Haberler

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Diyanet İşleri'nin Kaldırılmasını İstedi

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Diyanet İşleri'nin Kaldırılmasını İstedi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, bugüne kadar Aleviler'in yok sayıldıklarını, yapılacak yeni Anayasa'dan da çok umutlu olmadıklarını söyledi.

Bursa'da konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, bugüne kadar Aleviler'in yok sayıldıklarını, yapılacak yeni Anayasa'dan da çok umutlu olmadıklarını söyledi. Şu anda fiilen ve fiziken var olan Aleviler'in, hukuki olarak Anayasa'da olmadıklarını söyleyen Özel, "'Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz' gibi. Dolayısıyla bununla ilgili çalışmaların da hızlanması lazım. Cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyoruz. Ama asıl talebimizin temelinde Diyanet yatıyor. Devletin dini olmaz, vatandaşın dini olur. Çünkü bu ülkenin başına ne bela geliyorsa bu Diyanet yüzünden geliyor" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi'ne düzenlenen, 'Anayasa çalışmaları öncesi Alevi Bektaşi talepleri ve Alevi örgütlenmesi' konulu panele katıldı. Merkez Nilüfer İlçesi'ndeki hizmet binasında düzenlenen panel öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, yeni Anayasa'dan umutlu olmadığını söyledi. Hükümetin, Aleviler ve demokrasi ile ilgili açılımlarının bugüne kadar hep fiyasko ile sonuçlandığını belirten Özel, güven ve samimiyetsizliğin oluştuğunu kaydetti. Katıldıkları Alevi çalıştaylarının tümünde, ortak taleplerini her zaman dile getirdiklerini belirten Özel, şöyle konuştu:

"İsteklerimizi iletmemize rağmen, Maraş'ın sorumlusu olarak bilinen Ökkeş Şendiller'i Alevi Çalıştayı'na çağırarak, bu çalıştayları sonlandırdılar. 'Maraş Katili' olarak bilinen Ökkeş Şendiller'in, kamu vicdanında hala aklanmayan bir özelliği var. Bir din bilimcisi, bir teolog veya ilahiyatçı değil. Hangi sıfatla Alevi Çalıştayı'na çağrılıyor? Biz bunun karşılığını bulamadık. Dolayısıyla bu çalıştayların, sulandırılmış bu haliyle yürümeyeceği belliydi."

Anayasa ile ilgili de, sadece Aleviler ile ilgili değil, Türkiye'de yaşayan tüm azınlık ve etnik grupların bu Anayasa için çalışma yapması gerektiğini savunan Özel, Türkiye'nin gidişatından da çok umutlu olmadıklarını kaydetti. Seçim ve referandum sürecinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi kökenli olması nedeniyle yuhalatılmasının yanlış olduğunu anlatan Selahattin Özel, şöyle devam etti:

"Bir ülkenin Başbakanı bunları yaparsa, halkı ne yapar? Allah'tan Türkiye'de yaşayan Türk, Kürt, Alevi vatandaşlar daha duyarlı, hoşgörülü ve samimi oldukları için buna alet olmak istemiyor. Bugüne kadar yapılan katliamlarda da biz kardeşlerimizi suçlamadık zaten. Maraş'ta devlet, kolluk kuvvetlerinin kontrolünde katliamlar işlendi. Bir Maraş'a 7 gün giremedi devlet. ve kaç yıl sonra o günkü İçişleri Bakanı, yaşananların devletin himasinde yapıldığını açıklıyor. Buna rağmen biz, dik durmaya çalışıyoruz. Barışı, kardeşliği savunmaya çalışıyoruz" dedi.

"İNANCIMIZ YOK SAYILIYOR"

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel,'Yeni Anayasa'dan beklentileriniz neler?' şeklindeki soruyu ise, şöyle konuştu:

"İnanç özgürlüğü kapsamında, gerçekten laik, demokratik, ilerici, katılımcı, çoğulcu bir demokrasi olursa sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Aleviler için taleplerimizi belirten bir dosya sunduk. İnsan hakları ile ilgili evrensel beyannamelere imza koyuyoruz. Bunların hepsinin güvence altına alınmasını istiyoruz. Çünkü bugün Türkiye'de kimin inancına söverseniz sövün, ceza alırsınız. Alevilere, direk Alevi adıyla küfretseniz ceza almıyorsunuz. İnancımız yok sayılıyor. Kendimiz yok sayılıyoruz. Şu an fiilen, fiziken varolan Aleviler ismen yoklar. Hukukta yoklar, Anayasa'da yoklar, hak alımında yoklar. Yok oğlu yoklar. 'Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz' gibi. Dolayısıyla bununla ilgili çalışmaların da hızlanması lazım. Cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyoruz. Ama asıl talebimizin temelinde Diyanet yatıyor. Devlettin dini olmaz, vatandaşın dini olur. Maalesef devletin dini inancı var ve maalesef kendi mezhebine mensup şekilde yürütülüyor. Bu doğru değil, olmaması gerekir. Diyanet meselesinin çözülmesi gerekir diye düşünüyoruz. Çünkü bu ülkenin başına ne bela geliyorsa bu Diyanet yüzünden geliyor." - Bursa / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close