Almanya Başbakanı Scholz'tan Kuzey Kore'nin Asker Gönderme Mesajı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Kore'den Rusya'ya asker gönderilmesinin ve bu askerlerin Ukrayna savaşında olası görev almasının endişe verici olduğunu belirtti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kuzey Kore'den Rusya'ya asker gönderilmesini ve bu askerlerin Ukrayna savaşında olası görev almalarını "endişe verici" olarak nitelendirdi.
Scholz, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kuzey Kore'den Rusya'ya asker gönderildiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine Scholz, "Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya gönderilmesi ve onların Ukrayna savaşında olası görev alma konusu endişe verici. Bu küçümsenmemeli. Bu kötü ve elbette durumu daha da tırmandıran bir şey." ifadesini kullandı.
Bunun aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zor durumda olduğunu da gösterdiğini savunan Scholz, "O (Putin) Bir süre önce başka bir rolde sert bir şekilde eleştirdiği ülkelerle şimdi ittifak kurdu." değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Scholz, Ukrayna'ya gerekli ve güvenilir desteğin yanında Ukrayna'da adil ve hakkaniyetli barışın sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Güneyindeki pek çok ülkenin giderek artan önemini sorun olarak görmek yanlıştır
Bir gazetecinin, 1,4 milyardan fazla nüfusu olan Hindistan'ın aynı zamanda BRICS'in bir parçası olduğuna işaret ederek Almanya'nın, Avrupa'nın veya G7'nin buna nasıl karşı koyabileceğine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta Scholz, dünyayı bölmenin ve örnek olarak Endonezya, Hindistan, Güney Afrika veya Brezilya gibi dünyanın güneyindeki pek çok ülkenin giderek artan önemini sorun olarak görmenin yanlış olacağını dile getirdi.
"Bunlar yarının dünyasının ortaklarıdır." ifadesini kullanan Scholz, Almanya, Avrupa Birliği (AB) ve sanayileşmiş olarak adlandırılan ülkelerin bu ortaklığı istemeleri ve ilerletmeleri gerektiğine işaret etti.
Başbakan Scholz, "Bu ülkeler şimdi seslerini yükseltiyorlarsa bu bir sorun değil, aksine birlikte başarılı olabilmemiz için geleceğin dünyası için tasavvur ettiğimiz şeyin bir parçasıdır. Yol budur." diye konuştu.
Çok kutuplu dünyanın bugünden daha iyi bir dünya olabileceğini söyleyen Scholz, "Ancak bu, her zaman belirli ilkelere uyulmasını gerektirir." ifadesini kullandı.
Scholz, bu ilkelerden birinin de Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nde ve başka yerlerde yer alan sınırların şiddet kullanılarak kaydırılmaması ilkesi olduğunu dile getirdi.
Savaş sona ermeli
Başbakan Scholz, öncesinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, mevkidaşıyla iki ülke ilişkilerinin yanı sıra jeopolitik konuları ele aldıklarını belirtti.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın hem Almanya'yı hem de Hindistan'ı birçok yönden etkilediğini ifade eden Scholz, "Hiç kimse bu çatışmaya ve sonuçlarına gözlerini kapatamaz." diye konuştu.
Scholz, Hindistan'ın kalıcı ve adil bir barıştan yana olmasını desteklediğini belirterek, "(Hindistan'ın) Tüm taraflarla olan güvenilir ilişkiyi kullanarak ihtilafta, siyasi bir çözüme katkıda bulunmaya hazır olmasından memnuniyet duyuyorum. Uzun süredir devam eden ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bu savaş artık sona ermeli, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği korunmalıdır." dedi.
Orta Doğu'da şiddetin tırmanmasından kaçınılmalı
Orta Doğu'daki ihtilaf konusunda da mevkidaşıyla hemfikir olduklarını dile getiren Scholz, "Orta Doğu'da şiddetin daha faza tırmanmasından her şartta kaçınılmalı. Ateşkese, esirlerin serbest bırakılmasına ve iki devletli çözüme götüren siyasi sürece ihtiyaç var." ifadesini kullandı.
İki ülke arasında stratejik ortaklığı 25 yıl önce başlattıklarını belirten Scholz, bu işbirliğinden iki ülkenin de aynı şekilde yararlandığını söyledi.
Scholz AB'de, Hindistan'ın en büyük ticari ortağının Almanya olduğunu dile getirerek, Almanya Başbakanı olarak AB ile Hindistan arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılması gerektiği konusunda kararlı olduğunu ifade etti.
Başbakan Scholz, anlaşmadan iki tarafın da faydalanabileceğini, bu konuda ilerleme sağlanması gerektiğini belirtti.