Adanalılar 4 Bin Yıllık Granit Heykeli Geri İstiyor
Adanalılar 4 bin yıllık granit heykeli geri istiyorCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Adanalıların 4 bin yıllık granit heykeli geri istediğini vurguladı.
Adanalılar 4 bin yıllık granit heykeli geri istiyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür Varlıkları Araştırma Komisyonu Üyesi Zülfikar İnönü Tümer, Adanalıların 4 bin yıllık granit heykeli geri istediğini vurguladı.
Adana sevdalıları Dr. Haluk Uygur ve Mehmet Emin Arıcı'nın çabalarıyla Newyork Metropolitan Müzesi'nde 'Güney Anadolu Seksiyonu'nda sergilenmekte olan Satsneru isimli 30 santimetre boyundaki granit heykelin tamamen yasadışı yollardan Adana'dan kaçırıldığının kanıtlandığını vurgulayan, Uygur ve Arıcı'nın eserin geri getirilmesi için binlerce imza topladığını kaydeden Tümer, TBMM Komisyonu'nda konuyu dile getirdi.
BİNLERCE İMZA TOPLANDI
1921 yılında yayınlanan Newyork Metropolitan Müzesi'nin bir yayınında heykelciğin günümüzde Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen binanın temel kazısı sonucu 1882 yılında bulunduğu ve patates çuvalları içinde bir gemiye konularak kaçırıldığı bilgisi verildiğini kaydeden Tümer, Adanalıların tarihi değerine sahip çıktığını ve binlerce imza topladığını vurguladı. Yapılan testlerde 4 bin yıllık bir tarihi olduğu anlaşılan heykelin Adana'ya geri getirilmesinin yasadışı bir kazıyla çıkarılmış olması ve yasadışı bir yolla yurtdışına kaçırılmış olması nedeniyle hukuken sağlanabileceğine dikkat çeken Tümer, 'Heykelin 4 bin yıllık yaşı göz önüne alınırsa, kentimizin tarihi açısından ne kadar önemli olduğu da görülür. İmza toplayan tüm hemşehrilerimiz gibi biz de yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesini istiyoruz. Bu konuda kurulan meclis araştırma komisyonunda elimizden gelen tüm mücadeleyi göstereceğizö dedi. Toplantıda kaçak kazılara da işaret eden Tümer, bütün arkeolojik eserlerin devlet malı olduğunu, kaçak kazı gerçekleştirenlerin buldukları tarihi eserleri gelişigüzel satmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin milli değerlerini korumaya kendi içerisinden başlaması gerektiğini aksi halde yurtdışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde büyük sıkıntı yaşayacağını belirten Tümer, arkeolojik eserlerin bir meta halinden çıkarılmasının şart olduğunu kaydetti.