Haberler

Ağrı Turizmine "Akademik" Destek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından, tarihi eserleri, dağları, yaylaları, gölleri, meteor çukuru, kaplıcaları, kanyonu, sulak alanlarıyla önemli turizm potansiyelin...

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenecek "Turizm Rehberliği Sertifikalı Eğitim Programı"yla tarihi eserleri, dağları, yaylaları, gölleri, meteor çukuru, kaplıcaları, kanyonu, sulak alanlarıyla önemli potansiyele sahip olan kentte turizmcilere akademik destek sağlanacak.

Sürekli Eğitim Merkezi'nin düzenleyeceği programla Ağrı'nın gelişen ekonomik sektörlerinden biri olan turizm sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyen bireylere, genel turizm alanında temel bilgi ve becerileri kazandırma, alanda eğitimli ara personel ihtiyacını karşılayacak eleman yetiştirme, mevcutta çalışan sektör elemanlarının bilgilerini güncel tutma ve mesleklerinde ilerleme olanağının sağlanması hedefleniyor.

Turizm alanında çalışan veya çalışmaya aday olarak hazırlanan, bu alandaki yeteneklerini geliştirmek isteyen, en az lise ve dengi okul mezunu olan herkes programa kayıt yaptırabilecek.

Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Turizm Rehberliği Sertifikalı Eğitim Programı"nı ilk kez düzenlediklerini belirterek, sertifika programının 96 saati teorik, 32 saati uygulama dersleri olmak üzere toplam 128 dersten oluştuğunu söyledi.

- 500 kişiye ücretsiz turizm rehberliği programı

Üniversite olarak turizme katkı sağlamayı amaçladıklarının altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:

"Üniversitenin yerelde bulunduğu ilin turizm potansiyelini araştırması, taratması ve bununla ilgili yapılacak olan çalışmaların gün yüzüne çıkarılıp faydaya dönüştürülmesi önemli bir etkendir. Ağrı'da iki şeyi amaç edindik. Birincisi var olan turizm potansiyelini öne çıkarmak, bunun anlaşılabilirliğini ve turizm rehber şirketlerinin buraya tur düzenlemelerini sağlayabilecek şekilde dikkatlerini çekmektir. Bir diğeri de Ağrı halkının, kendi turizm değerlerini anlatabilecek özgüvene ve bilgiye sahip olması gerekiyor. Bizler öncelikle bu konuda bir sertifika programı düzenleyerek, Ağrı'da 500 kişiye ücretsiz turizm rehberliği adı altında bir program düzenleyeceğiz."

Öztürk, kentte Ağrı Dağı, yaylaları, balık gölü, meteor çukuru, Diyadin Kaplıcaları, Murat Kanyonu, Nuh'un Gemisi kalıntısı, sulak alanları, buzlu mağaraları gibi pek çok doğal turistlik kaynakla İshakpaşa Sarayı, Ahmedi Hani Türbesi gibi tarihi, kültürel ve inanç değerleriyle zengin bir turizm potansiyelini gün yüzüne çıkarmak istediklerini vurguladı.

Eğitim alacak kişilerin söz konusu değerleri görmelerini, anlamalarını ve gelecek olan yerli ya da yabancı turistlere rehberlik ederek, profesyonel şekilde nasıl iletişim kuracaklarını, hangi nezaket kuralları çerçevesinde ve hangi bilgi donanımıyla anlatmaları gerekiyorsa bunu eğitim programı çerçevesinde sunacaklarını belirten Öztürk, "Özellikle Anadolu'da lehçelerin çok yaygın kullanılması nedeniyle diksiyon ve ikna yöntemlerini çok fazla bilmiyoruz. Bu konuda da onlara eğitim vereceğiz" dedi.

"Talepler, turizm yatırımlarını artırdı"

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sinan Kocaman da kentin belirli kesimlerinin sınır bölgesi ve askeri yasaklı bölge olması, bir dönem yaşanan terör ve güvenlik problemleri, turizmin yerel halkta oluşturduğu olumsuz imaj ve halkın turizm konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması gibi nedenlerden dolayı Ağrı'nın turizm potansiyelinin uzun yıllar yeterince değerlendirilemediğini söyledi.

Büyüyen turizm sektörünün pek çok sorunla gelişimini sürdürdüğünü anlatan Kocaman, şöyle devam etti:

"Son yıllarda sağlanan güvenlik ortamı, yerel yöneticilerin turizmle ilgili çalışmaları ve halkta değişen turizm anlayışı, yakın geçmişe oranla turistik talebi ve turizm yatırımlarını artırmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2007'de hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023'te Kış Turizmi Koridoru (Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan) sınırları içinde yer alan Ağrı, markalaşan turizm bölgeleri oluşturma, hedef ve stratejilerinin uygulama alanları arasındadır."

Kurulduğu günden bugüne kentin gelişmesi için lokomotif rol üstlenen Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin, turizm sektörünü Ağrı'nın gelişim dinamikleri arasında gördüğünü ifade eden Kocaman, Sürekli Eğitim Merkezi'nin turizm alanında yapmayı planladığı ve 18 Kasım-29 Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan programa, öğretim elemanı desteğinde bulunacaklarını vurguladı. - Ağrı

Kaynak: AA / Güncel
title
Close