akan, "Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir" dedi.

Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Dr. Akan, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Hastalıkla ilgili kişisel risk faktörleri içinde kalıtım yani genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Bunlar alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına maruziyet, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır" şeklinde konuştu.

Tedaviyle Günlük Hayata Devam Edilebilir

Astım tedavisinde amacın hastalığı kontrol altına alınması olduğu bilgisini veren Dr. Akan, "Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeniyle herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etkiyle direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar" diye konuştu.

Sigarayı Bırakmak Astımın Kontrolünü Sağlar

Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının hem dünyada hem ülkemizde halen istenen düzeyde olmadığının altını çizen Dr. Akan, "Halen her 4 astımlıdan biri, yılda bir kez astım atağı nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra, sigara dumanı, alerjenler ve kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40'nın obez olduğu belirtilmektedir. Yapılan araştırmalarda sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close