Haberler

Akdamar Kilisesi İçin 25 Haziran'ın Önemi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da bulunan tarihi Akdamar Kilisesi'nin yazar Yaşar Kemal, gazeteci İlyas Kitapçı ve bir yüzbaşının çabalarıyla yıkılmaktan son anda kurtulduğu ifade edildi.

Van'ın Gevaş İlçesi'nde bulunan ve ada ile aynı adı taşıyan dönemin hükümeti tarafından 1951 yılında yıkılması kararlaştırılan tarihi Akdamar Kilisesi'nin yazar Yaşar Kemal, gazeteci İlyas Kitapçı ve bir yüzbaşının çabalarıyla yıkılmaktan son anda kurtulduğu ifade edildi. Gazeteci İlyas Kitapçı'nın yine gazeteci oğlu Yalçın Kitapçı, "Adamız yapılan girişimler ile kurtulmuş oluyor. Kilisenin kurtuluş tarihi 25 Haziran 1951'dir. Her sene Van'a gelen yabancılar özellikle adaya gidiyorlar. Bu Van için çok güzel bir şey" dedi.

Tarihi Akdamar Kilisesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ardından 2007 yılında uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kilisede yılda 1 kez de ayin yapılması izni verildi. İlk ayin 19 Eylül 2010'da yapıldı. Akdamar Kilisesi'nden sonra, kilisenin devamında bulunan manastır ve şapelin restorasyonuna başlandı. Her yıl tatilci ve turistlerin yoğun ilgili gösterdiği Akdamar Kilisesi'nin kurtuluşu bir kez daha dile getirildi. Geçen Şubat ayında yaşama veda eden yazar Yaşar Kemal tarafından da dile getirilen adanın kurtuluş hikayesi, Van'da birkez daha dillendirildi.

İlyas Kitapçı'nın yine yıllarca gazetecilik yapan İstanbul Üniversitesi Astronomi Jeofizik Bölümü mezunu olan 73 yaşındaki oğlu Yalçın Kitapçı, dönemin hükümeti tarafından 1951 yılında Akdamar Kilisesi için yıkım kararının çıktığını, bu durumdan rahatsız olan Van'ın ilk gazetecisi babası İlyas Kitapçı'nın da kilisenin yıkılmaması için mücadale verdiğini anlattı. Yaşar Kemal'in Van'da kilisenin yıkılmaması için Van'da görev yapan bir yüzbaşı ile de tanıştığını anlatan Yalçın Kitapçı, şöyle dedi:

"Yüzbaşı da Yaşar Kemal'e 'Buradaki kilise bir sanat eseridir. Bu kilisenin yıkılmaması için birşeyler yapmalıyız' diyerek, kilisenin yıkılmaması için mücadele veren Van'ın ilk ve tek gazetecisi babam İlyas Kitapçı'ya gidiyor. Babam da Yaşar Kemal'e Cumhuriyet'in sahibi Nadir Nadi'ye yıkımı durdurabileceği ümidiyle telefon etmesini söylemiş. Bir- iki gün içinde ancak kendisiyle irtibata geçilirilen Nadir Nadi, dönemin Milli Eğitim Bakanı ile görüşüp yıkımın durdurulmasını için Valiliğe telgraf çeker. Yaşar Kemal, Yüzbaşı ve babam İlyas Kitapçı bakanlık tarafından gönderilen telgrafı alıp hemen adaya hareket ediyor. Yaşar Kemal ve beraberindekiler işçilere ellerindeki telgrafı göstererek kilisenin yıkımını durduruyor."

Yalçın Kitapçı, babasından ve Yaşar Kemal'den defalarca dinlediği bu olayın kendisini çok etkilediğini söyledi. Aslında Akdamar Kilisesi'nin kurtuluşunun 25 Haziran olduğunu belirten Kitapçı, Yaşar Kemal'in ölmeden önce sık sık kendisini aradığını da belirterek, şöyle devam etti:

"Yaşar Kemal beni her aradığında babamdan bahsederdi. O dönemleri hem babamdan hem de rahmetli Yaşar Kemal'den çok dinledim. Yaşar Kemal her defasında Akdamar Kilisesi'nin ayakta olmasında babamın çok katkısı olduğunu söylerdi. Yani kilisenin kurtuluşu aslında 25 Haziran 1951'dir. Tabii ki Van'ın turizmine büyük katkı sağlayan bir yer, Van'a gelen turistlerin Akdamar Adası'nı ve kiliseyi görmeden gitmezler. Bu Van için güzel bir şeydir." - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close