Haberler

Antika Uçak Fuara Renk Kattı...

Antika Uçak Fuara Renk Kattı...
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de Askeri Eğitim Uçağı Olarak Kullanılan ve Dünyada Faal Olarak 230 Adet Bulunan Boeing Stearman Pt-17 Tipi Uçağı Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'nde Düzenlenen Airex 2010 Fuarı'na Renk Kattı. Türkiye'de Sadece Bir Adet Bulunan Boeing Stearman Pt-17 Tipi Pervaneli Uçağın Sahibi Muzzaffer Öztürk, "bu Uçak Benim Çocuğum Gibi. Bana Milyon Dolarlar Verseler Bu Uçağı Satmam" Dedi.

ABD'de askeri eğitim uçağı olarak kullanılan ve dünyada faal olarak 230 adet bulunan Boeing Stearman PT-17 tipi uçağı Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'nde düzenlenen Airex 2010 Fuarı'na renk kattı. Türkiye'de sadece bir adet bulunan Boeing Stearman PT-17 tipi pervaneli uçağın sahibi Muzzaffer Öztürk, "Bu uçak benim çocuğum gibi. Bana milyon dolarlar verseler bu uçağı satmam" dedi.

MESLEĞİ TEKSTİLCİ HOBİSİ UÇMAK

Şu an PPL lisansına sahip 20 yıllık pilot olan Muzaffer Öztürk, Türkiye'nin çalışır durumunda en eski uçağını uçurmanın büyük bir zevk olduğunu söyledi. Bu uçağın 2'nci Dünya Savaşı'na bir çok pilot yetiştirdiğini hatırlatan Öztürk "Ben aslında tekstilciyim ama havacılık sektörü benim için önemli. En güzel duygu da 1942 model olan Türkiye'nin en eski uçağına sahip olmak ve onunla uçmak. Bu uçak ilk defa Avrupa'dan Asya'ya uçan bir uçak. Antika olması nedeniyle çok bakım gerektiren bir uçak ama bütün duyguları hissedebiliyorsunuz. 1935-1945 yılları arasında 10 bin tane üretilen bu uçaktan dünyada şuan faal olarak çalışan 230 adet var. Türkiye'deki tek sahibi de benim. Bu yüzden ona çocuğum gibi bakıyorum" dedi.

AHŞAP PERVANELİ

Uçağın teknik özellikleri hakkında bilgi de veren Öztürk şunları söyledi: "Uçağımın 7 silindiri var, tekerlekleri geniş her yöne inebilen çift kanatlı bir uçak. Çift kanatlı olduğu için rahatlıkla akrobasi yapabiliyorum. Ahşap pervaneye sahip, tekerlekler diğer uçaklara göre ön tarafta olduğu için önde ağırlığı sağlıyor. O yüzden bunu kullanmak biraz zor. Bunu kullanan bir pilot diğer uçakları rahatlıkla kullanabiliyor. Çünkü bu uçağı kullanırken önünüzü görmeye imkan yok. Bu uçağı değişik bir iniş taktiği ile soldan sağa, soldan sağa bakarak bunu indirebiliyorsunuz. Zamanla motorlar hafifleyince iniş şekilleri değişti. Ama bu uçak çok özel bir uçak. Bununla uçmaktan çok büyük bir zevk alıyorum."

BİR KEZ KAZA YAPTI OLDU

Bir gazetecinin, "Uçağınızda hiç tehlike yaşadınız mı?" sorusu üzerine Öztürk "Bu uçakta bir kaza yaşadım. Duruş anında frene fazla basmam ve nedeniyle önümün de ağır olmasından dolayı uçak kabotaj oldu ve pervanemiz kırıldı ama uçağımıza bir şey olmadı. En güzel tarafı bu uçak çok hafif uçuyor. Sürati düşük olduğu için her yere inebilme kabiliyeti var. Eskiden havalimanları olmadığı için bu uçaklar tercih ediliyordu" diye yanıtladı.

BOEING STEARMAN'IN ÖZELLİKLERİ

Uzunluk: 7,39 metre

Kanat uzunluğu: 9,81 metre

Yükseklik: 2,79 metre

Boş ağırlık 878 kg

Max. Kalkış ağırlığı: 1232 kg

Motor: 1X Continentel R-670-5 220 hp.

Gönüntü dökümü

----------

-Uçağın gelişi

-Uçağın park edişi görüntüleri

-Pilot Muzaffer Öztürk?ün uçaktan inişi

-Röp.

-Uçaktan görüntüler

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Enver ALAS -İSTANBUL(DHA)

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close