Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Ağır Yaralı Caretta'ya Tedavi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Seddülbahin köyündeki Ertuğrul Koyu'nda ağır yaralı ve bitkin vaziyette bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağası, tedaviye alındı.

Çanakkale'nin Seddülbahin Köyü'ndeki Ertuğrul Koyu'nda ağır yaralı ve bitkin vaziyette bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağası, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedaviye alındı. Merkezdeki görevliler, antibiyotik ve vitaminleri verilen deniz kaplumbağasının bir an önce doğal yaşam alanına dönebilmesi için çocuk gibi ilgi gösteriyor.

Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat İlçesine bağlı Seddülbahir Köyü Ertuğrul Koyu'nda üç gün önce yaralı bir deniz kaplumbağası karaya vurdu. Bölgedeki balıkçılar, başından ağır yaralı deniz kaplumbağasını görüp durumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3'üncü Bölge Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. Bölgeye giden yetkililer yaralı deniz kaplumbağasını alıp, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin Dardanos Kampüsü'ndeki DEKUM'a getirdi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Şükriye Yalçın Özdilek, öğrencisi Emine İnci Balkan ile Deniz Bilimleri Fakültesi'nin Uygulama ve Araştırma Ünitesinde görevli Hakan Baki, yaralı carettayı hemen su havuzuna aldı. Halsiz ve yemek yiyemeyen carettaya, balık verildi. Bitkin carettanın balıkları yiyememesi üzerine, merkez görevlileri havuza girdi. Görevliler, ağzı açılan carettaya balıkları elleriyle yedirdi. Güçlükle yiyen carettanın, yaraları temizlendi. Carettaya antibiyotik ve vitamin verildi.

Caretta carettayı öncelikle bir veteriner kontrolünden geçirdiklerini belirten Merkez Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Bu bir erkek ve 40 kilogram ağırlığında. 45-50 yaşlarında. Nasıl olduğunu bilmiyoruz ama başından derin bir yara almış. Kafatası kırılmış. Burun ucunda da yine derin bir yara var. Muhtemelen 10 gün kadar su yüzeyinde bu şekilde mücadele etmiş ve halsiz düşünce de kıyıya gelmiş. Eğer onu bulmasalardı boğulup ölebilirdi. Şu anda da çok halsiz ve yemek yemiyor. Antibiyotik ve vitamin takviyesi yapıldı. Bakımları her gün tekrarlanacak. Yemek yemediği için de ağzını açıp elimizle balık yedirdik. Veterinerin kontrolü altında elimizden geldiğince iyileştirip, yeniden doğaya salmayı hedefliyoruz. Halsiz olmasına rağmen tepki veriyor. İyileşebilir diye ümit ediyoruz" diye konuştu.

Bu yaz 3'üncü kez yaralı bir carettayla karşılaştıklarına dikkati çeken Prof. Dr Özdilek, "Ancak şu ana kadar hiçbiri markalanmış değildi. Çanakkale, caretta carettalar bakımında fazla bilinmiyor. Ama bu vakalar bize gösteriyor ki; Marmara Denizi ve Saros Körfezi kıyıları onların önemli beslenme alanları. Kıyılarımızı beslenmek için kullanıyorlar. Bu da bir erkek ve erkekler yazın çiftleşme alanlarına dişileri döllemek için gelirler. Yani şimdi bu erkek de yazın bizim Seddülbahir taraflarına geldiyse bunun 2 sebebi var. ya beslenmek için geldi. ya da oralarda bir yerde üreme kumsalı var. Ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Buralar bakir alanlar. Biz de daha fazla bilgi toplayacağız. Ama ciddi şekilde beslenme ve üreme alanlarını belirleyip, ona göre koruma tedbirleri almamız gerekiyor" dedi. Carettaya 'Hakan' ismini verildi. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title