Haberler

Ağcagüney'de 49 Eve Tahliye Yazısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Ağcagüney beldesindeki toprak kayması nedeniyle İlçe Kaymakamlığı 49 aileye yeniden boşaltma talimatı gönderdi.

Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Ağcagüney beldesindeki toprak kayması nedeniyle İlçe Kaymakamlığı 49 aileye yeniden boşaltma talimatı gönderdi. Belde sakinleri ise evlerini bırakmak istemiyor.

Çarşamba Kaymakamlığı tarafından Ağcagüney beldesi sakinlerine gönderilen yeni tebligat şöyle:

"Samsun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün 04 Aralık 2013 tarih ve 5146 sayılı yazısı ile, teknik elemanlarca 04 Nisan 2011, 21 Haziran 2011 ve 17 Ocak 2012 tarihlerinde jeolojik etüt raporları düzenlenmiş ve evinizin olduğu bölgenin afete maruz bölge sınırları içerisinde kaldığı, bu nedenle evinizi acele boşaltmanız gerektiği bildirilmiş, can ve mal güvenliği açısından ikamet ettiğiniz binayı tebliğ tarihinden 15 (onbeş) gün içerisinde boşaltmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kolluk kuvvetleri aracılığı ile, 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13.maddesi (a) fıkrası uyarınca evinizde gerekli boşaltma işlemi yapılacağının bilinmesi hususunda; gereğini bilgilerinizi rica ederim."

GÖKÇEÇAKMAK BARAJI'NDAN KAYNAKLANIYOR

Ağcagüney Beldesi sakinlerinden ve evi yaklaşık 15 metre çöken ve 15 metre de kayan ev sahiplerinden Yaşar Şenyer, "Evim 4 yıl önce 15 metre yüksekte ve daha yakındaydı. Ama 4 yılda hem 15 metre aşağı çöktü hem kaydı arazim. Biz de mecburen evi boşalttık. Şimdilik Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı eski ilköğretim okulu binasını kaymakamlık aracılığı ile ev haline getirerek 2 yıldır bur binada kalıyoruz. Ama bunun da sonu yok. Bu güne kadar herkes bir şeyler söyledi ama bütün bunlar Gökçeçakmak Barajı'ndan sızan sudan kaynaklanıyor. Su seviyesini 3-4 ay önce düşürdüler ve o zamandan bu yana fazla ne kayma ne çöküntü olmuyor" dedi.

Yine aynı mahallede evi yıkılmak üzere olan ve geçen yıl valilik aracılığı ile kiraya çıkan Hikmet Acar ise, "Geçtiğimiz yıl kiraya çıktık. Devlet bizim 3-4 ay kiramızı ödedi, sonra ödemeleri yapmadı. Biz de ödeyemeyince mecburen evden çıkıp yıkılmak üzere olan evimize geri döndük. Nasıl para kazanıp da ödeyelim geçim sıkıntımız çok. Çözüm yolu bulmak için çalışan ise yok" diye konuştu.

Erdoğan Köz ise, "Devlette ne yaptığını bilmiyor. Muhtemel bir tehlikede can kaybı olursa sıkıntı yaşamayalım diyerek bizleri çıkartmaya çalışıyorlar. Ama devlet çözüm bulması gerekirken hiç ilgilenen yok" şeklinde konuştu.

"GECELERİ SESLERİ DUYUYORUZ"

Boşaltma tebligatı alan belde sakinlerinden Yaşar Taşdelen, "Evinin yakınındaki komşunun arazisine DSİ gelerek boru döşedi. Yaklaşık 28-30 metrelik boru ilk yılda yani barajdaki su seviyesi düşürülmeden önce 10-13 metreden kırıldı. Baraj suyunu aşağıya düşürdüler, o günden bu yana borularda kırılma yok. Demek ki barajdan bu sorun yaşanıyor. Çıkmayı hiç düşünmüyorum ama korku ile de her gece yatıp kalkmaktan bıktık. Geceleri bazen ses geliyor ve 5 şiddetinde deprem olur gibi sallanıyor. Koşup dışarı çıkıyoruz ama sonra mecburen geri girip yatıyoruz. Ne yapalım, yapacak başka çaremiz yok. Sadece 'çıkın' diyorlar. Çareyi yine devlet bulacak" dedi.

MUHTAR: "ÇIKIN DA NEREYE NASIL ÇIKALIM"

Mevlana Mahallesi Muhtarı Zeki Kabadayı, "Yaptığı açıklamasında bizlere ev gösterecekler ki çıkalım, yoksa nereye çıkacağız. 130 metre drenajı olan barajı 105 metreye kadar çektiler su seviyesini düşürdüler. Bizim yerlerimizin, evlerimizin masrafını versinler çıkalım başımızın çaresine bakalım aksi takdirde nereye nasıl çıkacağız. Bugün kaymakamımızla görüştük, gelip bir daha bakacağını dile getirdi. Gelsin bakalım ne sonuç çıkacak hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ÖZTÜRK: "KONUYU HUKUK ÇÖZECEKTİR"

Ağcagüney Belediye Başkanı Kemal Öztürk, "Kayma ve çökmelerin başlaması ile birlikte resmi girişimlerimizi yaptık. Akabinde bizler elde sakinleri olarak özel bir firma ile anlaştık ve zemin etüdü yaptırdık ve sorunun barajdan kaynaklandığı tespit edildi. İlk başlarda Devlet Su İşleri Müdürlüğü bu iddiayı kabul etmedi. Sonra valilik aracılığı ile resmi araştırma yapıldı ve o araştırmadan da barajdan kaynaklandığı açıklandı. Akabinde barajdaki su seviyesini düşürdüler ve daha önce çökme seviyesi 14 iken baraj seviyesini düşürdükten sonra 4 de düştü. Şu anda hala barajda su var ama çökmeler şu anda azaldı. Bu saatten sonrasını hukuka bıraktık" açıklamasında bulundu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close