Haberler

Altın Portakal'da "Kadın ve Girişimcilik" Paneli

Altın Portakal'da
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen 'Kadın ve Girişimcilik Paneli'ne oyuncu Eyşan Özhim'in 'Temizlikçi kadın' tiplemesi damga vurdu.

Bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen 'Kadın ve Girişimcilik Paneli'ne oyuncu Eyşan Özhim'in 'Temizlikçi kadın' tiplemesi damga vurdu. Panelin ikinci oturumuna şalvarlı ve başında yazmalı temizlikçi kadın tiplemesiyle katılan Özhim "Kadına şiddete karşıyız" mesajı verdi.

'Kadın Dünyaya Dokundu' temalı 48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında "Kadın ve Girişimcilik Paneli" gerçekleştirildi. Akdeniz Girişimci Kadınlar Derneği (AGİDER) ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle Antalya Dedeman Otel'de düzenlenen panelin ilk oturumuna, İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, DEİK Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Türk Kültür Kurulu Başkanı Tanju Verda Akan, Kayseri Sanayi Odası Meclis Üyesi Sema Elmacıoğlu ve AGİDER Başkan Yardımcısı Dr. Figen Sayın, ikinci oturumuna ise CNN Türk Editörü Ahu Özyurt, Avukat Ünal Aküzüm, Eski Devlet Bakanı ve CHP Parti Meclis Üyesi Önay Alpago ve Oyuncu Eyşan Özhim konuşmacı olarak katıldı.

ELİNDE TESPİHLE SAHNEYE ÇIKTI

Panelin ilk bölümünde kadın girişimciliği ve kadın girişimcilere ne tür destekler verilebileceği tartışılırken, ikinci bölümde ise 'Erkek Egemen Toplumda Kadının Sosyal Statüsünün Biçimleniş Öyküsü' masaya yatırıldı. İkinci oturumda Eski Devlet Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Önay Alpago, CNN Türk Editörü Ahu Özyurt ve Avukat Ünal Aküzüm konuyla ilgili konuşma yaptı. İkinci oturumun ilk bölümüne katılmayan oyuncu Eyşan Özhim, daha sonra 'temizlikçi kadın' tiplemesiyle sahneye çıktı. Özhim, şalvarı, başında yazması ve elinde tespihiyle temizlikçi Hatice karakterini canlandırdı. Kadına yönelik şiddete karşı olduğunu anlatmaya çalışan Özhim, 'Kadına şiddete karşıyız' sözleriyle sahneden ayrıldı.

KİŞİSEL GELİŞİM ÖNEMLİ

Bir süre sonra panele geri dönen Eyşan Özhim, neden temizlikçi kadın tiplemesiyle panele katıldığını anlattı. Kadının kişisel gelişimini hiçbir zaman unutmaması gerektiğini de kaydeden Özhim, "Hayata böyle bakarsak birçok sorunun da çözümünü getireceğiz. Bu aslında biraz evvel Hatice'nin söylediklerinin de açıklamasını yapıyor. Benim başıma bir şey gelse, acaba beni ayıplarlar mı diye düşünmem. Giderim en yakınımdaki kişiden destek beklerim. Bu yüzden elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Yurt dışında insanlar çocuğunu ya da eşini döverse, komşular şikayet ediyor ve bir ekip gelip o insanı götürüyor. Bizde bunu hiç görmedik" şeklinde konuştu.

KADIN CİNSİ KIYIMA UĞRUYOR

Panelin kalan kısmında Eski Devlet Bakanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Önay Alpago ile Avukat Ünal Aküzüm, kadına yönelik şiddetin sebeplerine ve çözüm önerilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de kadına yönelik şiddetten bahsederken, sadece Türkiye'de değil dünyada kadın cinsinin kırıma ve kıyıma uğradığına vurgu yapan Önay Alpago, "Cins kırımı yaşıyoruz. Kadın cinsi kırıma ve kıyıma uğruyor" dedi. Erkekler ve kadınlar arasındaki biyolojik farklılığın bir toplumsal farklılığa dönüştüğünü kaydeden Alpago, çözümün siyaset mekanizmalarından geçtiğine işaret etti.

BAŞBAKAN'A MESAJ GÖNDERDİ

Türkiye'de son dönemde kadın cinayetlerinin ciddi anlamda artış gösterdiğinin altını çizen Önay Alpago, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda sessiz kalmasının doğru olmadığını savundu. Başbakan'ın toplumun yarısını oluşturan erkeklere mesaj vermesi gerektiğini dile getiren Alpago, "Türkiye'nin yarısı kendisine oy verdiyse, onlara bir siyasi borcu vardır. Onların çoğu da kadındır. Bu cinayetlerin kendince adı neyse, bunların durdurulması gerektiği mesajını vermelidir. Sayın Başbakan hiç konuşmuyor. Sokaklarda kadınlar öldürülüyor. Ama Sayın Başbakan hiç konuşmuyor. Bu ülkede Başbakanımızın bir mesaj vermesini bekliyorum ve istiyorum. Buna mecburdur" dedi.

TEDBİRLER ŞİDDETİ AZALTMIYOR

Kadına yönelik şiddetin medya ayağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CNN Türk Editörü Ahu Özyurt ise, özellikle televizyonlarda yayınlanan dizilerde kadına yönelik şiddeti içeren çok ağır sahneler görüldüğünü belirtti. Bu tarz televizyon dizilerinin kadına yönelik şiddeti gündeme getirmek için bu yayınları yaptıkları savunmasında bulunduklarını dile getiren Ahu Özyurt, "Bunların gündeme gelmesi şiddeti önlemiyor. Medyada şiddetin ciddi şekilde sansasyone edilmesi sorunun doğru çözülmesini sağlamıyor. Kadını korumak için aldığımız tedbirler şiddeti azaltmıyor. 1960'lı yıllarda Türkiye'de bir kasabada bile kadın hakim varken, bugün büyük şehirlerde bile kadın hakim bulamıyoruz. Kadınların Türkiye'de ciddi noktalarda görev alması, erkeklerin eşlerine ve kadınlara bakış açısını değiştirir" diye konuştu. Önay Alpago'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yaptığı çağrıyı desteklediğini de ifade eden Ahu Özyurt, aynı mesajların Hayrunisa Gül ve Emine Erdoğan ile diğer tüm liderlerin eşleri tarafından verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TEMELİNDE EĞİTİM VAR

Panelin tek erkek konuşmacısı Avukat Ünal Aküzüm de, oyuncu Eyşan Özhim'in karikatürize ettiği kadın tiplemesine göndermede bulunarak, "Bu kadın tipi aslında bizim hangi kadınlara hitap etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Türkiye'de deminki kadın gerçek olsaydı, evlerimize gündeliğe gelen kadınlardan biri olsaydı, burada bir bölümünüz rahatsız olurdunuz" ifadesini kullandı. Türkiye'de her yıl 1 milyon 350 bin çocuğun dünyaya geldiğinin altını çizen Aküzüm, kadına yönelik şiddetin önlenmesinin temelinde eğitimin yattığına vurgu yaptı. Panelin sonunda İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, panelistlere plaket verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close