Haberler

Arkeoloji Öğrencileri, İlk Derslerini Kazı Alanında İşledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri ilk derslerini 10 bin 500 yıllık tarihe ışık tutan ve ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği Aşıklıhöyük’te yaptı.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri ilk derslerini 10 bin 500 yıllık tarihe ışık tutan ve ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği Aşıklıhöyük'te yaptı.

Orta Anadolu tarihinin başladığı yer ve 10 bin 500 yıl önce ilk yerleşim yeri olarak bilinen ve halen kazı çalışmaları süren Aşıklıhöyük'te ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri 2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk dersini uygulamalı olarak işledi. İlk ders programına ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, ASÜ Eğitim Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Doğanay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Müze Müdürü Yusuf Altın ve çok sayıda öğrenci katıldı. İlk derste Rektör Şahin ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Doğanay öğrencilere arkeoloji dersi verdi.

"Amacımız, öğrencilerimizin heyecanı artsın"

ASÜ Rektörü Yusuf Şahin yaptığı açıklamada, amaçlarının öğrencilerin heyecanını artırmak ve seçtikleri mesleğe saygılarının artmasını sağlamak olduğunu belirterek, "Aşıklıhöyük en önemli tarihi yerlerden bir tanesi. Buranın milattan önce yaklaşık 8 bin 500'lü yıllarda kurulduğunu gösteriyor. Bu da bugünden geriye doğru gittiğimizde aşağı yukarı 10 bin 500 yıl geriye gitmiş oluyoruz. Dolayısıyla böyle tarihi derinlikleri olan bir mekandayız. Orta Anadolu'da kurulan ilk köydeyiz. 10 bin 500 yıl öncesinden günümüze ne türden yansımalara var öğrencilerimiz bunları görsün istedik. Arkeoloji bölümünü kazanan ve bu yıl 1'inci sınıfı okuyacak olan gençlerle beraberiz. En baştan başlasınlar istedik. Aynı zamanda öğrencilerimizin heyecanları artsın, seçtikleri mesleği saygıları artsın da istedik. Ama aynı zamanda Aksaray'ın bir değerinin de kamuoyu tarafından Türkiye'ye tarafından duyulmasını, bilinmesini de arzu ettik. Burası Türkiye'nin tarihi, turistlik, arkeolojik değerleri bakımından en zengin şehirlerinden bir tanesi. Aşıklıhöyük'te bunların başında geliyor. Yakın zamana kadar burası en eski yerleşim yeri diye biliniyordu. Ama Göbekli Tepe'nin ortaya çıkışıyla beraber bu sondan 2'inci oldu. Dolayısıyla böyle tarihi bir mekanda, insanlığın ilk ortaya çıktığı yerleşim yerlerinden birisinde dolaşıyor olmanın kendi içerisinde heyecanlı bir tarafı var" dedi.

"Görsel olarak ders almak dana çok kalıcı ve faydalı"

İlk derslerini hem sözlü hem de görsel ve uygulamalı olarak alan öğrencilerde Aşıklıhöyük'te olmaktan ve burada ders almaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Öğrenciler, "Aşıklıhöyük'ün 10 bin yıllık bir yerleşim yeri olduğunu ve Anadolu'daki ilk köy yerleşmelerinden birisi olduğunu öğrendik. Hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Sadece sınıf ortamında değil, burada kazı alanında bulunmak, buradaki eserleri görüyor olmak aynı havayı teneffüs ederek dersleri izliyor olmak bizler için daha öğretici ve kalıcı oluyor" ifadelerini kullandı. - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close