Haberler

Akib Ödül Töreni Kmtso’da Yapıldı

Akib Ödül Töreni Kmtso’da Yapıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akib "2010 Yılı Kahramanmaraş İhracat Ödülleri" Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda Düzenlenen Törenle Sahiplerini Buldu.

Ödül töreni, bölgenin önde gelen ihracatçı sanayicilerini bir araya getirdi. Türkiye'nin 2023 Cumhuriyetin yüzüncü yılındaki hedeflerinin konuşulduğu törende, yakalanan istikrar ortamının sürmesiyle bu hedeflere çok daha rahat ulaşacağı belirtildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, ekonomide son yıllarda kazanılan ivme ile başlayan ihracat seferberliğinin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin son 10 yılda ihracatını 4 kat arttırdığına dikkat çeken Karaküçük, "Türkiye, bu başarısını geleceğe taşımak ve 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak için gerekli olan tüm tedbirleri almak durumundadır. İhracatın sürdürülebilir bir yapıya kavuşması, dış pazarlardaki rekabet gücümüzün artırılması, ihracatçılarımızın etkin destek mekanizmaları ile teşvik edilmesi çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki, ihracatımız arttıkça, ülkemizin en önemli sorunlarından olan yoksulluğu, gelir dağılımındaki eşitsizliği, geri kalmışlık gibi sosyal sorunları da çözmek çok daha kolaylaşacaktır. Hepimizin bildiği gibi ekonomi bilimi zenginleşmenin tek yolunun ihracat yapmak olduğuna işaret eder. İhracat, sadece bir mal veya hizmeti yurtdışına satmaktan ibaret değildir. İhracat pazarlaması kavramı ile birlikte görüldü ki, sürdürülebilir bir ihracat yapısını oluşturmak için bunun altyapısının hazır olması gerek. Altyapıdan kastımız işletmelerimizin teknik olarak dış pazardaki rekabete, kalite, fiyat ve termin konularında ayak uydurabilecek kabiliyeti kazanmasıdır. Bunu gerçekleştiren firmalar ancak sürdürülebilir ihracatı yakalayabilir. Türkiye olarak da bizler kurumlarıyla üniversiteleriyle, meslek kuruluşlarıyla işletmelerimizi bu kabiliyeti kazanmaları konusunda teknik destek sağlayabilirsek "2023 500 milyar dolar ihracat hedefini" yakalayabilir ve sürdürebiliriz"dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak işletmelerimizin rekabet gücünü artırmak ve onları dışa açmak konusunda birçok çalışmayı gerçekleştirdik diyen Karaküçük; "İşletmelere birebir danışmanlık hizmetleri sunduk. Dış ticaret elemanları yetiştirdik. Fuarlara katılımı destekledik. Yine içinde bulunduğumuz dönemde; Kahramanmaraş'ta tekstil ve hazır giyim sektörlerinde uluslararası ağ yapılanma ve işbirliğinin küme tabanlı stratejiler vasıtasıyla geliştirilmesine yönelik faaliyetler gösterilecek olan ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte yürüteceğimiz "KOBİ'lerin Ağ Yapılanmaları ve Bölgelerarası İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi"ni çok önemsiyoruz. Bu proje şehrin ihracat potansiyeli olan sektörlerin ihtisaslaşmasını sağlayacak ve global pazarlarda rekabet gücü kazandıracak. Yine çalışmaları devam eden Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında firmalarımızın Avrupa Birliği'ne uyum sağlamaları ve Avrupa işletmeleri ile işbirliği yapmalarına yönelik faaliyetlerimiz devam ediyor. Diğer taraftan, Odamızın Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA kapsamında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı bünyesinde bulunan 2 projemiz ile yine işletmelerimizin dış pazarlara adapte olmasına yönelik çalışmalarda bulunacağız. Kahramanmaraş Türkiye'nin tekstil ve metal mutfak gereçleri merkezine haline geldi. İl ihracatının %83,7'si tekstil ve hazır giyimlerinden oluşuyor. 224 faal işletmede 25 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'nin iplik üretiminin %27'4'ü burada gerçekleştiriliyor. Metal mutfak gereçleri ise ikinci büyük sektör konumunda bulunuyor. 39 tesiste yılda 35,2 milyon adet üretim yapan sektörün ihracatımızdaki payı yaklaşık %11'dir"diye konuştu.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise gelecek için konulan hedefler için tüm birliklerin koordinasyon içerisinde olmasının sevindirici olduğunu dile getirdi. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için halen akıllarda soru işareti olduğuna vurgu yapan Satıcı, bu hedefe ulaşmanın geçmişe göre çok daha kolay olduğunu vurguladı. Satıcı, şöyle konuştu: "Bunun için gerekli olan inanç, samimiyet ve heyecan. 26 milyar dolardan ihracatı aldığımızda, 30 milyar dolar hedefini koyduğumuzda her şey çok daha zordu. O zaman daha karışık bir Türkiye, geleceği çok gözükmeyen, bir adım ötesini göremediğimiz bir dönemde koyduğumuz hedefleri tutturduk. O günkü hedefi tutturduysak eğer, 500 milyar dolarlık hedefi çok daha rahatlıkla tutturacağız. Ama buradaki 500 milyar dolarlık hedef bir sembol. Bu 2023 yılında 2,5 trilyon dolar büyüklüğündeki bir Türkiye'yi işaret ediyor. Milli gelirin aşağı yukarı 25 bin dolar civarında olduğu, bölgesinde gerçekten bölgesel güç, dünyada küresel güç diye tanımlanabilecek, güçlü zengin bir Türkiye. Bu günkü bunun çıkış yolu da ihracat. İhracatta, ihtiyacımız olan dövizi kazanamazsak başka zenginliklerin, başka varlıkların, başka servetin hiçbir önemi yok. İhracat bizi zenginleştirecek tek ve ana yoldur. Bu konuda herkesin inanç birliğinde olmasından da büyük memnuniyet duyuyorum."

Akdeniz Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan kaos karşısında morallerin bozulduğuna dikkat çekti. Ülkede yakalanan istikrarın, bölgede de devam etmesini istediklerini ifade eden Ulubaş, "Ülkemizin son yıllarda yakaladığı ve işadamlarımıza verilecek en büyük teşvik olan istikrar ortamı sürdürülürken, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da baş gösteren istikrarsızlık ortamı morallerimizi biraz bozmuştur. Ancak unutulmamalıdır ki krizler aynı zamanda da fırsatları içinde barındırır. Önemli olan onu açığa çıkarmaktır. İnancımız odur ki Türkiye, bu krizi de fırsata çevirecek ve söz konusu pazarlardaki yerini çok daha fazla artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Törene katılan Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız'da 2023'te Türkiye'nin dünyadaki en büyük 10. ekonomisi haline geleceğini kaydetti. Altunyaldız, "Türkiye, bir trilyonu aşan dış ticaret hacmi, 500 milyar dolarlık ihracatıyla, artık dünyada göğsünü gere gere dolaşan iş adamlarıyla, bürokratıyla ve bölgedeki ekonomik ve politik ağırlığıyla 'artık bende varım' diyen, bölgenin ticari aktivitelerinde 'bu işlerin içerisinde ben olmadan bu iş olamaz' diyen bir konuma gelecek. Bunu hep beraber gerçekleştirmek için her türlü ortam var, her türlü inanç var. İnşallah hep birlikte cumhuriyetin yüzüncü yılında göreceğimizi umut ediyorum. O günü yaşamak, o gururu yaşamak ve o günü kutlamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş adresli AKİB üyesi firmalara sertifikaları ile 10 Akdeniz Demir-Demirdışı üyesi ihracatçı ve 10 AKİB üyesi ihracatçıya plaketleri verildi. Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve çok sayıda işadamının katıldığı tören, katılımcıların ve ödül alan ihracatçıların toplu fotoğraf çektirmesi ile son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close