Akıllı Teknolojinin Ustaları Kuşadası'nda
Geleceğin teknolojisi robot, insansız hava aracı, cep telefonu gibi cihazların yaratıcıları, Kuşadası'nda Gediz Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu'nda (ISCSE 2013) buluştu.
Geleceğin teknolojisi robot, insansız hava aracı, cep telefonu gibi cihazların yaratıcıları, Kuşadası'nda Gediz Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu'nda (ISCSE 2013) buluştu.
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından Kuşadası Pine Bay Tatil Köyü'nde gerçekleştirilen sempozyum, hesaplama ve hesaplamalı bilim ve mühendislik konularında çalışan ulusal ve uluslararası bilim insanlarının kendi alanlarında muhtemel işbirliklerine zemin hazırlamak ve pek çok farklı alandan araştırmacıları aynı platformda buluşturarak disiplinler arası çalışmaları kolaylaştırmak ve teşvik amacıyla düzenleniyor. İki gün süren sempozyuma aralarında Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ve Kuşadası Belediye Meclis Üyesi Leziz Uyanık ile 6 ülkeden 80 bilim insanı katıldı.
Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik yaptığı açılış konuşmasında, sempozyumda geleceğin dünyasını yansıtan çok önemli konuların işleneceğini belirterek "ISCSE 2013'e farklı ülkelerden 79 bildiri gönderilmiş, yapılan hakem değerlendirmeleri neticesinde kabul edilen 52 adet bildiri sempozyum bildiriler kitabı girecek ve 18 ayrı oturum ve 1 çalıştay kapsamında sözlü olarak sunulacak şekilde kabul edilmiştir. Sempozyum sayesinde aralarında ABD, Almanya, Bulgaristan, Hollanda, Meksika ve Türkiye'den 80 civarında bilim insanının tanışması, bilimsel tartışmalar yapmıştır" dedi.
Prof.Dr. Çevik, ISCSE 2013 Düzenleme, Bilim ve Danışma Kurulları'nın yurt içi ve yurt dışından olmak üzere alanlarında yetkin bilim insanlarından oluştuğu gibi uluslararası bilimsel literatürde tanınan saygın akademisyenlerden de davetli konuşmacı olarak destek gördüğünü söyledi.
Utrecht üniversity ve Alan Turing Institute Almere - Hollanda'dan Prof.Dr. John-Jules MEYER; TOBB Üniversity of Economies and Technology - Türkiye'den Prof.Dr. İsmail Burhan Türkşen, Üniversity of Nebraska - Lincoln -ABD'den Prof.Dr. David L. Olson, CINVESTAV 3-F Departamento de Computación -Meksika'dan Prof. Dr. Carlos A. Coello; Science and Innovation Maxeler Technologies - ABD'den Prof. Dr. Masoud Nıkravesh'in hesaplama bilimi ve mühendisliği alanlarındaki güncel araştırma başlıklarına ilişkin perspektif sunduklarını bildirdi.
Prof.Dr. Çevik, ISCSE 2013'ün gerçekleşmesinde, Gediz Üniversitesi Rektörlüğü'nün teşvik ve katkıları ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi akademik ve idari personelinin yoğun çalışmaları ve ayrıca Düzenleme ve Bilim Kurulu'nda görev alan değerli bilim insanlarının akademik katkılarının çok önemli rol oynadığını anlattı.
Prof.Dr. Çevik, ayrıca, Tübitak, Turksat, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu), Kavuklar, Orkide, MEGA International Communication, Derici, Cisco, Hamle Digital, Festo, Çimentaş ve ÇitTur gibi kamu ve özel sektör kurum ve firmalarının sempozyuma sponsor olduklarını söyledi. Prof.Dr. Çevik, konuşmasında, düzenli organize edilmesi hedeflenen sempozyumun bilim dünyasına sağladığı faydanın her yıl katlanarak artacağını ve Gediz Üniversitesi'nin bilgi ve teknoloji üreten bir mükemmeliyet ve cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlayacağını ümit ettiklerini belirtti.
SEMPOZYUMDA ELE ALINAN KONULAR
Dünyaca ünlü beyinlerin iki gün süren sempozyum boyunca Kuşadası'nda ele aldıkları bilimsel konulardan bazılarının başlıkları şöyle: "Veriye dayalı bilgisayar hesaplamaları yoluyla zeytinyağının kaliteye dayalı coğrafi sınıflandırmasının otomatik olarak yapılması, Hareketli robotların engellerden kaçınabilmeleri ve otomatik rota planlaması yapabilmeleri için makina öğrenmesine dayalı hesaplama yöntemlerinin geliştirilmesi, Haftalık ders programlarının otomatik üretimine yönelik akıllı hesaplama yöntemlerinin geliştirilmesi, Kaslar tarafından üretilen elektrik sinyallerinin doğru sınıflandırılmasına yönelik hesaplama yöntemlerinin geliştirilmesi, Türkiye'de bilgisayar bilimi ve mühendisliği alanlarında yapılmış tez çalışmalarının profil analizinin yapılması, Dağıtık veri saklama sistemlerinin iletişim maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çözüm geliştirme, Göğüs doku bozukluklarının veriye dayalı tanısına ilişkin hesaplama yöntemlerinin kullanımı, Akıllı telefon kamerası ve projektörün klavyeden bilgi girişi amacıyla ortak kullanımını sağlayan bir sistem geliştirilmesi, Internet hizmetlerinin hizmet kalitesine dayalı otomatik seçimi amaçlı hesaplama yöntemlerinin geliştirilmesi, Temiz yakış sağlayan benzin motorlarının çok boyutlu modellenmesi, Yüksek güç LED armatürlerinin modellenmesi ve termal analizi, insansız hava araçlarının iletişimi amaçlı veri yönlendirme yöntemlerinin performans karşılaştırması, Otomatik görüntü ölçeklendirmesi yöntemiyle çoklu-ölçekli panaromik artırılmış gerçeklik sağlanması, Kablosuz sensör ağlarında hizmet reddi saldırıları, Elektronik iletişim güvenliği amaçlı düzenlemeler ve Uluslararası Standart Organizasyonu ISO IEC 27001 standardının Türkiye elektronik iletişim pazarında gerçekleştirimi, İnsanların elektromanyetik alanlardan etkilenmesinin ölçümüne yönelik yöntem ve donanımlar, Bilgisayar mühendisliği eğitimi amaçlı bilgisayar ağları laboratuvarlarının kurulmasına yönelik güncel yaklaşımlar, Otomatik yüz tanımaya yönelik dağıtık paralel sistem geliştirimi. - AYDIN