Haberler

'Arabuluculuk'İle Dostluklar Devam Edecek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, sanayiciler arasındaki dostluğun arabuluculuk sistemi sayesinde devam edeceğini söyledi.

Şanlıurfa Barosu tarafından düzenlenen bir program ile Şanlıurfalı sanayicilere hukukta arabuluculuk sistemi anlatıldı.

Ziraat Odası Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen programa; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Baro Başkanı Hikmet Delebe, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin ile sanayiciler ve avukatlar katıldı.

Arabuluculuk sisteminin Türkiye'de yaklaşık bir yıldır uygulamaya girdiğini ve bunu anlatmak üzere Şanlıurfa'ya geldiğini belirten Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Bu konu ile ilgili çeşitli kurumları ziyaret ettik. Bu ziyaretlerin neticesinde ŞUTSO'nun içerisine arabuluculuk merkezinin kurulacağını öğrendik. Arabuluculuk kurumu Türkiye için gerçekten önemli. Adalet Bakanlığı olarak Arabuluculuğu hayata geçirmeyi çok istemekteyiz. Bu kurum dünyada 160 ülkede uygulanmakta. Bu kurum özel hukuk uyuşmazlığını, alacak, ticari, marka-patent, işçi, işveren davasının dostlukla, çok kısa bir sürede, daha ekonomik ve gizli bir şekilde çözümlenmesini hedefleyen bir sistem" dedi.

'ŞANLIURFA'DA ARABULUCULUK DERNEĞİ KURULACAK'

Bu anlamda yargılamada rahatlama olacağının ve insanların dostluklarının devam edeceğinin altını çizen Öztatar, şunları kaydetti: "Özellikle kısa sürede sorunların çözüldüğü için ticari alanda avantaj sağlayacak. Biz dava yönünden çok avantajlı olan bu sistemi öncelikle denenmesini istiyoruz. Dava bizim için başvurulacak son yol olmalıdır. Bu anlamda arabuluculuk merkezleri kuracağız. Aralarındaki sorunlar çözülmezse dava hakları devam ediyor. Şanlıurfa'da 70'e yakın arabulucu var bunların 19'u fiilen çalışmakta. Yakın zamanda Şanlıurfa'da arabuluculuk derneğini kurup bu alanda faaliyetlerimizi artırmak istiyoruz."

Baro Başkanı Hikmet Delebe ise, kamu alanına giren davalar hariç bütün davaların arabuluculuk sistemi ile çözüleceğini ve vatandaşlarında bu yola başvurmasını istedi.

ARABULUCULUK NEDİR?

Arabuluculuk resmi bir çözüm yöntemi olmamakla birlikte, önceden belirlenmiş bir prosedüre bağlı bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabulucu, dostane bir çözüme ulaşmak amacıyla taraflara yardımcı olmak ve bu süreci etkinleştirmek üzere görevlendirilmiş kişidir.

Arabuluculuğun en önemli özellikleri; ihtiyari, bağlayıcı olmayan ve tarafların çıkarlarını gözeten bir prosedür olmasıdır. Taraflar, arabuluculuk sürecini ilk toplantının ardından diledikleri herhangi bir anda sonlandırabilirler. Bu süreç içerisinde taraflara herhangi bir karar dayatılamayacağı gibi, taraflar müzakereler sonucunda bir anlaşmaya varıp varmamaya da serbestçe karar verebilirler. Gizlilik prensibi dolayısıyla taraflar, bu süreç içerisinde gündeme gelen çözüm seçeneklerinin bu süreç haricinde hiç bir etkisinin olmayacağının güvencesi altındadırlar. Tarafların çıkarlarını gözeten bir yöntem olması nedeniyle, varılacak sonuçta sadece hukuk kuralları değil aynı zamanda tarafların finansal, ticari ve kişisel çıkarları da dikkate alınır.

Arabulucunun görevi, müzakereler sonucunda bir anlaşmaya varabilmek için taraflara yardım etmektir. Hakemlerden farklı olarak arabulucu bir karar mercii değildir. Etkin işleyen bir arabuluculuk sürecinde arabulucu, sadece taraflara iletişim ve müzakerelerde aracılık eder. Diğer bazı arabuluculuk süreçlerinde ise arabulucu ayrıca uyuşmazlığa ilişkin bağlayıcı olmayan bir değerlendirme de hazırlayabilir.

AVANTAJLARI

Genel olarak arabuluculuk her tür uyuşmazlığa uygulanabilir. Arabuluculuğun en önemli avantajlarından biri, tarafların bir anlaşmaya varırken ticari ve iş çıkarlarını da içeren çok geniş kapsamlı açılardan uyuşmazlığı ele alabiliyor olmalarıdır. Bu süreç oldukça esnek olup, tarafların istekleri doğrultusunda şekillendirilebilecek niteliktedir. Arabuluculuk sisteminin bu avantajları bulunmakla beraber, özellikle tarafların bağlayıcı bir karara veya bağımsız bir hukuki görüşe ihtiyaç duydukları uyuşmazlıklar için uygun olmayabilir.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close